De meest milieuvriendelijke modesteden in Europa
De Europese Unie produceerde in 2018 meer dan 2,35 miljoen ton modeafval, wat ongetwijfeld een enorme negatieve impact op het milieu heeft. Het is daarom cruciaal dat we als consumenten meer milieubewuste keuzes maken als het gaat om beslissen wat we kopen.
Modekunstenaar, Akvilė Les zegt dat we ons moeten concentreren op “kwaliteit boven kwantiteit. Het is belangrijk om jezelf te onderwijzen en op de hoogte te blijven. Er is veel greenwashing, wat wil zeggen dat bedrijven de woorden ‘groen’ en ‘duurzaam’ links en rechts gebruiken, maar niet de gegevens verstrekken die die beweringen ondersteunen.”
Als we kijken naar statistieken, waaronder de tonnen textielafval per jaar, de totale uitgaven van een stad aan nieuwe kleding per jaar, de tonnen kleding die wordt gestort versus gerecycled, en Google-zoektermen in verband met duurzaamheid toont het onderzoek aan dat Kopenhagen in Denemarken de meest duurzame modestad van Europa is. Met 0% van het modeafval dat naar de vuilnisbelt gaat en meer dan 4.420 maandelijkse zoekopdrachten op het gebied van duurzame mode, is het duidelijk waarom de hoofdstad het beste scoort.
De meest milieuvriendelijke modesteden in België
Wanneer we kijken naar België blijkt dat Hasselt de hoofdstad is van duurzame mode in België. Slechts 0,61 ton textielafval wordt op een stortplaats aangetroffen en de stad produceert slechts 1.191 ton textielafval per jaar.
Kerry Bannigan, oprichter van Conscious Fashion Campaign zegt: “Bijdragen aan duurzame mode is een levensstijl. Het is een bewuste keuze om beter geïnformeerd te zijn en actie te ondernemen. Bedenk hoe vaak je iets zult dragen voordat je het koopt, minder winkelt, onafhankelijke ethische merken ondersteunt en je huiswerk doet om merken te onderzoeken die aansluiten bij jouw waarden, zodat je met een doel koopt wanneer je iets moet aanschaffen.”
Net na Hasselt, scoort Antwerpen ook erg goed als milieubewuste modestad, met 2.301 maandelijkse zoekopdrachten per 100.000 inwoners naar een reeks termen met betrekking tot duurzame mode. Waaronder gehuurde mode, gerecyclede kleding, tweedehands mode en milieuvriendelijke items. Onze hoofdstad Brussel komt op de laatste plaats. De stad produceert elk jaar 36.067 ton textielafval, waarbij 18,43 ton op de vuilnisbelt belandt. Daarnaast is de hoofdstad goed voor meer dan € 2 miljard per jaar uitgegeven aan het kopen van nieuwe kleding… Dat kan duidelijk beter.
Deze resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek van Reebok.
Lees meer Marie Claire op: Valentino zweert alle bont af, deze merken gingen hen voor, Dit zijn alle winnaars van de Belgian Vegan Awards 2020 en 10 zonnecrèmes die veilig zijn voor het milieu.