#DoNotTouchMyClothes: Afghaanse vrouwen protesteren op sociale media tegen de taliban
© Getty Images

#DoNotTouchMyClothes: Afghaanse vrouwen protesteren op sociale media tegen de taliban

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Wereldwijd delen vrouwen foto's van zichzelf in traditionele, kleurrijke, kleding met de hashtag #DoNotTouchMyClothes. Zo willen ze op sociale media campagne voeren tegen de nieuwe strikte regels voor vrouwelijke studentes in Afghanistan.

Enkele weken geleden nam de taliban de macht over en werd het onveilig in Afghanistan. Er gaan huiveringwekkende beelden en verhalen de wereld rond. Duizenden mensen die wanhopig een vliegtuig proberen nemen, vrouwen die zich opsluiten in hun kelder, mensen die in hun auto of in tentjes wonen.

Lees ook: Internationale Fotobiënnale Oostende palmt de koningin der badsteden in

De taliban verstrengt daarnaast ook de kledingvoorschriften voor vrouwen en daar wordt nu tegenin gegaan op sociale media. Een online campagne overspoelt de platformen. Vrouwen poseren in traditionele en vooral kleurrijke kleren met de #DoNotTouchMyClothes, #AfghanCulture en #AfghanWomen. Via deze weg tonen ze de wereld dat de boerka, die het volledige lichaam en gezicht bedekt, niet tot hun traditie behoort.

#DoNotTouchMyClothes

Het protest kwam er na een sit-down demonstratie van de taliban op de universiteit van Kabul. 300 vrouwen verschenen in geheel zwarte kledingstukken die hun gezicht, handen en voeten bedekten. Ze zwaaiden met vlaggen van de extremistische groep en betuigden hun steun voor de beslissing die stelt dat vrouwen geen hoge posities mogen bekleden in de overheid en dat scholen en universiteiten door gender gescheiden moeten worden.

Lees ook: Maak kennis met Naomi Waku, de Brusselse make-upartieste die Instagram en TikTok verovert

/

Veel Afghaanse vrouwen, vrezen dat hun hard verworven vrijheden terug afgenomen zullen worden (toen de taliban van 1996 tot 2001 aan de macht was, moesten ze vooral thuis blijven red.) Het protest begon wanneer dr Bahar Jalali, een Afghaanse historicus en gender expert, een foto met de #DoNotTouchMyClothes postte.

Ondanks de aankondiging van de Taliban dat verdere protesten alleen toegestaan ​​zijn als het ministerie van Justitie toestemming geeft, geven de vrouwen in Kabul zich niet gewonnen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Afghanistan, Taliban, Vrouwenrechten.