Slanke mensen eten anders. En dit is hoe.
© Shutterstock

Slanke mensen eten anders. En dit is hoe.

Door Laurence Van Liedekerke & Charlotte Deprez
Leestijd: 2 min

Slanke mensen hebben doorgaans één ding gemeen: zonder het te beseffen, passen ze dagelijks het Japanse 'Hara Hachi Bu' principe toe terwijl ze eten. Een woordje uitleg over deze drie mysterieuze woorden die je gaan helpen je droomfiguur te bereiken én behouden.

Het merendeel van de kinderen groeit op met de wetenschap dat je enkel een dessert krijgt als je je bord volledig leeg eet. Een les die wel eens contraproductief zou kunnen blijken eens de pubertijd gepasseerd, want vanaf een bepaalde leeftijd is het keer op keer wegwerken van een gigantisch bord synoniem voor extra kilo’s op de weegschaal (om over de desserts nog te zwijgen).

Bovendien is er een dieperliggend probleem. Door een bord vol eten enkel te zien als iets dat je zo snel mogelijk naar binnen moet werken, leer je niet luisteren naar je lichaam. Je propt alles gewoon maar binnen, zonder stil te staan bij wat je eet, laat staan of je lichaam het wel nodig heeft. Resultaat? Overgewicht. In meerdere of mindere mate, maar desalniettemin aanwezig daar waar jij het net niet wil.

Wijsheid uit het Oosten

Japanners hebben daar zelden last van, van dat overgewicht. En de reden daarvoor schuilt in drie simpele woorden: Hara Hachi Bu. Vertaald naar Belgische mensentaal: eet tot je 80% verzadigd bent. Goed, dat moet vol te houden zijn, horen we je denken. Maar hoe werkt dat nu precies, eten tot 80% verzadiging?

Wel, het vraagt enige oefening. Het duurt namelijk 20 minuten voor je maag aan je hersenen doorgeeft dat er genoeg eten binnen is, dus tenzij je hééééél langzaam eet, wordt het moeilijk om rationeel te weten wanneer je de 80%-grens bereikt hebt terwijl je nog aan het eten bent.

Nieuwe gewoontes

Oefening baart echter kunst en dat is bij eten niet anders. Neem je tijd om te wennen aan een nieuwe eetroutine, want er zijn zo’n 15 maaltijden nodig om je maag te doen beseffen dat hij ook met minder eten perfect gelukkig kan zijn. Eet je telkens tot je het gevoel hebt verzadigd te zijn, dan eet je eigenlijk elke keer te veel waardoor afvallen bijna onmogelijk wordt.

Maar hoe train je je maag nu op het 80%-principe? Wel, met het FDH-dieet (Fret Den Helft) of, in beleefde mensentaal, het EDH-dieet: Eet De Helft. Om te weten wat je verzadigingspunt is, eet je best de helft van wat je normaal zou eten. Belangrijk aandachtspunt hierbij is hoe dat aanvoelt. Merk je dat er een drukgevoel ontstaat ter hoogte van je maag, dan zit je voor 80% vol.

Het zit tussen je oren

Buiten het lichamelijke, speelt ook het psychologische een rol bij Hara Hachi Bu. Mentaal is er namelijk een groot verschil tussen eten tot je geen honger meer hebt en eten tot je vol zit. Wil je op lange termijn succes boeken op dieetvlak dan moet je je bewust worden van je eetgewoontes en niet gewoon op automatische piloot alles naar binnen werken.

Leer luisteren naar je lichaam en probeer wat minder te eten maar met volle teugen te genieten van hetgeen je eet. Je zal merken dat je op die manier bewuster omgaat met eten. En wie bewuster omgaat met eten, eet vaak gezonder. Want ja, ook daarin schuilt een deel van het Japanse geheim. Dus Hara Hachi Bu, wie doet mee?

Meer lezen over afvallen? Check dan ook 7 verrassende redenen waarom je geen gewicht verliest5 Manieren om je gewichtsplateau te doorbreken en Het nieuwe afvallen: kiezen voor de juiste voedingscombinaties.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Afvallen, Dieet, Gezond eten, Gezondheid.