Microtrend: de statement mouw, go big or go home
© @pernilleteisbaek - @weworewhat

Microtrend: de statement mouw, go big or go home

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Deze zomer mogen we eens helemaal zot gaan. We hebben lang genoeg binnen gezeten, alle remmen gaan los. En dat geldt ook voor onze kleerkast. Hoe zotter de mouwen, hoe beter.

Go big or go home

Wanneer het dit seizoen op mouwen toe komt, mogen ze net dat ietsje meer zijn. Milaan fashionweek liep dit jaar vol met mouwen die de diameter hadden van een heerlijke Italiaanse pizza. Op de runway van MaxMara zag je hemdjes, (bomber) jassen en kleedjes met gepofte schouders of gelaagde franjes. Maar ook in New York pushte Marc Jacobs onze grenzen met eye-catching mouwen.

/

Puff mouw

Grote puff mouwen is het soort modetrend die onze innerlijke prinses van vroeger weer boven haalt. Keek jij ook altijd naar prinsessenfilms, vol verwondering voor hun koninklijke jurken? Geen enkele van die jurken waren namelijk compleet zonder de typische statement mouwen.

Of je nu een minimalist bent die liever op een subtiele manier een statement maakt. Of je bent een maximalist die graag de modegrenzen aftast. Wanneer het over puff mouwen gaat is er dit seizoen werkelijk voor ieder wat wils.

Deze trend wordt ook wel eens ballonmouwen genoemd. Er wordt namelijk een ronde stijl gecreëerd die je doet denken aan een half opgeblazen ballon. Vandaar de naam ballonmouw.

 

/

Franjesmouw

De franjesmouwen zijn opvallend, speels maar toch heel vrouwelijk. Je kan kiezen tussen grote opvallende franjes of voor een iets subtielere toets. Met deze statement heb je geen nood meer aan luide, schreeuwende kleuren. Gewoon een simpele blouse met franjesmouwen en een contrasterende rechte broek, et voilà ready to kick ass.

/

Geschiedenis les, iemand?

Het is niet de eerste keer dat de statement mouw zijn opwacht maakt in de spotlight. Al sinds de zonnekoning in Frankrijk heerste was extravagant kleden een sport om te jouw rijkdom en macht te laten zien. Jumbo mouwen waren dus ook een manier om met geld te smijten en status te krijgen. Want in tegenstelling tot nu, dankzij fast fashion, was textiel toen nog een waardevol goed.

Elizabeth I

Google

Ook in de jaren ’80 hadden waren statement mouwen niet weg te denken van de televisie. In series zoals het toenmalige Dynasty (ja millenials, Netflix’s Dynasty is een remake) droeg het personage Alexis Carington maar al te vaak schoudervullingen en flamboyante mouwen waar je niet naast kon kijken. Op die manier konden vrouwelijke personages hun plaats opeisen op het beeld.

De afgelopen jaren zagen we al vaker een statement mouw op de catwalk of in het straatbeeld verschijnen. Maar het was niet voor 2020 dat de versies zo gewaagd, riskant en vindingrijk werden. Dit jaar mag alles. Want onthoud, go big or go home.

Lees meer Marie Claire op: Astro: dit is het perfecte aanzoek volgens jouw sterrenbeeld, S.O.S uitgroei: mijn kapper en nagelsalon zijn toe, wat nu? en Cartier Women’s Initiative ondersteunt vrouwelijke ondernemers.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Dynasty, Puff sleeve, Ruffle sleeve, Shopping, Statement sleeve.