Expo’s om tijdens de paasvakantie te bezoeken
© Dina Zardaryan

Expo’s om tijdens de paasvakantie te bezoeken

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 3 min

In afwachting van de zon, zorgt het slechte weer voor de ideale gelegenheid om je culturele honger te stillen. Dit zijn 7 expo’s die je kan bezoeken tijdens de paasvakantie.

/

POPART: Van Warhol tot Panamarenko in het S.M.A.K. (Gent)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door S.M.A.K. (@smakgent)

Voor felle kleuren en speelse kunst moet je bij de popart expo van het S.M.A.K. in Gent zijn. “What you see is what you get, maar tegelijkertijd ook met een randje”, zo vat S.M.A.K. directeur Philippe Van Cauteren de expo samen. Met onderwerpen gerelateerd aan de massacultuur, denk hierbij aan reclame, populaire magazines, televisie en film.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst toont de privécollectie Matthys-Colle nog tot 8 mei. Meer info vind je hier.

/

Frieke Janssens en Servaas Van Belle bij  het cultuurcentrum Scharpoord  (Knokke-Heist)

expo's

Servaas Van Belle

Foto Knokke-Heist pakt uit met een dubbele tentoonstelling van twee Belgische fotografen. Deze toont zowel de opvallend prikkelende foto’s van Frieke Janssens, als de bijzondere stalletjes in een mistig decor van Servaas Van Belle. Beide tentoonstellingen stellen voor het eerst nieuw werk voor aan het grote publiek in Knokke-Heist.

Je kan de expo’s nog bezoeken tot 12 juni. Meer info vind je hier.

/

DressUndress in het Mode Museum (Hasselt)

Het is ondertussen duidelijk dat de zomermode van 2022 voor het nieuwe sexy staat. Naked dresses, mini rokken en cropped tops zijn all the rage. Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen. Wat vandaag mag in de mode, mocht gisteren niet en andersom. Nu weer is een enkel taboe, later een blote rug. Wat triggert die pendelbeweging en hoe gaan ontwerpers toen en nu daar mee om? Vanwaar die fascinatie voor naakt in fashion? Met de expo DressUndress gaat Modemuseum Hasselt op zoek naar antwoorden.

De expo loopt tot 20 november 2022. Meer info vind je hier.

/

A Retrospective van Hiromi Tsuchida door IBASHO (Antwerpen)

expo's

Hiromi Tsuchida

De Antwerpse gallerij opent zijn deuren voor de tentoonstelling van Hiromi Tsuchida, een grote naam binnen de Japanse fotografie. Zoals de titel van de tentoonstelling, A Retrospective, aangeeft, zullen er werken te zien zijn uit al zijn grensverleggende series: Zokushin, Counting Grains of Sand, Hiroshima Collection en Hiroshima Monument. Hiromi Tsuchida slaagt er in om op unieke wijze de sociaal-economische evolutie van Japan in de afgelopen 70 jaar te documenteren. De fotograaf staat het meest bekend om zijn reeksen rond de atoombom van Hiroshima.

Wees er snel bij, want A Retrospective loopt nog tot 1 mei. Meer info vind je hier.

/

Portrait of a Lady bij Villa Empain (Brussel)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Villa Empain (@fondationboghossian)

In Villa Empain tonen oude en hedendaagse kunstwerken hoe er naar vrouwen werd en wordt gekeken. De tentoonstelling creëert een dialoog tussen verschillende oosterse en westerse culturen en beschavingen. Wat historische figuren betreft, zien we werken uit onder meer Griekenland en Afrika. Zo is er het verhaal van de koningin van Seba en dat van Dido, de koningin van Carthago. De focus ligt op de plaats van vrouwen binnen hun cultuur en hoe zij worden afgebeeld, vanaf het begin van de prehistorie tot nu.

Portret of a Lady loopt nog tot 4 september 2022. Meer info vind je hier.

/

View from my window bij het Atomium (Brussel)

expo's

Kjell-Erik Ruud

Deze fototentoonstelling toont hoe wereldbeelden verbonden werden in tijden van isolatie. In maart 2020 startte Barbara Duriau de Facebookgroep View from my window en die telt ondertussen al meer dan 3 miljoen leden. De pagina verzamelt  uitzichten en getuigenissen van mensen in lockdown over de hele wereld.  Nu brengt het Atomium de tijdelijke tentoonstelling van meer dan 400 foto’s uit de talloze beelden van New York tot Moskou over Brussel, Sao Paulo of Darjeeling.

Meer info over de expo vind je hier.

/

I LOVE JAPAN in Luik Guillemins (Luik)

expo's

I LOVE JAPAN

Sinds deze week opent de tentoonstellingsruimte van het station Luik- Guillemins de deuren voor een meeslepende reis naar het hart van de Japanse cultuur. Na historische expo’s over Napoleon en Toetanchamon, maakt de Europa Expo deze keer plaats voor een kennismakingsexpo. Ontdek er de verschillende gezichten van Japan, de straten van Tokyo, de zen-tuinen, van geanimeerde manga en legenden tot gastronomie. I LOVE JAPAN is een van de grootste expo’s over de Japanse cultuur in België. Daarnaast is de Europa Expo wetenschappelijk nauwkeurig gebleven en werd deze bij de opzet van de tentoonstelling bijgestaan door Centrum voor Japanse Studies.

Meer info over de expo vind je hier.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Cultuur, Expo, Musea.