Met deze zoete vegan taarten hou jij de ‘Try Vegan’-maand makkelijk vol
© Unsplash

Met deze zoete vegan taarten hou jij de ‘Try Vegan’-maand makkelijk vol

Door Enya Torrez
Leestijd: 5 min

De maand november staat helemaal in het teken van Try Vegan-maand. Met deze campagne willen de organisaties EVA en BE Vegan Belgen helpen om meer plantaardige voeding te consumeren. Met deze drie vegan taarten hou je het gegarandeerd vol.

/

Vegan Snickers-taart

Een overdosis chocolade, we hebben er allemaal wel eens nood aan. Deze taart met extra veel chocolade is een recept van de Amsterdamse vegan bakkerij Willem-Pie Bakery. Verwacht je dus aan vegan, maar ook glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers.

Opgepast, deze taart maak je niet in 1,2,3. Met maar liefst vier(!) lagen vraagt het maken van dit recept best wat geduld en toewijding. Geloof ons, het is het waard!

Snickerstaart

Unsplash

Ingrediënten:

LAAG 1: Bodem van brownies

  • 75 gram boekweitmeel
  • 25 gram amandelmeel
  • 120 gram cacaopoeder
  • 4 gram bakpoeder
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 gram zout
  • 150 ml sojamelk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 kleine banaan

LAAG 2: Chocolademousse

  • 200 gram zijden tofu
  • 100 ml kokosmelk
  • 120 gram extra pure chocolade
  • 80 gram cacao
  • 50 gram dadelstroop
  • 2 gram zout

LAAG 3: Karamel en pinda’s

  • 100 gram cashewnoten
  • 50 ml sojamelk
  • 70 gram pindakaas
  • 50 gram zachte dadels
  • 1 gram zout

LAAG 4: Ganache van pure chocolade

  • 100 gram pure chocolade (in kleine stukjes)
  • 100 ml kokosmelk
  • geroosterde pinda’s

Bereiding:

LAAG 1:

  1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met olie of bakspray.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Meng de boekweit- en amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en zout met elkaar.
  4. Meng de sojamelk en zonnebloemolie door elkaar.
  5. Plet de banaan goed (of nog beter: pureer met de staafmixer of in de keukenmachine) en mix dit met de sojamelk en zonnebloemolie.
  6. Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en mix goed met een spatel. Verdeel het brownie beslag over de springvorm en bak 25 minuten.
  7. Terwijl de bodem in de oven staat, kun je vast de 2e en 3e laag van de taart maken.
  8. Haal na 25 minuten de taart uit de oven, laat goed afkoelen en zet in de vriezer.

LAAG 2:

  1. Smelt de chocolade volgens de ‘au bain-marie’-techniek.
  2. Meng ondertussen de rest van de ingrediënten in een keukenmachine.
  3. Als de chocolade gesmolten is, voeg je dit toe aan de mousse in de machine en je laat dit nog even doordraaien.
  4. Zet de mousse in de koelkast.

LAAG 3:

  1. Doe de cashewnoten met de sojamelk in de keukenmachine en laat draaien tot volledig glad.
  2. Voeg de pindakaas, dadels en zout toe en draai tot een pinda ‘karamel’. Zet de karamel in de koelkast.
  3. Als de brownie bodem (laag 1) goed koud is, haal je deze uit de vriezer.
  4. Vet de randen van de springvorm in met olie of bakspray en plak er een strook bakpapier tegenaan.
  5. Bestrijk de brownie bodem met de chocolademousse en zet de vorm terug in de vriezer. Hou je even bezig, want de taart moet minstens een uur in de vriezer staan.
  6. Na een uurtje (of als de chocolademousse (bijna) bevroren is), kun je de karamel voorzichtig over de chocolademousse verdelen.
  7. Zet de taart weer terug in de vriezer voor ongeveer 30 minuten.

LAAG 4:

  1. Verhit de kokosmelk tot die bijna kookt.
  2. Zet het vuur uit en roer de chocoladestukjes door de kokosmelk tot het een gladde chocolade ganache is.
  3. Verdeel de ganache over de koude pinda karamel laag en strooi er direct wat geroosterde pinda’s overheen als decoratie.
/

Vegan Bounty taart

We blijven even bij de iconische chocoladereepjes. Deze taart maakt je instant laaiend enthousiast over plantaardige voeding. Als vegan desserts zo goed kunnen proeven, hoe moeilijk kan het dan werkelijk zijn? Opgelet dit recept is niet aan te raden voor zij die de dag van het bereiden nog een taart willen eten. Doordat dit recept geen oven vereist, moet je taart gedurende een hele nacht in de koelkast staan. Geduld hebben dus.

