Recensie: wij beluisterden drie luisterboeken van Tom Lanoye op Storytel
©

Recensie: wij beluisterden drie luisterboeken van Tom Lanoye op Storytel

Leestijd: 3 min

In augustus blaast schrijver Tom Lanoye 65 kaarsjes uit en daarvoor kroop hij samen met twee topacteurs de studio in om drie van zijn verhalen tot leven te brengen. Die luisterboeken kan je nu en de komende maanden exclusief op Storytel beluisteren. Wij namen de proef op de som en probeerden het alvast voor je uit. 

Storytel begaf zich eind 2020 op de Vlaamse markt met zijn bibliotheek van luisterboeken en e-books. Door regelmatig boeken toe te voegen die door professionele Vlaamse stemmen ingelezen zijn, wint het platform snel aan populariteit. Met onder andere titels van Lize Spit, Maaike Neuville en Louis Paul Boon in het aanbod, wist Storytel al heel wat kleppers te strikken. En nu pakt het exclusief uit met drie audioboeken van de bekroonde Vlaamse schrijver Tom Lanoye.

De collectie bevat drie van Lanoyes meest populaire titels: Kartonnen dozen, voorgelezen door Tijmen Govaerts; De draaischijf voorgelezen door Jan Decleir en Sprakeloos, voorgelezen door Tom Lanoye zelf. “Ik heb altijd veel belang gehecht aan het gesproken woord. Vaak bracht ik mijn werken zelf op de planken. Dat nu twee Belgische topacteurs een roman van me wilden inlezen, maakt me gelukkig en trots”, aldus Lanoye.

Probeer Storytel nu 30 dagen i.p.v. 14 dagen gratis via deze link. Altijd opzegbaar.

De test: drie bestsellers van Tom Lanoye als luisterboek

1. Kartonnen dozen

In 1991 publiceerde Lanoye zijn tweede roman, getiteld Kartonnen dozen, waarin hij het verhaal vertelt van zijn jeugd, afkomst en opvoeding. Zo schetst hij de sfeer van de slagerswinkel thuis, de invloed van vier bijzondere vrouwen in zijn jonge jaren en heeft hij het over de uitdagingen waarmee een katholieke school te maken krijgt in de moderne tijd. Hij laat ons verder kennismaken met zijn leerkracht Nederlands die hem inspireerde, de turners op school die hem betoverden, en de stripverhalen die hij verslond. Met meer dan 250.000 verkochte exemplaren, een razend populaire Franse vertaling en binnenkort een verfilming, is Kartonnen dozen een literaire bestseller die je gelezen – of beluisterd – moét hebben. 

Wat vonden we van het luisterboek?

Stem Tijmen Govaerts. Nu beschikbaar. De jonge acteur weet als geen ander de persoonlijke ervaringen van Lanoye in een levendig narratief te weven, waardoor je als luisteraar meegesleept wordt in een emotionele rollercoaster van zelfreflectie en ontdekking. Sommige luisterboeken kunnen een beetje traag op gang komen, maar Govaerts brengt er meteen tempo in en legt precies de juiste klemtonen. Hij slaagt er zelfs in om drie keer na elkaar het geluid van een trein na te doen, zonder ook maar enigszins storend of kinderlijk over te komen. 

Govaerts vat de kenmerkende ironische, maar ook tedere schrijfstijl van Lanoye, en komt scherp over op de momenten die daarom vragen. De pagina’s vol woede en zwarte humor voelen in de luisterversie dan ook even koortsig aan als wanneer je ze op papier leest.

2. De draaischijf

In De Draaischijf snijdt Tom Lanoye het onderwerp van collaboratie in Antwerpen aan en verweeft dit met zijn passie voor het toneel. Het hoofdpersonage, theaterdirecteur Alex Desmedt, wordt neergezet als een archetypische Vlaamse collaborateur die tussen verschillende vuren zit en tegelijkertijd zijn minderwaardigheidscomplex uitroept. Hij maakt handig gebruik van de culturele mogelijkheden die de nazi’s hem bieden, maar zijn Joodse echtgenote Lea betaalt hier de prijs voor. Ondertussen kiest zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, voluit voor collaboratie. Lanoye introduceert Alex als een onbetrouwbare en ambigue verteller in deze roman uit 2022, waarvan al 35.000 exemplaren verkocht zijn. 

Wat vonden we van het luisterboek?

Stem Jan Decleir. Nu beschikbaar. Dat Jan Decleir een meesterverteller is, hoeven we jullie vast niet meer te vertellen. Zijn stemgeluid in combinatie met de rijke en beeldende taal van Lanoye, doet de sfeer in De draaischijf dan ook levensecht aanvoelen. De personages, met al hun gebreken en innerlijke conflicten zijn buitengewoon goed uitgewerkt, en Decleir geeft er feilloos vorm aan. Hij sleurt je mee doorheen de boeiende wereld die laveert tussen fictie en feit, en hij doet de complexiteit van het verhaal alle eer aan met zijn karakteristieke diepe stem. Decleir maakt er als het ware een theatervoorstelling voor de oren van.

3. Sprakeloos

Sprakeloos van Tom Lanoye is een emotionele ode aan zijn moeder, die na een beroerte haar spraakvermogen verliest en langzaam achteruitgaat. De roman verkent niet alleen het pijnlijk proces van haar fysieke en mentale aftakeling, maar ook de persoonlijke worstelingen van de auteur zelf, zijn jeugdherinneringen en zijn complexe relatie met liefde. Van het boek werden 150.000 exemplaren verkocht en Sprakeloos werd in 2017 ook verfilmd door Hilde Van Mieghem. 

Wat vonden we van het luisterboek?

Stem Tom Lanoye. Nu beschikbaar. “Ze verloor eerst haar spraak, dan haar waardigheid, dan haar hartenklop.” Met die woorden vat Tom Lanoye het tragische levenseinde van zijn moeder in één zin samen aan het begin van dit (luister)boek. Het komt meteen binnen en zet de toon voor wat nog volgen gaat. Door zijn eigen werk voor te lezen, laat Lanoye een oprechte kwetsbaarheid horen en creëert hij een intieme connectie met de luisteraar. Alsof een eigen familielid of close vriend zijn verhaal aan je doet. Deze luisterversie van Sprakeloos is daarmee niet alleen een literaire topper, maar ook een ontroerende ervaring die nog lang nazindert.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Storytel.
www.storytel.com

Lees ook:
Sani Resort: het enige Griekse hotel dat er deze zomer toe doet
4 tips voor de perfecte apéro time
5 tips om de zomer in huis te halen

Commercieel team De artikels van >