Wordt haar sneller vet als je het elke dag wast? Expert neemt haarmythes onder de loep
© Dessange

Wordt haar sneller vet als je het elke dag wast? Expert neemt haarmythes onder de loep

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Je haar iedere dag wassen of juist niet? Om de zes weken bijknippen of afblijven geblazen? Er doen zoveel haarmythes de ronde dat niemand nog weet welke feiten kloppen en welke niet. Claudia Zocco, knipexperte bij de internationale keten Dessange Paris, geeft uitleg.

/

Mythe 1: af en toe van shampoo en conditioner wisselen, is goed voor de gezondheid van je haar 

“Een regelmatig gebruik van dezelfde shampoo en conditioner verandert niets aan de werkzaamheid ervan. Het is belangrijk dat je de producten aanpast aan de behoeften van de hoofdhuid en het haar. De noden van je haar veranderen regelmatig, bijvoorbeeld na een kleuring, een periode van stress en hormonale of seizoensgebonden veranderingen. Zolang je de producten aanpast aan de omstandigheden, kan je ze probleemloos voor een langere periode gebruiken.”

/

Mythe 2: was je haar iedere dag

“Een gezonde hoofdhuid produceert van nature de perfecte hoeveelheid talg, een vetachtige substantie die essentieel is voor de bescherming van de hoofdhuid. Shampoo reinigt het haar en de hoofdhuid, maar verwijdert ook de natuurlijke talg. Door intensief te reinigen, activeer je dus net de talgproductie en wordt het haar vettig. Ideaal is om je haar 2 tot 3 keer per week te wassen waardoor je hoofdhuid minder talg produceert.”

Lees ook: 10 makkelijke kapsels voor tijdens de lockdown

/

Mythe 3: je haar met koud water wassen is gezond

“Koud water zorgt ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit waardoor het haar er minder dof en pluizig zal uitzien. Anderzijds maakt koud water het moeilijker om onzuiverheden te verwijderen. Was je haar dus met warm water en spoel het na het wassen met koud water om het extra glans te geven.”

Haarmythes

Dessange Paris

/

Mythe 4: als je de puntjes van je haar regelmatig knipt, zal het sneller groeien

“Haar groeit aan de wortel: wat je aan de punten doet, heeft geen invloed op wat er aan de basis gebeurt. Om de haargroei te optimaliseren, helpen goede en gezonde voeding, voedingssupplementen en regelmatige massages van de hoofdhuid. Door je haar en hoofdhuid gezond en gevoed te houden, zal het minder afbreken, waardoor je het sneller lang kan laten worden. Heb je gespleten uiteinden, dan is knippen de enige oplossing.”

Lees ook: Dit zijn de meest gegoogelde skincare ingrediënten van 2020.

/

Mythe 5: borstel je haar 100 keer per dag voor een gezonde bos haar

“Deze mythe klopt slechts gedeeltelijk: het is goed om te borstelen, maar het is niet nodig om de haren 100 keer te borstelen. Wel belangrijk is een goede haarroutine creëren en het haar ’s morgens en ’s avonds zachtjes borstelen. Gebruik een pneumatische borstel met buigzame varkensharen die de hoofdhuid en de haarvezels respecteren. Dit dagelijks ritueel helpt de doorbloeding in de hoofdhuid, brengt de natuurlijke oliën van de hoofdhuid tot in de punten, geeft het glans en verwijdert onzuiverheden en restjes van stylingproducten.”

Shop hieronder enkele fijne haarproducten:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dessange, Haar.