De eerste Wereld Bijendag komt eraan (en die moet je eigenlijk in Slovenië gaan vieren)
© I Feel Slovenia

De eerste Wereld Bijendag komt eraan (en die moet je eigenlijk in Slovenië gaan vieren)

Door Shani Maes
Leestijd: 1 min

Ben jij gek op bijen? Dan is Slovenië zonder twijfel je ultieme vakantiebestemming. Het kleine land tussen de Alpen en de Adriatische Zee staat immers niet alleen bekend om zijn gezonde lucht en weelderige natuur, het is ook dé bron van de bijenteelt.

Op 20 mei vindt de eerste World Bee Day plaats. Vooral in Slovenië is er extra aandacht voor deze Wereld Bijendag, aangezien de bijenkweek er bijna een nationale sport is en er zo’n 10.000 bijenkwekers in het land werkzaam zijn. Slovenië zet dan ook extra in op het bijentoerisme met bijzondere activiteiten.

Slovenië

I Feel Slovenia

Overnachten in een honingraat

Heb jij overnachten in een Bijenland op je bucketlist staan? Dan hebben we goed nieuws, want in de Savinja Vallei kan het. Daar toverden ze leuke vakantiehuisjes om tot echte honingraten. In deze huisjes kan je terecht met vier personen. Aangezien ook bijen zich zo nu en dan graag in de watten laten leggen, kan je hier relaxen in het wellnesscentrum Skok waar je kan kiezen uit massages, sauna’s en jacuzzi’s.

Omdat honing en andere bijenproducten goed zijn voor de gezondheid en het welzijn, verwennen ze je doorheen heel Slovenië graag met biomassages, schoonheidsbehandelingen op basis van honing en zelfs heuse honingbaden. Voor deze honingwellness kan je terecht in Thermana Laško Spa. Heb je liever een honingsauna of een honingmassage? Dan reis je best af naar de kuuroorden Terme Topolšica, Terme Banovice en Terme Olimia.

Beekeeping-tours

Ben je toch eerder het reistype dan het relaxtype? Dan zijn er ook begeleide Beekeeping Tours met bezoeken aan bijenkwekers. Zo zijn er in Slovenië ongeveer 18.000 bijenhuizen te bewonderen, waarvan vele beschilderd zijn met eenvoudige motieven uit het dagelijkse leven en afbeeldingen van heiligen. Hierdoor maken ze deel uit van het Sloveense erfgoed. Als je meer te weten wil komen over deze oude traditie, kan je het museum voor apicultuur in Radovljica een bezoekje brengen.

Slovenië

I Feel Slovenia

Ook in Ljubljana is bijenteelt geliefd. Wees dus niet verwonderd als je in de Sloveens hoofdstad bijenkasten ziet. Ze staan soms op verrassende plaatsen zoals op het dak van het cultuurcentrum Cankarjev.

Slovenië rondreizen

Wil je meer van Slovenië ontdekken? Dan kan je deelnemen aan de rondreizen die worden georganiseerd door de Sloveense Bijenkwekers Vereniging. De echte bijenliefhebbers kunnen ook terecht bij Apiroutes. Deze reisorganisatie is gespecialiseerd in excursies die helemaal in het teken staan van de bijenkweek. Zo bieden ze begeleide tochten aan langs de bijenkweekroutes in Bela Kajina, langs het meer van Cerknica en in Žirovnica.

Benieuw naar nog meer leuke reisbestemmingen? Lees dan zeker ook Reis geboekt naar Marrakech? Dit zijn onze tips & tricks

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bijen, Honing, Reisbestemmingen, Slovenië, Wellness.