Feit of fabel: helpt veel water drinken om je huid te hydrateren?
© Launchmetrics Spotlight

Feit of fabel: helpt veel water drinken om je huid te hydrateren?

Leestijd: 2 min

Zowat alle beroemdheden wijten hun perfect egale en stralende huid aan "voldoende water drinken", maar klopt dat ook echt? Heeft water drinken invloed op de huid? Wij zoeken het uit. 

/

Aangezien het menselijk lichaam voor 80% uit water bestaat, is water essentieel voor een goede gezondheid. Dat staat buiten kijf. Volgens het het Vlaams Instituut Gezond Leven moeten we ongeveer 1,5 liter per dag drinken om ons lichaam optimaal te laten functioneren.

“Die 1,5 liter is een aanbeveling. Om te weten of je voldoende drinkt neem je best eens een kijkje in het toilet. Welke kleur heeft je urine: kleurloos of lichtgeel? Dan drink je voldoende. Donkergeel? Hoog tijd om meer drinkpauzes in te lassen! Houd ook rekening met momenten waarop je meer vocht nodig hebt: bij warm weer, na een zware fysieke inspanning, bij ziekte of na het eten van vezelrijke voeding”, aldus het Instituut.

Maar helpt waterinname ook om een mooie huid te krijgen?

Externe factoren

Het meeste water van ons lichaam wordt opgeslagen in de diepste laag van onze huid, de lederhuid. Dit irrigeert de verschillende lagen waaruit onze huid is opgebouwd en stijgt op naar de opperhuid – de meest oppervlakkige laag – waar het verdampt. Om te voorkomen dat er te veel water ‘verloren’ gaat, vertraagt de hydrolipidenfilm (een emulsie van talg en zweet) de doordringbaarheid en verdamping van vocht op de huid.

Maar wanneer deze film niet meer naar behoren werkt, raakt de huid gedehydrateerd. Als gevolg daarvan ontwikkelt ze fijne droogtelijntjes en wordt ze minder soepel. De teint wordt grauw. Het is het moment waarop veel mensen zich opleggen om meer water te drinken, alleen heeft dat nu net niets te maken met hoe je huid eruitziet.

Een gedehydrateerde huid is namelijk vooral het resultaat van één of meerdere aanvallen op de hydrolipidenfilm door interne/externe factoren. Bovenaan op de lijst: roken, koude, alcohol, medicatie, een onevenwichtig dieet, een ongeschikte huidverzorgingsroutine, vermoeidheid en de zon. Kortom, bijna alles buiten te weinig water drinken.

Fabel

“Je moet een zeer vergevorderd stadium van uitdroging bereiken, bijvoorbeeld wanneer je ziek bent, om het effect van een gebrek aan water op de huid te merken. Dit is een extreem geval”, legt dermatoloog Marina Alexandre uit. “Hoe dan ook, je moet niet verwachten dat je je huid kan hydrateren door 2 liter water per dag te drinken”, aldus de expert.

“Het belangrijkste effect van hydratatie op de huid is een verbeterde doorbloeding, die voedingsstoffen en zuurstof aanvoert en het lichaam helpt ontgiften”, voegt dr. Deanne Mraz, klinisch assistent-professor dermatologie aan het Yale New Haven Hospital, toe in een interview met Vogue. “Kortom, water drinken zorgt niet voor hydratatie van het huidoppervlak, maar wel voor meer kleur in je gezicht.”

Voor een goed gehydrateerde huid kun je het beste topische huidverzorgingsproducten gebruiken met ingrediënten die bekend staan om hun hydraterende eigenschappen: hyaluronzuur, polyglutaminezuur, glycerine, niacinamide, ceramiden of peptiden. Verzachtende ingrediënten zoals sheaboter of lanoline helpen dit vocht in te sluiten. Om hun doeltreffendheid te verhogen, kan je je huid regelmatig vrijmaken van dode huidcellen met een scrub of exfoliant.

Een laatste tip: “Tijdens de wintermaanden raad ik patiënten vaak aan om ’s nachts een luchtbevochtiger in hun slaapkamer te plaatsen,” adviseert dermatoloog dr. Marisa Garshick aan Vogue. De droge lucht in afgesloten ruimtes tijdens de wintermaanden kan immers een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de huid.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.