Op stiltevakantie in Noord-Tirol: koebellen en mindfulness
© Unsplash

Op stiltevakantie in Noord-Tirol: koebellen en mindfulness

Door Elspeth Jenkins
Leestijd: 2 min

Julie Andrews wist waarover ze zong toen ze de heuvels van Noord-Tirol ophemelde in The Sound of Music. Wij gingen op stiltevakantie naar het idyllische wandel- en skigebied Achensee. Geen après-skigekte of gejodel, wel het geluid van zacht rinkelende koebellen op de bergflank en gemediteer in de omliggende bergen.

/

Achenkirch am Achensee

Wanneer je de snelweg verlaat, word je meteen overvallen door de overweldigende pracht van de natuur. Hier zit je helemaal ingesloten tussen de bergen. Tijdens de wintermaanden kijk je naar een blank canvas van sneeuw, terwijl de zomers Granny Smith-groen zijn. Welk uitzicht je ook hebt: het is hier puur en echt. Twee begrippen die nogal eens zoek zijn in ons dagdagelijkse leven anno 2019. We bevinden ons in het puntje van Noord-Tirol: de streek die in het noorden met de Achenpas grenst aan het Duitse Beieren en in het oosten aan Salzburg.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tirol (@visittirol) op

Achenkirch is alles wat je je voorstelt bij een klein Oostenrijks bergdorp: er is een café, een bakker, een restaurant en een boetiek met regionale klederdracht. De bediening gebeurt hier overal nog in de traditionele dirndl: een jurk waarvan de schort rond de taille wordt ingesnoerd en gestrikt. Een belangrijke toeristische trekpleister aan de rand van het dorp is de Achensee of het Achenmeer, het grootste van Tirol.

Getty Images

Het Achental waarin het meer en het dorp zich bevinden, vormt de grens tussen het Karwendelgebergte, een beschermd natuurgebied, en de Brandenberger Alpen. We moeten je er vast niet bij vertellen dat dit stukje ongerepte natuur een favoriet is van sneeuwsportliefhebbers en wandelaars.

Lees ook: 14 prachtige chalets om bij weg te dromen. 

Het Achenmeer zelf is negen km lang en een km breed. Met een hiking trail van maar liefst 450 km en 27 km aan skipistes in de omgeving, zijn je vakantiedagen meer dan goed gevuld, in welk seizoen je dit deeltje Tirol ook aandoet. Tijdens de zomermaanden zijn er mogelijkheden om verschillen- de watersporten te beoefenen en ook skygliding wint aan populariteit, dankzij de adembenemende vergezichten.

/

Bed, bad, body en geest

Sinds 1918 is het Posthotel Achenkirch een begrip in de regio. De laatste jaren wijkt dit oord van rust ook steeds meer af van het traditionele pad van sauna’s, stoombaden en een potje tennis of golf, dankzij de introductie van de Chinese geneeskunde, mental awareness en healing. Hier geen après-skigekte, het is hier zo kalm en rustig dat je jezelf in lange tijd terug kan horen denken.

Noord-Tirol

Gastronomisch mediteren

Het familiehotel groeide uit tot een echte retraite: je kan zelfs een beroep doen op een spirituele coach of deelnemen aan een meditatiemoment in de bergen. Ook de spa van 7000 m2, met een verzonken tempel en ver- schillende sauna’s, nodigt uit om je eens echt te verstoppen voor de buitenwereld. De twee restaurants zijn het culinaire hart van je verblijf. Vooral in het recent geopende restaurant Tenzo staat de gezondheid van lichaam en geest centraal. Hier word je ondergedompeld in een keuken die de vijf elementen van de traditionele Chinese medicinale richtlijnen respecteert. Je energiepeil is in geen tijd terug gestegen. Je goesting in een gin tonic ook, want die kom je natuurlijk ook tegen in Tirol.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten voor je aan meditatie begint. 

/

De Signature Suites

De gloednieuwe suites maken het mindfulnessverhaal compleet. Er werd gekozen voor natuurlijke, duurzame materialen. De muren werden ingepakt met een hydraterende en antiseptische klei met een genezend en energetisch effect. Frequencies en golven van smartphones en wifi worden in de kamers zoveel mogelijk uitgeschakeld, met het oog op totale rust.

De aanwezige schommel moet jouw inner child terug naar boven halen en het meditatiemateriaal ligt klaar voor een zenmoment in de bergen. En die laatste blijf je vanuit je suite overal zien. Een uitzicht dat je niet snel zal vergeten.

/

Waar ligt Noord-Tirol?

Noord-Tirol ligt in het midden en het noordelijke deel van Oostenrijk en grenst aan de Duitse deelstaat Beieren. De belangrijkste stad is Innsbruck, op 45 minuten van Achenkirch. Duurzaam reizen richting Innsbruck kan met de rechtstreekse nachttrein vanuit Brussel. Vanaf midden januari kan je op maandag en donderdag vertrekken uit Brussel-Zuid. De volgende ochtend word je wakker in Innsbruck. www.nightjet.com

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Noord-Tirol.