De Oura ring: een sporthorloge met de uitstraling van een ring. De hype waard?
© Unsplash

De Oura ring: een sporthorloge met de uitstraling van een ring. De hype waard?

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

De 'Oura ring' gaat viraal op TikTok, maar is het ook echt de moeite om hem in huis te halen? Met deze informatie maak je makkelijk een weloverwogen keuze.

/

De ring komt oorspronkelijk van het gezondheidstechnologiebedrijf ‘Oura’, vandaar de naam ‘Oura ring’. Maar er komen hoe langer hoe meer merken met een gelijkaardig exemplaar op de markt. Met de ring kan je onder andere je stappendoel, slaapritme en lichaamstemperatuur bijhouden. Al die gegevens kan je dan raadplegen via een app op je smartphone.

Nu kan je je afvragen waar de hele hype vandaan komt aangezien de functies overeenkomen met die van een sporthorloge. Een verklaring daarvoor is niet heel ver te zoeken. Een sporthorloge is vaak heel praktisch, maar niet echt esthetisch. De Oura ring daarentegen ziet er uit als een normale gouden of zilveren ring waardoor hij perfect bij elke outfit past.

Lees ook: Het effect van sporten op de hersenen

/

Wat kan je met een Oura ring meten?

Voor zij die hun gezondheid graag zo breed mogelijk tracken heeft de Oura ring heel wat te bieden. Over het algemeen trackt hij je slaap, gereedheid en activiteit. Deze functies gaan diep in detail. Zo meet de ring niet alleen hoelang en diep je slaapt, maar ook het zuurstofniveau in je bloed. Zo kan hij zien of je mogelijks ademhalingsproblemen hebt.

Aangezien er allerlei technologie in de ring zit, weegt hij wel iets zwaarder dan een normale. Toch valt dit goed mee. Een normale ring weegt gemiddeld 3 gram, bij de Oura ring zit dit gewicht tussen de 4 en 6 gram. Daarnaast zou hij na 20 tot 80 minuten opladen een volledige week meekunnen. Dat is ook nodig aangezien je hem ook ’s nachts moet aandoen en op dat moment dus niet in de lader kan doen.

Lees ook: Afterburn effect: zo verbrand je de meeste calorieën ná het sporten

/

Het prijskaartje

Alhoewel er zich een horde fans heeft verzameld op het internet, zijn er ook een paar minpunten aan de ring. Een voorbeeld daarvan is de prijs: voor het goedkoopste model leg je al snel € 314 neer. Wil je hem volledig volgens jouw voorkeuren? Dan kan je zomaar opeens de € 576 euro aantikken. Als je toegang wil tot alle gegevens die de Oura ring registreert, kost dat je nog eens 6 dollar of omgerekend € 5, 70 euro per maand voor de app. Je kan de app ook gratis gebruiken, maar dan krijg je je gegevens maar in beperkte mate te zien. Toch is deze prijs te relativeren als je weet dat de prijzen van de nieuwste Apple Watch tussen € 449 en € 1149 liggen.

/

Tracken is geen synoniem voor gezond

Hoewel trackingsapparaten vaak als gezond worden bestempeld, blijft het een kunst om er niet in te overdrijven. Als al deze informatie je motiveert om meer te sporten en gezonder te leven is het zeker de moeite waard om er gebruik van te maken. Toch is het ook heel normaal om dagen te hebben waarop je niet goed slaapt of weinig beweegt en dan kan al die tracking info net heel frustrerend werken. Als het geen goede invloed heeft op je mentale gezondheid doet een tracker meer kwaad dan goed. Dit is zeker iets om over na te denken wanneer je een Oura ring of eender welk trackingsapparaat wil aanschaffen.

Lees ook: Is het gezond om alles te tracken met een smartwatch?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Ringen, Slaap, Smartwatch, Sport.