Afterburn effect: zo verbrand je de meeste calorieën ná het sporten
© Getty Images/MCB

Afterburn effect: zo verbrand je de meeste calorieën ná het sporten

Leestijd: 1 min

Moeite om je sportgewoontes opnieuw op te nemen? Dit wetenschappelijke feit kan je misschien wel overtuigen...  Maak kennis met het afterburn effect.

/

Niet alleen tijdens maar ook na het sporten blijft je lichaam calorieën verbranden. Je hebt namelijk extra zuurstof nodig om “af te koelen” als het ware, waardoor je je metabolisme blijft boosten. Dit wordt volgens de wetenschap EPOC (Excess Post Oxygen Consumption) of in de volksmond simpelweg het afterburn effect genoemd. Feit is: hoe intensiever de workout, hoe intenser de EPOC en bijgevolg dus hoe méér calorieën je verliest.

Lees ook: Binnenkijken bij de meest gelikete accommodaties van Airbnb

Vergelijk het met een auto: na een lange rit koelt de motor niet meteen af. Hoe langer de rit, hoe meer tijd een auto nodig heeft om af te koelen. Net hetzelfde geldt voor het menselijke lichaam. Een kleine kanttekening voor je de koelkast gaat plunderen: dankzij een afterburn zal je om en bij de 150 à 200 calorieën verbranden, na een gemiddelde workout. Dat is niet bijzonder veel (zelfs geen chocoladereep…). Vooral bij minder intense cardio sessies is het effect verwaarloosbaar. Gelukkig zijn er echter trucjes om die afterburn te triggeren en optimaal te benutten.

Tips:

/

1. Intervalloopjes

Als loper is het interessant om sprintjes aan je lange duurlopen toe te voegen. Eerder al wees onderzoek uit dat sprintjes een doeltreffende manier zijn om vet te verbranden.

  1. Start met een opwarming van 5 minuten langzaam inlopen.
  2. Sprint voor 30 seconden op je maximum
  3. Herstel door 60 tot 90 seconden opnieuw trager te lopen tot zelfs wandelen.
  4. Herhaal stap 1-3 voor 20 minuten lang.
/

2. Krachttraining

Je hoeft je niet te beperken tot cardioworkouts om achteraf te afterburnen. Sterker nog, er zijn studies waaruit bleek dat bij na een sessie krachttraining méér calorieën werden verbrand. Meer herhalingen (met iets minder gewicht) of minder rustpauzes tussen de sets.

/

3. HIIT

High intensity interval training (bijvoorbeeld: Tabata waarin je 20 seconden hard sport gevolgd door 10 seconde rust) is ideaal om de EPOC te triggeren. De kern van deze korte workouts is dat je hard moet trainen. 70 tot 85 procent van je maximum hartslag.

/

Conclusie

Wie zo veel mogelijk baat wil hebben van het afterburn effect, gaat dus beter intervaltrainingen aan zijn routine toevoegen, en laat monotone cardiosessies beter achter zich.

Topatleten hebben minder geluk, want hoe fitter je bent, hoe sneller je lichaam zich na het sporten terug in rust-metabolisme herstelt en hoe minder effect de EPOC heeft. Kortom, getrainde atleten hebben niet dezelfde gunstige effecten van de afterburn dan bijvoorbeeld mensen met overgewicht.

Lees ook: Editor’s Pick: de babycollectie van Louis Vuitton

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Afterburn, Food, Gezondheid, Health, Workout.