Mercury Mysteries, of waarom Queen-frontman Freddie Mercury ook na 30 jaar nog onsterfelijk is
© © Isopix

Mercury Mysteries, of waarom Queen-frontman Freddie Mercury ook na 30 jaar nog onsterfelijk is

Leestijd: 2 min

Alleen Elvis blijft bestaan, zo wil het gezegde. Maar als er iemand is die ook probleemloos als onsterfelijk kan worden bestempeld, dan is het Freddie Mercury wel. Op 24 november is het precies dertig jaar geleden dat de flamboyante Queen-frontman het leven liet. Toch is Mercury nog lang niet vergeten en blijkt hij anno 2021 zelfs spraakmakender dan ooit. Duik mee in het legendarische leven en oeuvre van zanger Freddie Mercury, met de Nostalgie-podcast Mercury Mysteries.

Freddie: De Performer

De band Queen is onlosmakelijk verbonden met frontman Freddie. Hij was het die met zijn opvallende stemgeluid, waanzinnige outfits en ondeugende uitspraken in interviews de aandacht van de pers wist te trekken. Hij was een ster in al zijn doen en laten. De eerste jaren verdienden de bandleden helemaal niets, toch had Freddie al een eigen kapper en masseur. De weinige centen die hij bezat gingen linea recta naar strakke pakken en glimmende schoenen; extravagante bontjassen kocht hij voor een prikje op de rommelmarkt. Later zou hij met veel plezier geld over de balk gooien, tijdens decadente shoppingsessies waar fashionista’s alleen maar van kunnen dromen.

Dat liederlijke leven heeft alleen maar bijgedragen tot zijn legendarische status als artiest. Welke Queen-fan herinnert zich niet hoe Freddie op het podium paradeerde? Met knalgele jas, royale koningsmantel of met leren pet: Mercury kon moeiteloos het publiek charmeren.

Freddie: De Rebel

Freddie Mercury

© Isopix

Nochtans was Freddie Mercury niet altijd de makkelijkste om mee samen te werken. Zo werd er met de bandleden onderling vaak hevig gediscussieerd over nummers, ooit liep een samenwerking met Michael Jackson op de klippen omdat die steevast zijn lama meebracht naar de studio. Maar de rebelse Freddie zag je nog het meest opduiken wanneer hij tegenover journalisten werd geplaatst.

Freddie was niet op z’n mondje gevallen. Hij werd gek van de insinuaties over zijn bi- of homoseksualiteit en weigerde zichzelf te laten labelen. Mercury wilde zichzelf niet beperken tot één genre, kledingstijl of seksualiteit en diende de pers dus geregeld van repliek.

De tragische Freddie

De journalisten lieten zich niet zomaar uit het lood slaan en rapporteerden eind jaren 80 uitgebreid over Freddies tanende gezondheid. Zijn voormalige relaties werden in de tabloids uitgesmeerd en er werd meermaals gespeculeerd dat de Queen-frontman leed aan het aids-virus. De zanger hield de lippen stijf op elkaar, ook al kampeerden paparazzi dag en nacht aan zijn landhuis. Een dag voor zijn overlijden bevestigt Mercury wat de wereld al langer vermoedt: hij is inderdaad aidspatiënt. Nauwelijks vierentwintig uur later overlijdt een van de grootste popsterren ter wereld, op 24 november 1991.

Lang leve Freddie

Freddie Mercury overleed dertig jaar geleden, maar tot op vandaag staat hij bekend als een van de meest memorabele frontmannen uit de popgeschiedenis. Anno 2021 worden er boeken, documentaires, musicals, films en zelfs podcasts aan hem gewijd. Radiozender Nostalgie biedt met Mercury Mysteries een royale inkijk in het leven van de iconische frontman. In vier afleveringen ontdek je alles over de mysteries die hij zo vakkundig in stand hield en wat Freddie nu precies tot zo’n ongelofelijke artiest maakte. Luisteren kan via jouw favoriete podcastplatform of via de website van Nostalgie.

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Nostalgie.
www.nostalgie.be

Lees ook:
Win een jaar lang digitale verhalen met Storytel
Uitgetest: de Yoga Tab 13 van Lenovo
Van mediterraans tot retro: de interieurtrends voor volgend seizoen

Commercieel team De artikels van >