Keratosis pilaris: hoe kom je van die rode bultjes op je armen af?
© Getty Images, Shutterstock, MCB

Keratosis pilaris: hoe kom je van die rode bultjes op je armen af?

Door Auriane Hamon
Leestijd: 2 min

Heb je last van kleine huidkleurige of rode pukkeltjes, vooral op de bovenarmen en/of bovenbenen? Kans is groot dat het keratosis pilaris is. Deze goedaardige huidaandoening lijkt wat op kippenvel en voelt ruw als je erover wrijft. We zetten alles op een rij.

/

Keratosis pilaris is de wetenschappelijke naam voor de kleine bultjes die je soms op de achterkant van je armen aantreft, maar die ook voorkomen op dijen, billen en soms zelfs op het gezicht. Keratosis pilaris is vervelend maar volkomen ongevaarlijk en het is een wijdverspreide goedaardige huidaandoening die ongeveer één op de vier mensen treft, meestal vrouwen.

Lees ook: Werkt de Nivea Crème daadwerkelijk om gespleten haarpunten te herstellen?

Wie heeft er last van keratosis pilaris?

Het is een aandoening die vooral jonge mensen treft: de eerste tekenen verschijnen doorgaans tijdens de kindertijd, verergeren tijdens de puberteit en verdwijnen vaak rond het dertigste levensjaar.

Toch kan keratosis pilaris ook later blijven bestaan of opnieuw voorkomen. In de meeste gevallen hebben mensen met keratosis pilaris een familiegeschiedenis en gaat het vaak samen met andere huidziekten zoals atopische dermatitis.

Hoe ontstaat het?

Hoewel de exacte oorzaken niet volledig bekend zijn, wijst onderzoek erop dat keratosis pilaris sterk geassocieerd is met genetische en erfelijke factoren, gezien het hoge percentage van patiënten met familieleden die dezelfde aandoening hebben. Deze erfelijkheid is vaak opvallend bij tweelingen.

De ontwikkeling van de pukkeltjes is te wijten aan een overproductie van keratine, een eiwit dat stevigheid geeft aan lichaamsweefsel en de bouwsteen is van haren en nagels. Bij keratosis pilaris hoopt het overtollig geproduceerde keratine zich op in de haarzakjes, waardoor ze verstopt raken. Hierdoor wordt de huid dikker en transformeren de pukkeltjes geleidelijk in harde propjes. Dit proces veroorzaakt uiteindelijk de kenmerkende uitstraling van de aandoening.

Lees ook: “Mijn kleur lijkt afgewassen” & andere zomerse haarproblemen opgelost.

/

Wat zijn de symptomen?

Keratosis pilaris uit zich als kleine pukkeltjes op de huid, die doorgaans huidkleurig of rood zijn op een lichte huid en bruin op een donkere huid. Deze bultjes verschijnen vaak op de armen, dijen, billen of het gezicht en worden vaak vergeleken met ‘kippenvel’. Het is belangrijk om mee te geven dat als deze tekenen zich op andere delen van het lichaam voordoen, het raadzaam is om een dokter of dermatoloog te raadplegen.

Hoewel de kleine speldenknopgrote pukkeltjes meestal ongevaarlijk zijn en doorgaans niet pijnlijk, kunnen ze wel jeuken, wat soms tot ontsteking kan leiden bij regelmatig krabben. Het kan ook leiden tot psychologische stress en een vermindering van het zelfvertrouwen, vooral als de symptomen zichtbaar zijn op goed zichtbare delen van het lichaam.

Een droge huid is bijzonder gevoelig voor het ontwikkelen van keratosis pilaris, waarbij de symptomen vaak verergeren bij lage luchtvochtigheid, zoals in de winter, en meestal verbeteren bij hogere luchtvochtigheid, zoals in de zomer. Deze aandoening kan ook voorkomen bij mensen met bepaalde allergieën en atopische dermatitis (eczeem).

Wat kan je doen tegen keratosis pilaris?

Helaas zijn er geen manieren bekend om ervan af te geraken, maar de symptomen kunnen worden verlicht door huidverzorging gebaseerd op ureum en/of salicylzuur, fruitzuurbehandelingen en peelings.

Wat ook kan helpen, is geen te agressieve zepen (zoals Marseillezeep) meer gebruiken en deze te vervangen door doucheoliën of supervette zepen. Breng elke ochtend en elke avond een vochtinbrengende crème aan op de aangetaste gebieden, en gebruik één keer per week een scrub die je makkelijk thuis zelf kan maken.

En last but not least: vermijd ook het dragen van synthetische kleding die erg nauw aansluit.

Redactie Marie Claire De artikels van >