Uitgetest: zijn maaltijdboxen de hype en het geld waard?
© Pers

Uitgetest: zijn maaltijdboxen de hype en het geld waard?

Leestijd: 7 min

Maaltijdboxen waren nog nooit zo populair. Het concept van maaltijdboxen staat gekend om voedselverspilling te verhelpen, jezelf tijd te besparen en de last van elke dag een origineel gerecht te bedenken te verlichten. Marie Claire testte zo'n vijf foodboxen uit. Dit is het verdict.

/

HelloFresh

Wat ze beloven: Hello Fresh is wellicht de meest bekende leverancier van maaltijdboxen in België. Het bedrijf belooft alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden te bezorgen, zodat er zo min mogelijk eten verspild wordt. Dankzij de vier verschillende arrangementen: Familie, Vlees, vis en veggie, Veggie en Lekker snel ontvang je elke week een box gemaakt op jouw maat. Je kunt de bezorging op elk moment pauzeren of helemaal stopzetten. Hello Fresh bezorgt in heel België. Jij kiest een dag en uur. De dag voor bezorging ontvang je een sms met de precieze bezorgtijd.

Onze review: Wij probeerden de veggie-box van Hello Fresh uit gedurende een week. Toen we de box ontvingen, was het meteen duidelijk dat we veel te veel eten hadden. Het lijkt erop dat Hello Fresh ingrediënten voorziet voor hele grote eters, en dat onze box voor drie personen eigenlijk de hoeveelheden voor vier personen bevatte. Hierdoor hadden we telkens enorm veel overschot, meer dan wanneer we zelf gaan winkelen. Jammer, aangezien het een van de doelen van Hello Freshs is om voedselverspilling tegen te gaan.

Al bij al bleven de producten geleverd door Hello Fresh bijzonder lang goed. Dit was een aangename verrassing. Eenmaal we doorhadden dat we telkens met wat minder ingrediënten konden koken, hadden we de mogelijkheid om enkele groenten aan de kant te zetten voor later in de week. Voor ons toonde dit aan hoe vers en kwaliteitsvol de ingrediënten zijn.

De recepten zijn zeker en vast vernieuwend en verrassend. Bij elke maaltijd ontdekten we nieuwe smaken, kooktechnieken of combinaties. Enkele recepten uit de testweek creëeren we tot meer dan twee maanden later nog steeds na omdat ze zo’n goede indruk nalieten.

Hello Fresh is in onze ogen niet de beste service indien je voedselverspilling tegen wil gaan; maar ben je op zoek naar een maaltijdbox met kwaliteitsvolle ingrediënten en een extra uitdaging in de keuken dan zijn deze boxen zeker en vast iets voor jou. Meer informatie en bestellen kan op www.HelloFresh.be.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Helena & Nele (@fivemoreminutes_blog)

/

Foodbag

Wat ze beloven: Foodbag is een op-en-top Belgisch bedrijf. Niet alleen het team, maar ook de producten zijn zoveel mogelijk afkomstig van Belgische bodem. Samen met lokale partners zoekt Foodbag naar seizoensgebonden en biologische ingrediënten waar mogelijk. Is er bovendien een duurzaam alternatief mogelijk voor een van hun producten of diensten, dan zal Foodbag daar altijd voor kiezen. Met de hulp van enkele bekende en minder bekende chefs zoals Sandra Bekkari en Isa Naeyaert kan je als Foodbox-liefhebber elke week kiezen uit een mix van unieke smaakcombinaties, Belgische klassiekers en toegankelijke gerechten.

Onze review: Foodbag was veruit onze favoriete box van ze allemaal. Deze maaltijdbox overtuigde ons volledig. Niet alleen waren de gerechten het meest toegankelijk van alle maaltijdboxen, de kwaliteit was ontzettend goed, de recepten waren vernieuwend en de smaken heerlijk vertrouwd. Bovendien heb je bij Foodbag echt de mogelijkheid om een box op maat te bestellen. Heb je het een aantal dagen in de week drukker dan kies je bijvoorbeeld voor enkele snelle gerechten. De bakkriebels te vangen, dan bestel je toch gewoon een heerlijke bakbox erbij? Je kan het zo zot niet bedenken of Foodbag heeft het voor jou in petto: fruitmanden, charcuterie, aperobox, en nog zoveel meer opties. Dankzij de samenwerking met Sandra Bekkari kan je voor een kleine meerprijs gezonde, magere gerechten uitkiezen.

