Cartier stelt Panthère-collectie tentoon in samenwerking met Jean-Philippe Demeyer
© Cartier

Cartier stelt Panthère-collectie tentoon in samenwerking met Jean-Philippe Demeyer

Leestijd: 1 min

De Brusselse boetiek van Cartier staat deze maand in het teken van Panthère de Cartier, de panter met smaragdgroene ogen die al meer dan honderd jaar verschillende juwelen, parfums en accessoires inspireert. Het Franse huis ging daarvoor onder andere een samenwerking aan met decorateur Jean-Philippe Demeyer.

/

De panter dook voor het eerst in 1914 op bij het Franse juwelenhuis in de vorm van een horloge met gevlekt pantermotief. Nog datzelfde jaar bestelde Louis Cartier de aquarel ‘Dame met panter’ bij de Franse kunstenaar George Barbier. In eerste instantie deed het kunstwerk dienst als uitnodiging, om later nog vaak gebruikt te worden als advertentie. Jeanne Toussaint, de in Charleroi geboren muze en minnares van Louis, diende als inspiratiebron. Ze had nog voor ze Cartier leerde kennen ‘panter’ als bijnaam, vanwege haar voorliefde voor de panterprint in haar interieur en outfits. Toen ze in 1933 aangesteld werd als directrice van Cartiers juwelenafdeling, bouwde ze het panteruniversum nog verder uit en ze introduceerde de figuratieve panter in de collecties.

Lees ook: Deze vrouwen bepaalden mee de geschiedenis van Cartier.

Panthère de Cartier

Deze maand viert het huis de panter als inspiratiebron met de tentoonstelling Panthère de Cartier in hun Brusselse boetiek. Het mag niet verbazen dat een sterrol is weggelegd voor Jeanne Toussaint. De eveneens Belgische decorateur en binnenhuisarchitect Jean-Philippe Demeyer draagt ook bij. Hij gaf het terras van de winkel een make-over, in dezelfde eigenzinnige sfeer.

Cartier

“Panthère is een icoon! Cartier is een legende! Ik ben onder de indruk en voel me vereerd”, aldus Demeyer. “Cartier staat voor traditie, continuïteit en modernisme. De boetieks hebben een modern, strak interieur, met mijn terras wilde ik het tegenovergestelde doen. Een tikje ouderwets voor het nodige contrast, maar speels genoeg om aan te sluiten bij de stijl van de winkel.”

“Ik ging voor een stijlvolle Oud-Europese villegiatura en rivièrasfeer. Met veel rood om de kenmerkende branding van Cartier te respecteren en groen voor de Panthère. Ik werkte samen met kleine lokale Europese fabrikanten en alle producten zijn ook duurzaam in de tijd en in de mode.”

Praktische info

Waterloolaan 54, Brussel, van 13 september tot 25 september, enkel op afspraak, cartier.com

Cartier

Lees ook: Ontdek de geschiedenis van de Love-armband van Cartier.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Cartier, Panthère de Cartier.