Uitgetest: kan technologie onze slaap verbeteren?
© Getty Images

Uitgetest: kan technologie onze slaap verbeteren?

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

We horen het wel vaker: vermijd schermtijd voor het slapen gaan. Toch lanceerde Google recent een nieuwe generatie Nest Hub waarbij een scherm de slaap moet verbeteren. Hoe kan dat? Wij probeerden het uit en vroegen meer uitleg aan een slaapexpert.

/

Het belang van een goede nachtrust

Een gezonde nachtrust is cruciaal voor een gezonde levensstijl. Indien je onvoldoende slaapt, heb je zo’n 48 procent meer kans om een hartziekte te ontwikkelen, 33 procent meer kans op dementie en verouderen je hersenen met 3 tot 5 jaar. Bovendien zijn ieder jaar zo’n 6.000 auto-ongelukken te wijden aan slaaptekort van de chauffeur. Ondanks de grote risico’s die eraan gebonden zijn, krijgen 1 op 3 volwassenen niet de slaap die ze nodig hebben.

Steeds meer bedrijven zetten in op het slaaptekort van volwassenen. Allerlei trucjes en producten sieren de markt om ons de slaap te doen krijgen die we nodig hebben. Zo ook Google met de Nest Hub. In de plaats van technologie te mijden voor het slapen gaan, denkt het bedrijf dat technologie net kan helpen in de strijd tegen slaaptekort. Hoe kan dit?

Dr. Logan Schneider, slaapexpert aan Stanford legt uit: “Technologie op zich is niet desastreus voor onze slaap, hoe we het gebruiken wel. Sociale media zorgen ervoor dat we in ons hoofd met negatieve gedachten zitten en dat gaat ons niet doen slapen. Bij de Google Nest Hub ga je slapen met een rustig hoofd omdat je weet dat je alarm aan staat, je agenda in de ochtend onmiddellijk kan worden voorgelezen, etc. Je hoeft je geen zorgen te maken over die kleine dingen. Bovendien toont de slaapanalyse wanneer je onvoldoende nachtrust hebt, waardoor je onmiddellijk kan ingrijpen indien dit niet verbetert. En belangrijker, je slaap begint met hoe je die ochtend bent opgestaan. Dankzij de zonsopgang na te bootsen word je veel rustiger wakker.”

“Deze technologie is verschillend met je telefoon of televisie op verscheidene manieren. Ten eerste, probeert de Nest Hub samen met de gebruiker een avondroutine op te stellen waardoor je helemaal tot rust kan komen. Ten tweede, wanneer je dan echt in bed kruipt, zullen onze sensoren dit opvangen en de scherm helderheid alsook de kleuren aanpassen waardoor het scherm je slaap niet zal beïnvloeden. Tot slot, ondersteunt de Nest Hub je in het ontwaken dankzij het alarm dat zonsopgang nabootst”, vult Kayiita Johnson, Product Manager van de Nest Hub verder aan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Made by Google (@madebygoogle)

/

Onze review

Gadget lovers opgelet, van de Google Nest Hub ga je absoluut houden. Mag het voor jou met andere woorden altijd net dat ietsje meer zijn, dan moet dit absoluut op je wenslijstje komen. Dankzij de wekker met natuurgetijden en een valse zonsopgang is het heerlijk ontwaken. Waar we voordien altijd met stress wakker werden door het helse geluid van de gsm-wekker, stonden we nu helemaal relax op. We kozen er dan ook voor om met het geluid van sjirpende vogels te ontwaken. Wie regelmatig met zijn gordijnen open slaapt, zal minder voordelen ondervinden van deze feature.

Verder is het best indrukwekkend hoe je met één simpele beweging in de lucht de wekker op snooze zet. Al kan dit best gevaarlijk zijn voor mensen die niet zo makkelijk kunnen opstaan…
Het uiterlijk heeft veel weg van een tablet, maar neemt amper plaats in beslag. Perfect voor zelfs het kleinste nachtkastje. Tot slot waren we al snel onder de indruk van de geluidskwaliteit. Ondanks dat de Google Nest Hub maar over een kleine geluidsbox beschikt, moet het zeker niet onder doen voor de grotere varianten. Bovendien kan je gerust vanuit je bed videobellen, zonder dat anderen je zien. Om de privacy van de gebruiker te beschermen terwijl je slaapt, is er bewust gekozen om geen camera te installeren. Op die manier kan je gerust vanuit je bed die ochtend meeting even mee volgen, met als ideale excuus dat je ‘camera even niet werk’.
De tweede generatie van de Nest Hub is verkrijgbaar voor € 99 in de Google Store en bij Mediamarkt, Fnac, Vanden Borre, Krefel, Exellent, Coolblue en bol.com in België.

Tags: Google, Slaaptips.