Nationale feestdag! 6 wist-je-datjes over frietjes
© Unsplash

Nationale feestdag! 6 wist-je-datjes over frietjes

Leestijd: 1 min

Hoe kunnen we België beter vieren dan door onze Belgische trots in de kijker te zetten: frietjes! Deliveroo deelt 6 weetjes.

/

Atomium

In 2022 werd er door Deliveroo-gebruikers internationaal ongeveer 4 keer het gewicht van het Atomium aan friet alleen besteld, waarvan België als koploper met het meeste aantal frietbestellingen. Datzelfde jaar bestond 27% van het totale bestelvolume in België uit frietjes. Er is geen twijfel mogelijk: we zijn echt gehecht aan onze Belgische friet.

/

Wie, waar?

De grootste Belgische frietliefhebbers bevinden zich in Sint-Truiden, Doornik, Genk, Aalst en Turnhout.

Lees ook: Shopping: onze fashion director tipt de mooiste tijdloze schoenen in de solden

/

Wafelfriet tot peri-peri

Terwijl de Belgen trouw blijven aan hun roots en meestal klassieke Belgische frieten bestellen, kiezen andere landen voor andere, voor Belgen verrassende, varianten van frieten zoals zeewierfriet (één van de favorieten in Hong Kong & Singapore), gebakken wafelfriet (één van de topfavorieten in Groot-Brittannië & Frankrijk) & frieten met peri-peri-smaak (één van de favorieten in VAE, Koeweit & Qatar).

/

Erfgoed

Voor eens en altijd: het is Belgische friet en niet French fries zoals de Britten het zeggen… Aangezien frietjes zelfs deel uitmaakt van het Belgische cultureel erfgoed, kunnen we met zekerheid stellen dat friet Belgisch is!

/

Oudste frituur

De oudste frituur van België is Fritkot Max op de Groenplaats in Antwerpen, opgericht in 1842.

/

Favoriete saus

De favoriete sauzen van de Belgen zijn onder andere: mayonaise, ketchup en truffelmayonaise. Een trend die terugkeert in verschillende landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Lees ook: Shopping: onze fashion director tipt de mooiste tijdloze schoenen in de solden

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Frieten.