Ontdek het mooiste van Kreta met onze tips
© unsplash

Ontdek het mooiste van Kreta met onze tips

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Kreta: of je houdt er van, of je haat het, wordt wel eens gezegd. Maar wat kan je haten aan een eiland waar de zon altijd schijnt, ontelbare rustige stranden heeft en je heerlijk kan eten?

/

Toegegeven: aankomen op de luchthaven van Heraklion kan overdonderend zijn. Het is er druk: uitgelaten jongeren plannen al brullend waar ze gaan feesten, families met wenende kinderen maken ruzie. Het komt erop neer zo snel mogelijk een huurauto af te halen en de hoofdstad uit te rijden.

/

Geiten op de baan

Kreta is het grootste eiland van de Griekse eilanden. Je kan je behelpen met openbaar vervoer of taxi’s, maar een huurauto is handiger. Om Kreta te ontdekken met de auto trek je best minstens een week uit. Wie gaat roadtrippen op het eiland moet rekening houden met scherpe bochten, steile wegen en avontuurlijke automobilisten. Maar de wegen zijn in goed staat en er zijn voldoende wegwijzers, verkeersborden en tankstations. Hou er wél rekening mee dat je schapen of geiten kan tegenkomen. En, mocht je toch verkeerd rijden, mag je zeker zijn dat je op een prachtig strand terecht komt.

Lees ook; Waarheid of mythe: moet je echt warme dranken drinken tijdens een hittegolf?

/

Het authentieke Kreta

Met een fly & drive vakantie op Kreta ontdek je met de huurauto gemakkelijk mooie plekjes. Rij bijvoorbeeld naar één van de spectaculaire kloven, zoals de Imbroskloof van acht kilometer lang. Ook een roadtrip waard: de route van Melambes naar Agia Galini. Melambes ligt op de noordelijke helling van de berg Vouvala waardoor je op weg naar Agia Galini getrakteerd wordt op een fantastisch uitzicht over de Libische zee. Nog een favoriet, het afgelegen kustplaatsje Loutro: witte huizen, blauwe kozijnen en een azuurblauwe zee. De prachtige plek is alleen per boot of wandelend te bereiken.

Het strand van Balos

In de baai van Balos ligt het mooiste strand van Kreta verscholen. Dit parelwitte zandstrand vind je aan de westkust van het eiland. Door over de smalle strook zand te lopen, kan je naar het kleine eiland Gramvousa aan de overkant lopen. Bij het paleis van Knossos vind je ruïnes die al meer dan 4000 jaar oud zijn. Deze waren vroeger onderdeel van de Minoïsche cultuur. Volgens oude legendes werden hier de Minotaurus gevangen genomen, daarom komt de plek in verschillende mythen voor. Vandaag zijn deze ruïnes één van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld.

Zon met kans op nog meer zon

/

Op Kreta is het in de zomervakantie warm en droog. Een echt mediterraans klimaat dus, waar de zon uitbundig schijnt op de turquoise wateren van de Ionische zee. Nazomeren? Ga dan in september en je bent vrijwel zeker van een stralende zon. Aan de kust zorgt de zeewind voor een aangename verkoeling. In het binnenland kan de temperatuur in de zomermaanden oplopen tot 40 graden. Een goed idee dus om een adres vlakbij het strand te boeken, of een vakantiehuis tussen de verkoelende wijngaarden.

Zoals Intropes Boutique Suites, gelegen in Archanes, een mooi dorp waar de tijd in langzamer tempo stroomt, met traditionele steegjes en gekleurde huizen. Het boetiekhotel is gevestigd in een karakteristiek herenhuis waar je in het oude Kreta waant. De eigenares Efi kreeg het huis van haar grootmoeder en besloot het helemaal te renoveren. Als inspiratie gebruikte zij Inotropes, een oude Griekse mythologie.

Alles staat in het teken van het verhaal. Elke kamer heeft een naam uit deze mythe gebaseerd op drie zussen, wiens namen werden geassocieerd met drie belangrijkste producten van Griekenland: wijn, olie en tarwe. De binnenplaats  is versierd met bloempotten in terracotta, grote olijfbomen en er pronkt een ruime jacuzzi. Indrukwekkend is ook de wijnkelder waar degustaties worden georganiseerd. Het gebied rondom Archanes staat trouwens bekend als één van Griekenlands beste wijngebieden.

Viva la feta

Natuur, cultuur en zon. Wat wil je nog meer? Eten en drinken natuurlijk. Op de menu’s vind je Griekse specialiteiten zoals moussaka en spanakopita, maar restaurants bieden ook lokale gerechten, gemaakt van pure, verse ingrediënten, steeds eenvoudig en innovatief. Vis, lamsvlees, kaas en groenten verschijnen vaak op de Kretenzische tafels. En wat er nooit ontbreekt zijn olijfolie, kruiden, wijn en de typische drank raki.

Meer info over vluchten, huurauto’s en verblijven weg van de massa vind je op de website van Eliza was here.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Griekenland, Kreta.