Ook bij deze foodbox konden we gerust een mondje extra voeden. Al was de voedselverspilling opmerkelijk minder dan bij de anderen. Van alle foodboxen had deze maaltijdbox de beste portieverhouding.

Wat wij vooral een enorm grote bonus vonden aan de Foodbag-service is dat je niet gebonden bent aan een abonnement. Wil je even een weekje – of heel wat langer – geen gebruik maken van de service, geen probleem. Een abonnement is namelijk niet verplicht. Dit staat toe dat je een maaltijdbox kan bestellen voor de weken waarin jij er echt graag gebruik van maakt, zonder door te betalen. Ideaal voor de wispelturige gebruiker. Meer informatie en bestellen kan via www.foodbag.be.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Foodbag (@foodbag.be)

/

Marley Spoon

Wat ze beloven: Bij Marley Spoon kan je wekelijks uit zo’n dertig recepten kiezen. Met de hulp van professionele chef-koks hoopt de maaltijdboxservice zijn klanten iedere week opnieuw te verrassen met bijzondere recepten. Dankzij de durf om te experimenteren met verse en kwaliteitsvolle producten, kookt de gebruiker altijd iets nieuws. Tot slot zorgt een korte handelsketen ervoor dat de ingrediënten uit de maaltijdboxen verser en sneller in jouw keuken liggen.

Onze review: Van alle maaltijdboxen leken de gerechten van Marley Spoon ons op het eerste zicht het best op ons lijf geschreven. Een toegankelijke keuken, met een extra toets. En dat was het ook, alleen mag er meer aandacht zijn voor kruiden. Sommige gerechten proefden naar onze mening immers wat flets. Al is dat natuurlijk erg persoonlijk.

Behalve de kruiding waren we bij Marley Spoon het meest teleurgesteld door de houdbaarheid van de producten. Vele groenten waren namelijk tegen de laatste kookdag al ietwat aan het bederven. Echter, deed dit niks af aan de smaak van het gerecht dat net zoals de dagen voordien heerlijk was.

Wat wij voornamelijk heel uniek vonden, was de manier van levering. In tegenstelling tot alle maaltijdboxen in dit lijstje, bevatte de maaltijdbox van Marley Spoon een koelzak. Zo bleven de producten tot op de laatste seconde gekoeld. Bovendien bevatte de koelzak een herbruikbaar koelelement en recyclebare koelzak. Niet slecht dus.

Meer informatie en bestellen kan via www.marleyspoon.be.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marley Spoon België (@marleyspoonbe)

/

Simply You Box

Wat ze beloven: Simply You Box is een Belgisch merk. Deze maaltijdboxen kunnen zonder abonnement aangekocht worden: je bestelt het aantal gerechten voor het aantal personen naar keuze vóór elke woensdagnacht, waarna de bestelling telkens op maandag aan huis of bij een Click & Collect punt bij een Carrefour filiaal naar keuze wordt geleverd. Doordat je je niet hoeft te verbinden aan een abonnement hoef je dus geen rekening te houden met eventuele onvoorziene kosten. Elke week biedt Simply You Box 14 gerechten met verschillende bereidingstijden en moeilijkheidsgraden aan voor elk type foodie: de vegetariër, de vis-liefhebber of de persoon die liever niet te lang in de keuken staat maar toch een lekker gerecht op tafel wil brengen. De recepten worden nog steeds gecreëerd door mede-oprichtster Celine Nguyen en haar team van 2 chefs voor België.

Onze review: Om eerlijk te zijn, heeft Simply You Box ons het meest verrast. We wisten niet goed wat we hiervan moesten verwachten, en dachten er eerst niet al te veel over. Uiteindelijk hebben de maaltijdboxen ons weten te overtuigen. De producten waren ontzettend vers en bleven opnieuw voor een geruime tijd houdbaar.

Indien je op zoek bent naar een maaltijdbox die je helpt om meer groenten en vitaminen te eten, dan is Simply You Box absoluut iets voor jou. Van alle maaltijdboxen kregen we hier namelijk het gevoel het gezondst te eten. Wanneer je kinderen hebt, kan dit zeker en vast makkelijk zijn bij tijdsgebrek. Op die manier verlies je geen tijd door naar de winkel te gaan, tover je een heerlijke maaltijd op tafel in 1-2-3 en dat allemaal zonder in te boeten op gezonde voedingsstoffen.

