Reis geboekt naar Marrakech? Dit zijn onze tips & tricks
© Charlotte Deprez

Reis geboekt naar Marrakech? Dit zijn onze tips & tricks

Door Charlotte Deprez & Nora Antonissen
Leestijd: 4 min

Droom je ervan om dit jaar op vakantie te gaan, maar weet je nog niet naar waar? Marrakech, een stad in het zuiden van Marokko, ligt op minder dan vier uur vliegen van Brussel. De stad heeft een seculiere geschiedenis en is de afgelopen jaren enorm aan het boomen op alle fronten. Misschien iets voor jou?

Wij geven jou dé plaatsen die je zeker moet bezoeken in Marrakech. En om je een voorsprong te geven voor wanneer je aankomt in de stad, geven we je ook nog wat praktische informatie.

1. De medina

De souks van Marrakech

Het grootste deel van de medina wordt ingenomen door souks. Als je de souks binnenstapt lijkt het alsof je naar een postkaart aan het kijken bent: straatventers, ezels, bromfietsen – eigenlijk verboden binnen in de medina, but who cares? – mannen die thee serveren, vrouwen die brood verkopen… Alles lijkt geënsceneerd à la The Truman Show zodat bezoekers zouden zeggen “ah ja, ik ben inderdaad in Marrakech”.

Het is heerlijk om er rond te (ver)dwalen en te zien waar je uitkomt. Het lijkt alsof je in een doolhof van straatwinkels en steegjes wandelt. We raden je ten zeerste aan om een gids mee te nemen wanneer je deze levendige buurt bezoekt. Hij kan je helpen de coolste plekjes te ontdekken. Ook vertelt hij aan wie je wat geld mag geven en aan wie niet, en, ook altijd goed om weten, wat je wel en vooral niet moet of mag doen.

Bereid je voor om je volledig gedesoriënteerd te voelen. De souks zijn synoniem voor een overdaad aan kleuren, mensen, geuren (vooral de straten met leerlooiers) en gewoonten. In de souks wordt alles gekocht en verkocht. Het is wel beter om hier niet te wandelen met kleine kinderen, het verkeer is nogal chaotisch.

Kruidenplein en Medersa Ben Youssef

Het Kruidenplein ligt in het hartje van de souks. Het is de ideale plek om even uit te rusten. Met al het licht en de mooie kleuren lijkt het alsof je aan het dromen bent. Het dak van het bekende kruidencafé is de perfecte plek om muntthee te drinken in de schaduw. Zodra je benen uitgerust zijn, kan je een bezoekje brengen aan de Ben Youssef Medersa, een uitzonderlijk goedbewaarde koranschool die dateert uit de 12de eeuw.

Jemaa el Fna-plein

Het Jemaa el Fna-plein is het levendige hart van de medina. We raden je aan om er meerdere malen naartoe te gaan, want ’s avonds ziet het plein er anders uit dan ’s morgens of ’s middags.

Het vervolg kan je lezen op de volgende pagina. 

/

2. Kasbah, Saadian Tombs en Bahia Palace

Herinner je je het nummer Rock the Casbah nog? Dan zal je blij zijn om te lezen dat Kasbah een echt woord is dat gebruikt wordt om het verdedigbare deel van een stad in Noord-Afrika te omschrijven. In de Kasbah van Marrakech vind je de 450 jaar oude Saadische graven. Het is een indrukwekkend mausoleum met graven van ongeveer zestig familieleden van de Saadi-dynastie, de oude heersers van Marokko. Niet veel verder vind je het Bahia-paleis met zijn grote binnenplaats, fonteinen, muursculpturen en prachtige tuinen.

/

3. Majorelletuin en Yves Saint Laurent-museum

De Majorelletuin wordt beschouwd als het geschenk van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé aan de stad Marrakech. De tuin, met meer dan 300 verschillende soorten planten (vooral cactussen), is een echt levend kunstwerk. Toen het echtpaar de blauwe villa en de tuin kocht, wilden ze de visie van de oorspronkelijke eigenaar, landschapsarchitect Jacques Majorelle, behouden en toegankelijk maken voor bezoekers. Dat maakt dat je er nu het prachtige Berber-museum vindt dat de omvang van de rijkdom van de Marokkaanse cultuur laat zien.

Vlak naast de tuin vind je sinds kort het Yves Saint Laurent Museum. In dit prachtige gebouw worden zo’n duizend items van Saint Laurents collecties tentoongesteld. De stukken zijn zorgvuldig geselecteerd zodat je enkel het beste werk van de legendarische couturier in het museum vindt. Een aanrader voor fashionista’s.

/

4. Praktische informatie

Douane / aankomst op de luchthaven

Vanaf het moment dat je landt in Marrakech, ren dan naar de douane. Ja, je leest het goed: je moet echt rennen. De stad beperkt het aantal uren dat er gevlogen mag worden boven Marrakech. Alle toeristen landen daarom op hetzelfde moment, wat maakt dat er snel een meterslange wachtrij aan de douane staat. Twee tot drie uur wachten is hier geen uitzondering en nee, er is geen wifi.

Zorg er ook voor dat je een pen bij je hebt, want je moet vlak nadat je geland bent een klein aankomstformulier invullen. Neem je formulier mee in de wachtrij, zo verlies je geen tijd. Je hebt trouwens ruim de tijd om het formulier in te vullen tijdens het aanschuiven.

Onderhandelen

De prijs die ze je voorleggen is bespreekbaar. Als de prijs al laag is en je hebt geen zin om te onderhandelen, laat het dan voor wat het is. Maar als je echt iets ziet dat je graag wil, deel de prijs dan door drie of vier en begin met onderhandelen.

Als je van plan bent om een taxi te nemen, bespreek dan de prijs voor je instapt. Je doet dit best om onaangename verrassingen bij aankomst te voorkomen…

Koop een tapijt

Je vindt heel gemakkelijk tapijten in Marrakech. Jammer genoeg worden ze niet altijd verkocht aan een eerlijke prijs, of zijn ze niet van goede kwaliteit. Dankzij de hosts van onze Riad vonden we een mooi en groot Boheems tapijt voor 1.200 dirhams (105 à 110 euro) bij een groothandel in de straat Ank Jemel. De verkopers pakken het tapijt in stevig plastic in. Het doet een beetje denken aan de FRAKTA-tas van Ikea. Het ziet er wat raar uit, maar bij aankomst thuis, na vier uur vliegen, is het tapijt nog volledig intact en ongedeerd.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook Dit zijn de tien gelukkigste landen ter wereld, Een trip naar Vancouver gepland? Dit zijn de leukste hotspots in Gastown en 5 redenen om snel een trip naar Gouda te plannen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Citytrip, Marokko, Marrakech, Reizen.