Editor’s Pick: de heruitgave van een iconische jeans van Levi’s
© Pers

Editor’s Pick: de heruitgave van een iconische jeans van Levi’s

Leestijd: 1 min

De wereld is een winkel, zo is dat. Maar af en toe zien we een item(s) dat écht de moeite is, zo'n musthave die je niet meer uit je hoofd kan zetten. De Editor's Pick... Vandaag zetten we de heruitgave van een iconische jeans van Levi's in de kijker. 

/

Hoewel de 501 Original bekend staat als de eerste blue jeans en deze icoon wereldwijd model blijft staan voor stijl, heeft Levi Strauss & Co. in de loop van zijn denimgeschiedenis meer baanbrekende nieuwigheden gelanceerd.

In de jaren 1930 introduceerde Levi Strauss & Co. de Lot 401 jeans, ’s werelds eerste blue jeans speciaal voor vrouwen en een voorloper van de Levi’s Lot 701 jeans. Het team van Levi’s Vintage Clothing maakte nu een nieuwe editie van de oudste blue jeans voor vrouwen uit het Levi’s archief en brengt tegelijkertijd hulde aan de vrouwen die deze destijds hebben gedragen.

/

Sterk en duurzaam

De heruitgave van de eerste blue jeans voor vrouwen zou nooit mogelijk geweest zijn zonder een origineel exemplaar. In 2017 kocht Levi’s de Viola en deze broek werd officieel de oudste blue jeans in de archieven van Levi’s.

Tracey Panek, historica bij Levi Strauss & Co, vermoedt dat de Lot 401 damesjeans een prototype in beperkte oplage was om de markt te testen voorafgaand aan de lancering van de Lot 701 jeans, ook wel de Lady Levi’s genoemd. Dit specifieke exemplaar van de Lot 401 jeans is vernoemd naar de voormalige eigenares, Viola Longacre, die in 1930 les volgde aan de Sierra Summer School van Fresno State. De lessen van deze toekomstige leerkracht werden vaak buiten gegeven op een campus in het Sierra National Forest. De jeans, met haar naam op de binnenzak, was dus de ideale kleding, zowel sterk als duurzaam.

/

Shrink-to-fit

Het team van Levi’s Vintage Clothing heeft voor zijn laatste recreatie elk detail van deze Viola opnieuw tot leven gebracht, hoe bijzonder ook. Net als bij de oorspronkelijke Viola zit bijvoorbeeld het stoffen lapje met Lot 401 in oranje opdruk niet perfect gepositioneerd – het is naar achteren gevouwen en zit tussen de riemlus en de band.

De limited edition Lot 401 zit hoog in de taille en is gemaakt van shrink-to-fit selvedge denim dat door Kaihara Denim Mills nauwgezet is gereproduceerd op basis van de originele Lot 401. En natuurlijk staat Viola’s naam op de binnenzak. Samen met haar Levi’s Vintage Clothing Lot 401 jeans krijgt de draagster anno 2024 een foto van Viola en een brief over de originele jeans en zijn verhaal, gebundeld in een totebag met het Levi’s Vintage Clothing logo en het Lot 401 label. ​

De limited edition Lot 401 jeans is te koop op Levi.com, de Levi’s App en in geselecteerde Levi’s winkels.

Lees ook: Deze kleurrijke handtassen van Belgische bodem maken je lente-outfits compleet

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Editor's pick, Levi's.