Maar net zoals de vorige maaltijdbox die we uitprobeerden, kon ook hier meer ingezet worden op kruiding. Al blijft dit voor iedereen een persoonlijke voorkeur, geloven wij.

Meer informatie en bestellen kan via www.simplyyoubox.be.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Simply You Box (@simply_you_box)

/

Dagelijkse kost x FoodMaker

Wat ze beloven: Laten we eerlijk zijn, wie kon ooit al in real time koken tijdens Dagelijkse Kost? Wij alvast niet. Alles gebeurt zo snel, je hebt niet altijd alles bij de hand en daarbovenop kookt Jeroen zijn water veel sneller dan thuis mogelijk is. Enter de maaltijdbox van Foodmaker en Dagelijkse Kost. In de box zitten verse groenten, kruiden en op voorhand door Foodmaker klaargemaakte sauzen. Op die manier kan je toch je innerlijke Jeroen Meus bovenhalen en op een alternatieve wijze samen koken met de meest geliefde chef van Vlaanderen.

Onze review: Wanneer we zagen welke gerechten we konden klaarmaken, zonk de moed ons toch even in de schoenen. “Oh god, wij gaan hele avonden in de keuken moeten staan”, leek het. Quick and easy koken, zoals wij meestal doen, zat er duidelijk niet in. Gelukkig waren onze zorgen ongegrond. Doordat sauzen al op voorhand klaargemaakt zijn en Jeroen je stap voor stap bij de hand neemt tijdens de bereiding, is een lasagne in 30 minuten op tafel toveren toch niet onmogelijk.

De keuze uit welke gerechten je wilt ontvangen, is niet zo heel breed, maar het zijn wel allemaal gerechtjes die bij ons in de smaak vielen. Hoewel we van Dagelijkse Kost meer aardappelen met vlees en groenten hadden verwacht, mocht het hier toch een tikje meer zijn. Een spicey Italiaanse pasta met chorizo, een vierkazen lasagne, of varkenswangetjes, noem maar op.

De recepten komen met een stap-voor-stap-uitleg en een handig filmpje waarin Jeroen Meus samen met jou je gerecht klaarmaakt. Het is een beetje zoals jouw persoonlijke Dagelijkse Kost-aflevering. Wat wel ontbreekt zijn een aantal details. Voor iemand die niet dagelijks achter het fornuis staat, is het niet vanzelf sprekend op hoeveel graden de oven moet staan, of hoe lang groentjes moeten stomen. Ondanks dat onze gerechten toch altijd dubbel en dik geslaagd waren, hadden die details ons toch een extra gevoel van zekerheid gegeven.

Op het eten konden we niet aanmerken, maar de bezorging kon beter. In de samenstelling van Dagelijkse Kost bestel je niet voor een week, maar gerecht per gerecht. Wat een groot nadeel is in vergelijking met de andere voedinsgboxen in dit lijstje. Wij bestelden drie gerechten en ontvingen dan ook drie aparte, reusachtig grote dozen, terwijl alles gemakkelijk in één doos kon. Verspilling en absoluut niet duurzaam als je het ons vraagt. Al moeten we wel meegeven dat de verpakking van de ingrediënten het meest milieuvriendelijk was van alle maaltijdboxen door het gebruik van karton en glas. Dit toont aan dat Foodmaker wel degelijk met duurzaamheid bezig is.

De box onderscheidt zich voornamelijk door zijn originele gerechten en de charme van Mr. Meus. Meer informatie en bestellen kan via www.foodmaker.be/dagelijksekost. Bovendien levert Foodmaker ook een zomerassortiment aan reeds klaargemaakte maaltijden tot aan je deur.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Foodmaker (@foodmaker)

Lees meer Marie Claire op: Goei eten: 3 recepten voor wie houdt van lekker en simpel, Chef-kok Seppe Nobels opent restaurant in de Ardennen en Voedselverspilling tegengaan en niet hoeven koken? Het kan, met Too Good To Go.

Tags: Foodbag, Foodmakers, Hello fresh, Maaltijdboxe, Marley Spoon, Simply you.