Ingrediënten:

  • 200 g dadels
  • 125 g walnoten
  • 125 g kokosrasp
  • 125 g cashewnoten
  • 400 ml volle kokosmelk
  • 2 el kokosolie
  • 2 el ahornsiroop
  • 150 g pure chocolade
  • cacaopoeder

Bereiding:

  1. Doe de dadels, walnoten en 75 g kokosrasp bij elkaar en mix tot alle ingrediënten aan elkaar plakken. Druk het dadelmengsel in een (rond) bakblik en zet deze in de koelkast.
  2. Kook de cashewnoten 10 minuten tot ze zacht zijn en mix ze, samen met 200 ml kokosmelk, de kokosolie, de overblijvende kokosrasp en de ahornsiroop. Maal alles fijn. Breng deze mix aan bovenop het dadelmengsel die je eerder in de koelkast plaatste. Zet hierna weer in de koelkast.
  3. Giet de overige 200 ml kokosmelk in een steelpannetje en verwarm. Breek de chocolade in stukjes en roer deze door de kokosmelk. Roer tot ze helemaal zijn gesmolten. Giet over de kokoslaag van de bountytaart en zet een nachtje in de koelkast. Bestrooi de taart voor het serveren met cacaopoeder.
/

Worteltaart met cashewcrème

Net zoals het vorige receptje vraagt deze taart geen oven, enkel wat geduld en een goede vriezer. We zouden dit desert zelfs gezond en verantwoord durven noemen, en niet alleen omdat er wortels in zitten…

worteltaart

Unsplash

Ingrediënten:

Voor de worteltaart:

  • 2 grote wortels in kleine stukjes gesneden
  • 140 gram havermout
  • 8 grote dadels, zonder pit
  • eetlepel kokosolie
  • twee theelepels koekkruiden
  • handje pecannoten ter garnering

Voor de cashewcrème:

  • 300 gram minstens 6 uur geweekte cashew noten (ongebrand en ongezout)/ 300 gram gekookte cashew noten voor zo’n 10 minuten
  • sap van een  halve citroen
  • 50 ml ahornsiroop
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • halve theelepel vanillepoeder

Bereiding:

  1. Doe de havermout in een keukenmachine en laat deze draaien tot je een grof meel overhoudt.
  2. Voeg de wortelstukjes bij de havermout en mix dit door elkaar. Voeg nu de dadels en de kokosolie bij de havermout en mix tot alles aan elkaar plakt.
  3. Schep als laatste de koekkruiden erbij en mix alles nog een minuutje in je keukenmachine.
  4. Pak de springvorm en schep de helft van de wortelmix hierin. Druk dit goed aan en zet de taart tien minuten in de vriezer.
  5. Maak je keukenmachine schoon en bewaar de wortelmix in een kommetje. Doe de cashewnoten samen met citroensap in de keukenmachine en laat deze draaien tot je een crème zonder stukjes hebt. Giet daarna de ahornsiroop, de kokosolie, vanillepoeder en eventueel wat water erbij en mix nog twee minuutjes.
  6. Na tien minuten haal je de worteltaarten uit de vriezer en schep je 1/3e van de cashew crème op de taart. Smeer goed uit en zet de vorm 15 minuten terug in de vriezer.
  7. Na een kwartier haal je de taart weer uit de vriezer en schep je de rest van de wortelmix er boven op. Maak dit goed glad.  Zet de taart terug in de vriezer tot je deze gaat opeten.
  8. Voor het opdienen haal je dus je taart uit de vriezer en smeer je de cashew crème erop. Neem ook de zijkant goed mee. Garneer met pecannoten.
/

Try Vegan

Veganisme is een echte hype geworden en de populariteit ervan blijft maar stijgen. Ook in België kiezen mensen steeds meer voor plantaardige producten. Ook de Try Vegan-campagne, die voor het derde jaar op rij wordt georganiseerd, heeft meer deelnemers dan ooit tevoren.

Deelnemen aan de campagne is volledig gratis. Voor de start krijg je van de organisaties een Vegan Starterskit waarin je het eerste weekmenu en een groot aanbod nuttige tips kan terugvinden. Nadien ontvang je gedurende de hele maand zo’n 3 nieuwsbrieven per week boordevol inspiratie, recepten en tips om het vol te houden. Geen opzoekwerk voor jou dus.

Wil je de uitdaging aan gaan? Schrijf je dan in op www.tryvegan.be en probeer een onze favoriete vegan taarten al eens na te maken.

Lees meer Marie Claire op: 5 vegan adresjes om uit te proberen, Shopping: duurzaam leven, kies voor deze vegan sneakers en Koop lokaal: de 20 favoriete Belgische webshops van de redactie.

Tags: BE Vegan, EVA, Try Vegan, Vegan.