Na het succes van Bridgerton, waarom kijken we zo graag naar kostuumdrama’s?
© Netflix

Na het succes van Bridgerton, waarom kijken we zo graag naar kostuumdrama’s?

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Sinds we het eerste seizoen van Bridgerton op één dag hebben uitgekeken, zijn we geobsedeerd door kostuumdrama's. Het genre lijkt populairder dan ooit. Maar waarom zijn we zo verhangen aan het historische? Is het een manier van ontsnappen aan de moderne wereld? Een verlangen om een kijkje te kunnen nemen in het verleden? Of zijn we aangetrokken door het (conservatief) wereldbeeld van vervlogen tijden? 

/

Kostuumdrama’s zijn populairder dan ooit

Het lijkt op het eerste zicht een stoffig genre te zijn, maar historische drama’s lijken de laatste jaren in populariteit toegenomen te zijn. Anouk De Ridder, onderzoeker ‘entertainment studies’ aan de Universiteit Antwerpen zegt wat hier wel eens de reden voor kan zijn: “Ik denk dat de voorliefde voor kostuumdrama’s kan vallen onder een soort ‘filmtoerisme’ in twee richtingen: enerzijds spreken deze tijdperken ontzettend tot de verbeelding (de geromantiseerde kledij, tradities en gewoontes uit een ver verleden) en zijn ze dé manier om even uit ons dagelijks leven te ontsnappen. Anderzijds komt het omgekeerde ook voor: bezoekers van Europese kastelen bezoeken deze vaak omdat ze fan zijn van Sissi, bijvoorbeeld.”

Maar het verheerlijken van het verleden heeft ook uitdagingen volgens De Ridder: “Een hindernis bij kostuumdrama’s is dat als ze echt historisch correct zijn, je te maken krijgt met de conservatieve waarden en normen van toen. Een aantal recente kostuumdrama’s spelen daar gretig op in door enkele vooruitstrevende elementen toe te voegen. (…)”

/

Onze favoriete kostuumdrama’s van dit moment

The Nevers (Streamz)

Vanaf 12 april kan je op Streamz kijken naar The Nevers. Londen wordt in de 19de eeuw overstelpt door ‘The Touched’: individuen die onverwachts bovennatuurlijke krachten bezitten. De serie werd gecreëerd door Joss Whedon (bekend van Buffy the Vampire Slayer) en herschrijft het klassieke idee van de (mannelijke)superheld door vrouwen centraal te plaatsen: geen vanzelfsprekende combinatie in de Victoriaanse periode waarin The Nevers zich afspeelt.

Portrait De La Jeune Fille En Feu (Streamz+)

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk tijdens de achttiende eeuw. De jonge kunstenares Marianne wordt aangesteld om een trouwportret te maken van Héloïse buiten haar medeweten. Héloïse denkt namelijk dat Marianne gezelschap is voor tijdens haar wandelingen. Overdag bestudeert ze het model, ’s avonds schildert ze haar in het geheim. In Héloïses laatste dagen als ongehuwde vrouw groeien de twee bijzonder sterk naar elkaar toe.

Little Women (Netflix/Streamz+)

In deze nieuwe adaptatie van het boek Little Women – geschreven door Louisa May Alcott – spelen Timothée Chalamet, Emma Watson, Saoirse Ronan en meer sterren mee. De prachtige film vertelt het verhaal van Jo March en haar zussen die hun eigen leven op hun eigen voorwaarden willen leven in een tijd waarin dat nog niet vanzelfsprekend was.

Britse costumière Jacqueline Durran gaf een subtiele moderne twist aan de jurken en deed research naar verschillende stijlen in het Victoriaans tijdperk. Het resultaat zijn prachtige ensembles met voor elke zus een eigen, unieke kleurenpalet – waarvoor Durran vorig jaar ook een Oscar in de wacht sleepte.

Bridgerton (Netflix)

Hoe kan het ook anders. Bridgerton mag in deze lijst absoluut niet ontbreken. Bridgerton is gebaseerd op de negendelige boekenreeks van schrijfster Julia Quinn, beginnend met The Duke and I uit 2000. De serie speelt zich af in de Londense high society in de zeventiende eeuw. Daar worden de levens van een familie op de kop gezet door de anonieme column van Lady Whistledown.

Emma (Streamz+)

Emma, gebaseerd op de gelijknamige roman van Jane Austen, schreeuwt kostuumdrama. De prachtige kostuums zijn een ware liefdesverklaring aan het tijdperk. De Regency-periode viel pal in het Victoriaanse tijdperk en ontwerper Alexandra Byrne (Phantom of the Opera, Guardians of the Galaxy) heeft zich volledig laten gaan met overvloedige pastelkleuren, weelderige kantstukken, parels, bloemen en pluimage.

Lees meer Marie Claire op: In de nieuwe Netflix-hit ‘Sky Rojo’ spelen powervrouwen de hoofdrolWaarom iedereen het over de Netflix-serie ‘Behind Her Eyes’ heeft en Black History Month: deze films en series moet je absoluut kijken.

Tags: Bingewatchen, Kostuumdrama, Netflix.