Waarheid of mythe: moet je echt warme dranken drinken tijdens een hittegolf?
© Getty Images, Shutterstock, MCB

Waarheid of mythe: moet je echt warme dranken drinken tijdens een hittegolf?

Door Gwendoline Beauchet
Leestijd: 3 min

Wanneer de hitte toeslaat, wordt hydrateren van levensbelang. En tijdens een hittegolf wordt vaak als advies gegeven om warmte dranken te drinken om je lichaam af te koelen. Maar is het echt nodig om hete thee te nippen bij dit weer? Een voedingsdeskundige klaart het voor eens en voor altijd uit.

/

Nu België te maken heeft met de eerste hittegolf van het jaar, doen we er alles aan om af te koelen. Ventilatoren en airco helpen als vanzelfsprekend, maar daarnaast is het belangrijk om je lichaam van binnenuit koel te houden door te hydrateren.

Met ijskoude drankjes, lauw water en hete thee en koffie is het moeilijk te bepalen wat ons lichaam het beste zal helpen reguleren. Volgens de algemene opvatting is de sleutel om koel te blijven het bestrijden van hitte met hitte, en dus het drinken van warme dranken.

Net zoals de Toearegs zichzelf in de woestijn verfrissen met groene thee, zouden ook wij warme dranken moeten verkiezen terwijl de temperaturen stijgen. Diëtiste Alexandra Murcier legt uit.

Voordelen van warme dranken tijdens hittegolf

De reden waarom de Toearegs er een punt van maken om hete thee te drinken bij hoge temperaturen, is omdat het helpt om onze interne temperatuur te reguleren.

“Warme drank zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je gaat zweten. Dat zorgt ervoor dat je lichaam sneller afkoelt”, lezen we op Futura Sciences.

Naast het stimuleren van warmteafvoer via zweet, zijn warme dranken ook ideaal voor het bevorderen van de spijsvertering, een mechanisme dat ons lichaam veel energie kost.

Lees ook: Zo overleeft je make-up een hittegolf.

“Vergeet niet dat het basis metabolisme verantwoordelijk is voor het genereren van lichaamswarmte en dat dit afhankelijk van onze activiteiten kan variëren. Een van de activiteiten die de meeste warmte genereert, is de spijsvertering, vanwege de energie die hiervoor nodig is. Daarom vermijd je beter voedsel en dranken die bekend staan als moeilijk verteerbaar tijdens warm weer, zoals vlees en vet voedsel,” legt Alexandra Murcier uit, een diëtist-voedingsdeskundige.

Ze wijst er ook op dat in de Aziatische keuken de maaltijd meestal begint met een hete bouillon, om de werking van het spijsverteringsstelsel te optimaliseren. “De warme vloeistof zorgt ervoor dat de bloedvaten in het spijsverteringsstelsel verwijden”, legt ze uit.

Maar let op: de temperatuur van bepaalde voedingsmiddelen maakt ze niet per se ‘gemakkelijker verteerbaar’. “Het drinken van hete koffie met melk bijvoorbeeld help niet om je lichaam af te koelen. Melk is voor veel volwassenen namelijk moeilijk te verteren en kan het lichaam belasten. Hierdoor bestaat er zelfs een risico op oververhitting”, legt de specialist uit.

/

Hete thee, niet altijd een goed idee

Wanneer de temperatuur de 40°C nadert, is het moeilijk om jezelf te motiveren om een stomende kop hete thee te drinken. Dat is precies het probleem volgens Alexandra Murcier.

“Ik zou het niet per se aanraden. Het is immers niet dat we zoals de Toearegs gewend zijn om warme dranken te consumeren bij zeer hoge temperaturen. Dit betekent dat het verlangen om te drinken, dat al vaak afneemt bij hitte, nog minder aanwezig zal zijn wanneer mensen worden geconfronteerd met een kop hete drank. Uiteindelijk zullen mensen dus nog minder drinken”, legt ze uit.

Lees ook: Zo verbruik je minder energie tijdens de hittegolf.

Dus, tenzij je echt zin hebt in een kopje thee of koffie, hoef je jezelf niet te dwingen om iets warms te drinken tijdens een hittegolf, vindt de experte. Bovendien, hoewel het drinken van warm water ervoor kan zorgen dat je gaat zweten en je lichaam helpt zichzelf te reguleren, kan overmatig zweten leiden tot uitdroging. Wees dus voorzichtig met het consumeren van te veel warme dranken tijdens de zomer.

/

Milde dranken als je dorst wilt lessen

Aan de andere kant zijn ijskoude dranken ook niet de oplossing om je dorst te lessen.

“Koud drinken, zelfs ijskoud, zorgt slechts voor een tijdelijke verfrissing. Als je echt effect wilt voelen, moet je grote hoeveelheden koud water drinken en dat is absoluut niet aan te raden. Koud drinken vertraagt namelijk de bloedsomloop en daarmee het spijsverteringssysteem, wat kan bijdragen aan oververhitting of maagklachten”, legt Murcier uit.

Volgens onze expert is het dus belangrijk om te kiezen voor milde dranken. “Het beste is om dranken op kamertemperatuur te consumeren. Maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten van je ochtendkoffie of een verfrissende limonade gedurende de dag – het draait allemaal om balans, zelfs als het om drinken gaat”, voegt ze eraan toe.

Tot slot benadrukt de diëtist-voedingsdeskundige het belang van regelmatig drinken in kleine slokjes. “Als je een fysiek intensieve baan hebt of aan het sporten bent, is het ook belangrijk om dranken met mineralen te gebruiken”, voegt ze toe.

“In periodes van hittegolven is het aanbevolen om mineraalrijk water te drinken om verlies van mineralen door transpiratie en uitdroging als gevolg van hoge temperaturen te compenseren, met name water dat bicarbonaatzouten, natriumchloride, kalium en magnesium bevat”, bevestigt ANSES.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.

Redactie Marie Claire De artikels van >