Netflix: When They See Us, een indrukwekkende miniserie die je moet zien
© Netflix - Atsushi Nishijima

Netflix: When They See Us, een indrukwekkende miniserie die je moet zien

Door Charlotte Deprez  & Emma Verbeke
Leestijd: 3 min

Het was alweer een tijd geleden dat een serie ons echt urenlang aan het scherm gekluisterd hield. Netflix's nieuwste miniserie When They See Us slaagde daar met volle glans in. De serie beschrijft het verhaal van vijf jongeren in een van de meest gewelddadige juridische fouten in de geschiedenis van New York.

/

Een synopsis waar je koude rillingen van krijgt

Central Park, 19 april 1989. De 28-jarige Trisha Meili gaat naar goede gewoonte joggen na haar lange werkdag, wanneer ze op een gewelddadige manier wordt aangevallen, verkracht en voor dood wordt achtergelaten. Op hetzelfde moment spenderen enkele jongeren uit Harlem hun vrije tijd in het park. Tot ze onderling in een gevecht verwikkeld geraken.

De New Yorkse politie arresteert de volledige bende, die in hechtenis belandt. Het verhaal kon daar geëindigd zijn, maar plots maakt procureur Linda Fairstein (gespeeld door een verschrikkelijke Felicity Huffman) de link tussen beide incidenten.

De vijf hoofdverdachten, vier Afro-Amerikanen en een Hispanic, zijn op dat moment tussen de veertien en zestien jaar oud. Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana en Korey Wise worden op brutale wijze ondervraagd, geslagen en beroofd van hun meest fundamentele rechten. Zo mogen ze geen advocaat bellen en mag er ook geen volwassene aanwezig zijn bij hun verhoor. De politie, die al bevooroordeeld was sinds het begin, pakt uiteindelijk uit met valse bekentenissen en volledig onsamenhangende verhalen. Op die manier begint de nachtmerrie waarvan je denkt dat het onmogelijk is, waarvan je zeker bent dat zo’n zaken niet gebeuren. Maar dat was toch het geval.

When They See Us

Netflix – Atsushi Nishijima

/

Juridische fout uit racisme

Als de ‘Central Park Five’ zonder problemen had ontsnapt uit deze pijnlijke situatie, hadden we op dit moment geen artikel moeten schrijven over deze miniserie. Je ziet ons al aankomen: na twee lange rechtszaken (een voor Yusef, Antron en Raymond en een voor Kevin en Korey) worden de vijf minderjarigen schuldig bevonden. Ze krijgen allemaal de maximumstraf op basis van de feiten waar ze beschuldigd van werden.

When They See Us

Netflix – Atsushi Nishijima

Vier van de jongens worden naar jeugddetentiecentra gestuurd, maar Korey Wise, de enige zestienjarige, werd naar een gewone gevangenis gestuurd. Daar belandt hij al snel in een nachtmerrie der nachtmerries.

When They See Us

Netflix – Atsushi Nishijima

/

“That devil wants to kill my son”

Het meest frappante aan het verhaal van de Central Park Five zijn de racistische vooroordelen die altijd een grote rol spelen. Het begint al bij de politie, maar ook de publieke opinie wordt er sterk door beïnvloed. De publieke haat wordt bovendien ook meer en meer aangewakkerd door niemand minder dan Donald Trump. Hij betaalde verschillende grote kranten om opiniestukken te publiceren waarin hij de doodstraf eiste voor de vijf jongeren. Jawel, de doodstraf…

Lees ook: Must see: Renée Zellweger in nieuwe Netflix Original-thrillerserie

Vijf jonge acteurs kruipen in When They See Us op een oprechte en overtuigende manier in de huid van de Central Park Five. Vooral het acteertalent van Jharrel Jerome in de huid van Korey, Caleel Harris als Antron en Asante Blackk als de jonge Kevin Richardson laat een sterke indruk na. Dankzij de intensiteit van hun rol, slagen ze er perfect in om empathie op te wekken. Zo sterk zelfs dat we ons meer gaan identificeren met Kevin dan met Trisha Meili.

When they see us

Netflix – Atsushi Nishijima

/

Familie, gevangenis en de rest

Regisseur Ava DuVernay, die je vooral kent van de succesvolle film Selma, focust zich niet alleen op het leven van de vijf jongens in de gevangenis. De serie richt zich vooral op de bikkelharde situatie van hun familieleden. Zij moeten namelijk leven met het feit dat hun zonen worden opgesloten. Ook het pijnlijke juridische systeem wordt belicht in When They See Us. Gedetineerden worden vaak overgeplaatst waardoor ze worden gescheiden van hun geliefden. Voor velen wordt het te duur of te moeilijk om nog vaak op bezoek te gaan.

When they see us

Netflix – Atsushi Nishijima

Ook de maanden en jaren na hun opsluiting worden in beeld gebracht en hun revalidatie is zeker niet eenvoudig. De serie kaart aan hoe het systeem ex-gedetineerden in zijn macht blijft houden, hoe de publieke opinie bevooroordeeld, hoe moeilijk het is om een job te vinden of om sociale relaties aan te gaan en hoe hard het is om verlost te geraken van een status als minderwaardige burger.

We waarschuwen je op voorhand, deze serie zal een diepe indruk nalaten. Het is een van die series die je aangrijpt en waar je je nog dagenlang vragen zal bij stellen. Maar dat maakt When They See Us net zo uitzonderlijk dat we er wel over moeten praten!

When They See Us is nu te bekijken op Netflix.

Meer lezen? Netflix: 6 series om te bingewatchen in juniDeze leuke films en series komen in maart op NetflixPlan Coeur: de meest bingeworthy serie op Netflix.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Mini-serie, Netflix, Series, When They See Us.