‘For Sama’: het Syrische conflict door de ogen van een vrouw
© VRT

‘For Sama’: het Syrische conflict door de ogen van een vrouw

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

'For Sama' is het aangrijpende verhaal van burgerjournaliste Waad al-Kateab. Vijf jaar lang legde zij haar leven tijdens de Syrische oorlog vast op beeld. Het resultaat? Een confronterende documentaire over de oorlog bekeken door de ogen van een vrouw.

De Syrische oorlog is hoogstwaarschijnlijk een van de best gedocumenteerde conflicten in de moderne geschiedenis. Dit maakt ook dat het voor velen tot de meest gruwelijke wordt uitgeroepen. We zien het namelijk voor onze ogen gebeuren maar niemand houdt het tegen. En vooral, niemand lijkt er nog iets om te geven. Hoewel het einde nog lang niet in zicht is.

De documentaire For Sama zorgt voor een nieuwe kijk op een gruwelijke oorlog. Een vrouwelijke kijk. Slachtoffers worden opnieuw slachtoffers. Wij westerlingen kunnen niets anders dan de confrontatie aan gaan, en Syrische burgers (opnieuw?) als mede-mens beschouwen. For Sama plaatst het Syrische conflict opnieuw op de radar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door For Sama (@forsamafilm)

/

Het verhaal

For Sama is een hartverscheurende documentaire van Waad al-Kateab en Edward Watts uit 2019. Het voor een Oscar-genomineerde verhaal toont een rauw en intiem verslag van de Syrische burgeroorlog. Je zou de documentaire kunnen beschouwen als het persoonlijke dagboek van Waad dat toont hoe het conflict escaleert, maar ook hoe burgers proberen verder te leven in het midden van een oorlog.

Wanneer Waad al-Kateab besluit om in 2012 Hamza, een plaatselijke arts en activist in een van de negen ziekenhuizen, te volgen, draait het al snel uit op een liefdesverhaal tussen beiden. Terwijl de Russische bommen rond hun heen inslagen, besluit het koppel te trouwen. Het leven gaat verder, en ook in tijden van oorlog zijn er lichtpunten. Zo is de geboorte van Sama er een van.

Vijf jaar lang wordt Waad verscheurd tussen de keuze om te blijven in haar geliefde thuisstad of te vluchten voor de veiligheid van haar dochter. Uiteindelijk wordt in 2016 de keuze voor haar gemaakt en vlucht het gezin naar Engeland. De 12 harde schijven met 500 uur aan beeldmateriaal grijpt Waad al-Kateab nog snel mee. Eenmaal veilig creëert ze samen met Edward Watts een open brief aan haar dochter met de hulp van haar beelden. “Dit ben ik, Waad, tien jaar geleden”, zegt een voice-over tijdens het startbeeld. De toon is gezet, en je weet als kijker onmiddellijk dat je het niet zal droog houden.
‘For Sama’ is nog tot 1 april te zien op VRT NU

Tags: Documentaire, For sama, Oorlogsverhalen.