Werkt de Nivea Crème daadwerkelijk om gespleten haarpunten te herstellen?
© Getty Images, Shutterstock, MCB

Werkt de Nivea Crème daadwerkelijk om gespleten haarpunten te herstellen?

Door Joanna Gabriel
Leestijd: 1 min

Volgens de TikTok-generatie kan je met de goede oude Nivea Crème gespleten haarpunten herstellen. Een op het eerste zicht veelbelovende en toegankelijke beautyhack, maar werkt het ook echt? Wij vroegen het aan cosmetoloog en bioloog Sophie Strobel. 

/

Bijna iedereen heeft een blauw blikje Nivea Crème in huis. Al meer dan honderd jaar wordt de hagelwitte crème voor zowat alles gebruikt: van een schrale huid over insectenbeten en droge lippen tot zonnebrand. Sommige mensen gebruiken het zelfs om make-up te verwijderen, en ook om fietskettingen of sloten te smeren, doet de crème prima dienst.

Lees ook: Siliconen, parabenen en sulfaten: wat doen ze écht met je haar?

Op TikTok ontdekten een aantal beautyliefhebbers recent een nieuwe toepassing van de crème: het maakt haar glanzender en gezonder, en het zou met name gespleten haarpunten herstellen. Maar is het echt effectief? Sophie Strobel, cosmetoloog en bioloog, geeft antwoord.

Nivea Crème tegen gespleten haarpunten

In de video’s leggen TikTokkers uit dat ze dikke lagen Nivea Crème smeren op droog haar als een masker. Volgens hen is het een veelbelovende beautyhack die bovendien spotgoedkoop is.

Het enige probleem is dat beschadigd haar niet hersteld kan worden door simpelweg een crème te smeren, laat staan de Nivea Crème. “Als de haarvezels dood zijn, kan je ze niet herstellen. Wat wel kan werken, is het gebruik van leave-in verzorgingsproducten die een beetje siliconen bevatten, wat helpt om de vezel glad te maken”, legt de expert uit. “Hiervoor kan je inderdaad de Nivea Crème gebruiken. Als ik naar de ingrediënten kijkt, verschillen die immers niet zodanig van producten die specifiek bedoeld zijn om je haar te herstellen”, voegt ze eraan toe.

“Maar dit is uiteindelijk alleen een optische oplossing, de crème gaat je lokken niet daadwerkelijk herstellen. Als je de crème er uitwast, is het effect ook weer weg.”

@pauauullaa #zapuszczamywlosy #zapuszczamywlosy #włosingdlapoczątkujących ♬ оригинальный звук – 💗

/

Werkt het dan helemaal niet?

Kortom, als haarmasker is de Nivea Crème niet geschikt, maar het kan wel dienst doen als leave-inbehandeling. “Als je de crème in kleine hoeveelheden aanbrengt op de punten van het haar, kan het helpen om gespleten haarpunten te omhullen zodat ze er minder droog en beschadigd uitzien”, legt Sophie Strobel uit. Al geeft de expert opnieuw mee dat het hier gaat om een optisch effect.

Eens de uiteinden gespleten zijn, bestaat er immers geen enkel middel om ze nog te redden. Het enige wat je kan doen volgens haar, is een bezoekje bij de kapper inplannen. Die zal de gespleten haarpunten, ongeveer 1 à 2 cm, van je haar knippen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.

Lees ook: De beste haarmaskers voor droog haar.

Redactie Marie Claire De artikels van >