Deze 10 grote Oscar-kanshebbers kan je nu al thuis zien
© MC

Deze 10 grote Oscar-kanshebbers kan je nu al thuis zien

Door Enya Torrez
Leestijd: 5 min

Indien je het nog niet door had, award season is here. 25 april vindt de 93e editie van de Academy Awards plaats. Beter gekend als de Oscars. Wij lijsten alvast de grootste kanshebbers op die jij gewoon vanuit je comfortabele zetel kan bekijken.

/

Filmfanaten zagen het aankomen, dit jaar sleept streamingsite Netflix maar liefst 35 Oscar-nominaties in de wacht. Historisch veel. Sinds de start van de pandemie zijn cinemazalen over de hele wereld gesloten waardoor steeds meer titels de weg vinden naar het online publiek. Of je hier nu fan van bent of niet, een ding is zeker. Dit jaar kan je heel wat Oscar-nominaties gewoon vanuit je luie zetel bewonderen.

1. The Trial of the Chicago 7 – Beste Film – Netflix

Wat bedoeld was als een vreedzaam protest tegen de Democratische Nationale Conventie van 1968, veranderde in een gewelddadige confrontatie met de politie en de Nationale Garde. Organisatoren van het protest – waaronder Abbie Hoffman, Jerry Rubin, Tom Hayden en Bobby Seale – werden beschuldigd van samenzwering om een ​​rel uit te lokken en het daaropvolgende proces was een van de meest beruchte in de geschiedenis.

‘The Trial of the Chicago 7’ is genomineerd voor zes Oscars waaronder Beste Film en Beste Originele Scenario.

/

2. Sound of Metal – Beste Film – Amazon Prime

Tijdens een reeks van verschillende optredens in één nacht begint de rondreizende punk-metal-drummer Ruben (Riz Ahmed) af en toe gehoorverlies te ervaren. Als een specialist hem vertelt dat zijn toestand snel zal verslechteren, denkt hij dat zijn muziekcarrière – en daarmee zijn leven – voorbij is. Zijn bandgenoot en vriendin Lou (Olivia Cooke) laat de herstellende heroïneverslaafde opnemen in een afgelegen tehuis voor doven in de hoop dat het een terugval zal voorkomen. Met de hulp van Joe, een Vietnamveteraan die tijdens de oorlog zijn gehoor verloor, leert hij met de situatie om te gaan.

Door gebruik te maken van innovatieve geluidsontwerptechnieken neemt regisseur Darius Marder het publiek mee in deze zelden onderzochte wereld van naderende doofheid. De film heeft trouwens een Belgisch randje: productiehuis Caviar van producer Bert Hamelinck zit namelijk achter Sound of Metal.

‘Sound of Metal’ is genomineerd voor zes Oscars waaronder Beste Film en Beste Acteur met Riz Ahmed.

/

3. Mank – Beste Film – Netflix

In Mank neemt regisseur David Fincher de kijker mee naar de jaren 30 en 40, toen scenarist Herman J. Mankiewicz, bijgenaamd Mank (Gary Oldman), in een waas van een drankverslaving en zelfverachting aan het script van Orson Welles’ Citizen Kane werkte.
Naarmate het schrijven vordert – met de steun van secretaresse Rita Alexander (Lily Collins) – raakt hij steeds meer geïnspireerd door zijn herinneringen aan oude vrienden en vijanden. Zo botste hij o.a met grote studiochefs Louis B. Mayer (Arliss Howard) en Irving Thalberg (Ferdinand Kingsley), en raakte hij bevriend met filmster Marion Davies (Amanda Seyfried) en haar minaar. Die laatste was een enorm rijke en invloedrijke mediamagnaat. 
‘Mank’ is genomineerd voor zeven (!) Oscars waaronder Beste Film en Beste Acteur met Gary Oldman.
/

4. Ma Rainey’s Black Bottom – Beste Film – Netflix

Tijdens een opnamesessie van een nieuw album wordt de legendarische blueszangeres Ma Rainey (Viola Davis) aka ‘Mother of the Blues’ geconfronteerd met uitbuiting van haar witte management en strubbelingen tussen de bandleden. Ma Rainey’s Black Bottom is de laatste film van Chadwick Boseman, die eind augustus op 43-jarige leeftijd overleed.  Naast de geweldige acteerprestatie van Viola Davis speelt ook Chadwick Boseman, als ambitieuze bluesmuzikant Levee, de pannen van het dak. 
 
