5 Manieren om je gewichtsplateau te doorbreken
© Shutterstock

5 Manieren om je gewichtsplateau te doorbreken

Door Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Iedereen die ooit probeerde af te vallen, zal de volgende situatie vast herkennen: de eerste kilo’s vliegen er bijna letterlijk vanaf, maar plots bereik je een bepaald cijfer op de weegschaal waarna niets meer lijkt te werken. Met deze tips slaag je erin om dat gewichtsplateau te doorbreken.

Als je je uiterste best doet om gezond te eten en te sporten, wil je natuurlijk resultaat zien. Niets is frustrerender dan een gewichtsplateau bereiken. Wat je ook doet, het lijkt niets te veranderen aan het gewicht op de weegschaal. Maar er is goed nieuws, want een kleine verandering in je routine kan je opnieuw op weg helpen om je doel te bereiken. Wat je dan best verandert? Wij zetten het even voor je op een rijtje

1. Doe aan krachttrainen

Gewichtsplateau

Shutterstock

Veel vrouwen focussen tijdens het afvallen op cardio, omdat je met bijvoorbeeld een intensieve spinningsessie enorm veel calorieën verbrandt. Tijdens een cardio work-out verlies je echter vooral de calorieën van koolhydraten, wat maakt dat je nadien dubbel zo hard zal smachten naar die lekkere pasta.

Best opteer je dus twee keer per week ook voor een krachttraining. Je zal er misschien niet meteen veel gewicht door verliezen – spieren wegen immers meer dan vet – maar door krachttraining verlies je wel veel lichaamsvet én je lichaam ziet er steviger uit. Nog een leuk pluspunt: wie meer spieren heeft, verbrandt ook in rust meer calorieën.

/

2. Hou een eetdagboek bij

gewichtsplateau

Shutterstock

Soms is het handig om eens stil te staan bij wat je allemaal eet op een dag.  Na verloop van tijd vergeet je vaak hoe groot de porties zijn die je dagelijks nuttigt. Het is dus best mogelijk dat je eigenlijk toch te veel eet zonder het te beseffen. Een week foto’s nemen van je maaltijden kan een goede opfrisbeurt zijn om even stil te staan bij wat je eet.

/

3. Pas je calorieën aan

gewichtsplateau

Shutterstock

Hoe slanker je wordt, hoe minder calorieën je lichaam nodig heeft. Op dag 70 van je dieet moet je dus minder calorieën opnemen dan op dag één. Als je dat niet aanpast, is de kans groot dat je op je gewichtsplateau belandt en niet meer afvalt. Dat wil niet zeggen dat je meteen je maaltijden moet halveren, een honderdtal calorieën minder kan al een groot verschil maken.

Het kan echter ook zo zijn dat je juist meer calorieën nodig hebt. Ga je enkele keren per week als een razende tekeer in de fitness en lijk je meer honger te hebben dan normaal? Dan moet je misschien net iets meer eten. En daarmee bedoelen we niet dat extra stuk pizza, maar wel een banaan of een handvol noten.

/

4. Eet meer magere eiwitten

gewichtsplateau

Shutterstock

Bestaat je dieet nu vooral uit groenten en fruit? Dan moet je misschien meer magere eiwitten toevoegen aan het menu. Vlees, eieren en noten bevatten meer calorieën, maar je hongergevoel blijft langer verzadigd waardoor je uiteindelijk toch minder calorieën inneemt. Uit studies blijkt zelfs dat het toevoegen van proteïnes aan elke maaltijd zorgt voor een betere controle van je honger en je lichaamsgewicht. Doen dus, maar natuurlijk wel met mate.

/

5. Hou stress onder controle

gewichtsplateau

Shutterstock

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het vermijden van stress kan je helpen om een gewichtsplateau te doorbreken. Door stress gaat je lichaam namelijk cortisol aanmaken, waardoor je meer zin krijgt in comfort food en meer vet opslaat (vooral op je buik). Ga dus maar lekker zitten op de bank, neem er een goed boek of de laatste nieuwe Marie Claire bij en ontspan!

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Afvallen, Dieet, Gewichtsplateau, Gezondheid, Lichaam.