Internationale Fotobiënnale Oostende palmt de koningin der badsteden in
© Jan Pypers

Internationale Fotobiënnale Oostende palmt de koningin der badsteden in

Leestijd: 1 min

Nog tot 24 oktober kan je in de koningin der badsteden de eerste Internationale Fotobiënnale Oostende bezoeken. Dertig fotografen stellen er werk tentoon op een hele reeks binnen- en buitenlocaties. Waaronder het Leopoldpark, Fort Napoleon en Mu.ZEE. 

/

Als thema voor de eerste editie van de Internationale Fotobiënnale Oostende kozen curators Stephane Verheye en Yvon Poncelet voor ‘(on)rust’. Inspiratie daarvoor haalden ze uit het werk van de Oostendse kunstenaars James Ensor en Léon Spilliaert – twee boegbeelden van het symbolisme, dat verbeeldingskracht en fantasie hoog in het vaandel draagt, en daarbij vaak een sfeer oproept van dreiging en mysterie. Twee dingen die eveneens terug te vinden zijn in het werk van hedendaagse kunstfotografen.

Internationale Fotobiënnale Oostende

De klepper van de Internationale Fotobiënnale Oostende is de geprezen Belgische fotograaf Marc Lagrange, van wie nooit eerder vertoond werk te zien is in het Fort Napoleon. Nog op die locatie: Katrien De BlauwerCarmen De VosIsabel DevosTine Guns en Chrystel Mukeba – vijf vrouwen wiens eigenzinnige blik en conceptuele oeuvre een contrast vormen met het werk van Lagrange, en die daarnaast ook erg representatief zijn voor de hedendaagse fotografie in dit land.

Mu.ZEE pakt dan weer uit met de tentoonstelling Birth of a Mother van Julie Scheurweghs, die een minder romantisch, maar net daarom nog krachtiger beeld van het moederschap toont dan wat we doorgaans op Instagram te zien krijgen. Inclusief alle sappen, vet, pijn en striemen. En in de Anglicaanse kerk stellen vijf studenten fotografie van LUCA School of Arts tentoon: Elise CortenJolien De BuyserJoris DeleersnyderAnaïs Lesy en Charlotte Mariën.

Julie Scheurweghs

/

Oostende als inspiratiebron

Speciaal voor de biënnale lieten de gevestigde waarden Jef Boes en Kaat Pype zich dan weer inspireren door Oostende en zijn inwoners. En minstens even opmerkelijk is dat er werk van deze vier internationale toppers te zien is op verschillende buitenlocaties in de stad: Charlotte Mano, Ruud van EmpelAisha Zeijpveld en Filip Dujardin, die zich voor enkele nieuwe werken eveneens door de Stad aan Zee liet inspireren.

Nog meer toppers uit binnen- en buitenland: Gilles Boudot, Lennert Deprettere, Jean Godecharle, Jennifer Kesteleyn, Vincent Lagrange, Elisa Maenhout, Claire & Philippe Ordioni, Jef Paepen, Richard Petit, Jan Pypers, Marlous van der Sloot en Daniëlle van Zadelhoff.

Meer info op de website.

Lees ook: De hoogtepunten van New York Fashion Week SS22 & Cartier stelt Panthère-collectie tentoon in samenwerking met Jean-Philippe Demeyer.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Fotografie, Oostende.