‘Ma Rainy’s Black Bottom’ is genomineerd voor zes Oscars waaronder Beste Film, Beste Actrice met Viola Davis en Beste Acteur met Chadwick Boseman.
/

5. Minari – Beste Film – Amazon Prime

Een Koreaans-Amerikaanse familie verhuist van Californië naar het landelijke Arkansas in de hoop er hun ‘Amerikaanse droom’ te verwezenlijken. Een nieuw begin is echter altijd een uitdaging. En het is gemakkelijker gezegd dan gedaan om erachter te komen wat het beste is voor je gezin, laat staan ​​een boerderij van 50 hectare te starten om Koreaanse groenten en fruit te verbouwen en te verkopen. Maar temidden van oprechte beloften, cultureel onbehagen, vluchtige verwachtingen en de altijd aanwezige dreiging van financiële rampen, is Jacob ervan overtuigd dat hij hun eigen stukje Eden heeft gevonden in de rijke, donkere grond van Arkansas.

‘Minari’ is genomineerd voor vijf Oscars waaronder Beste Film en Beste Acteur met Steven Yeun.

/

6. Soul – Beste Animatie – Disney+

Muziekleraar Joe Gardner krijgt de kans om in de beste jazzclub van de stad te spelen, maar door een ongelukkige val belandt hij vanuit de straten van New York in “Het Grote Hiervoor” – de plek waar nieuwe zielen hun persoonlijkheid, eigenaardigheden en interesses krijgen voordat ze op aarde terechtkomen. Vastbesloten om terug te keren naar zijn leven, vormt Joe een team met 22, die niet kan begrijpen wat er leuk zou zijn aan het leven als mens. Terwijl Joe wanhopig probeert om 22 duidelijk te maken wat er zo mooi aan het leven is, vindt hij het antwoord op een paar belangrijke levensvragen.

‘Soul’ is genomineerd voor drie Oscars waaronder Beste Animatie.

/

7. Over the Moon – Beste Animatie – Netflix

Gevoed door vastberadenheid en een passie voor wetenschap, bouwt een slim jong meisje een raket naar de maan om het bestaan ​​van een legendarische maangodin te bewijzen. Daar belandt ze op een onverwachte zoektocht en ontdekt ze een grillig land van fantastische wezens.

‘Over the Moon’ is genomineerd voor de Oscar Beste Animatie.

/

8. Onward – Beste Animatie – Disney+

Twee tiener elfenbroers, Ian en Barley Lightfoot, gaan in een fantasiewereld op reis om te ontdekken of er nog een beetje magie over is om een laatste dag door te brengen met hun vader. Die laatste stierf toen ze nog te jong waren om hem te herinneren. Wanneer de onbevreesde moeder van de jongens, Laurel, zich realiseert dat haar zonen worden vermist, werkt ze samen met de legendarische ‘The Manticore’. Afgezien van de gevaarlijke vervloekingen, kan deze ene magische dag meer betekenen dan een van hen ooit heeft gedroomd.

‘Onward’ is genomineerd voor de Oscar Beste Animatie. 

/

9. Pieces of a Woman – Beste Actrice – Netflix

Martha en Sean zijn een koppel uit Boston die op het punt staan een kindje te krijgen. Hun levens veranderen onherroepelijk wanneer een thuisbevalling eindigt in een onvoorstelbare tragedie. Zo begint een jarenlange odyssee voor Martha, die door haar verdriet heen moet terwijl ze lastige relaties doormaakt met Sean en haar dominante moeder (Ellen Burstyn). Daarnaast moet ze ook nog leren omgaan met de publiekelijk belasterde vroedvrouw (Molly Parker), wanneer ze voor de rechtbank geconfronteerd worden met elkaar.

‘Pieces of a Woman’ is genomineerd voor de Oscar Beste Actrice met Vanessa Kirby.

/

10. Another Round – Beste Regisseur – Amazon Prime

‘Another Round’ is officieel een Deense film genaamd ‘Druk’. Vier lerarenvrienden beginnen een sociaal experiment vanuit de overtuiging dat het menselijk lichaam wordt geboren met een te laag alcoholpercentage. Ze streven ernaar om ten allen tijde een zeker niveau van dronkenschap te ervaren. Volgens hun opgestelde regels mogen ze alleen tijdens werkuren drinken.

In verschillende mate gaan alle vier de mannen door wat een midlifecrisis zou kunnen worden genoemd, ontevreden over de alledaagsheid van het dagelijkse leven als leraren. Maar het is Martin (Mads Mikkelsen) waarop het experiment de grootste indruk nalaat. Hij heeft alle passie voor het lesgeven in zijn geschiedenisles verloren, voelt zich ver verwijderd van zijn familie en kan niet veel redenen vinden om op te staan…

‘Another Round’ is genomineerd voor twee Oscars waaronder Beste Regisseur.

Lees meer Marie Claire op: Dit wil je weten over ‘Filles de joie’, de Belgische Oscarinzending, Netflix lanceert eindelijk officiële trailer van ‘The Woman in the Window’ en Grammy Awards 2021: vrouwen aan de top en Beyoncé als recordhouder.

Tags: Academy Awards, Films, Oscars.