Dit wil je weten over ‘Filles de joie’, de Belgische Oscarinzending
© Wallonie Bruxelles Images

Dit wil je weten over ‘Filles de joie’, de Belgische Oscarinzending

Leestijd: 1 min

De film 'Filles de joie' van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich wordt de Belgische inzending voor de Oscars. Dat maakte Wallonie Bruxelles Images deze week bekend in een persbericht. Toch enigszins opvallend omdat de prent in geen enkele Vlaamse cinema te zien was.

/

De Franstalige dramafilm Filles de joie (Meisjes van plezier, nvdr.) met Barbara Sarafian en Els Deceukelier in bijrollen, vertelt het verhaal van drie vrouwen die een dubbelleven leiden in een bordeel aan de Franse grens. Sara Forestier, Noémie Lvovsky en Annabelle Lengronne spelen de hoofdrollen.

Voor regisseur Frédéric Fonteyne is Filles de joie zijn zesde langspeelfilm, na onder meer Une liaison pornographique en Tango libre. Hij sloeg voor het eerst de handen in elkaar met Anne Paulicevich, die negen maanden lang meerdere dagen en nachten doorbracht in het grensbordeel.

Sara Forestier, Annabelle Lengronne en Noémie Lvovksy spelen de hoofdrollen in Filles de joie

Wallonie Bruxelles Images

 

 

 

/

Filles de joie niet in Vlaamse bioscopen

De film werd als Oscarkandidaat geselecteerd door een nationale jury, waarin zowel leden van de Vlaamse als van de Franse gemeenschap zetelen. Toen Filles de Joie uitkwam, op 12 februari, was de film in geen enkele Vlaamse cinemazaal te zien. Dat heeft grotendeels te maken met de releasedatum, want net in februari worden bioscopen overspoeld met talloze (mogelijke) Oscarnominaties. Denk bijvoorbeeld aan Little Women van Greta Gerwig en Richard Jewell van Clint Eastwood. Filles de joie was wel in avant première te zien op het internationaal filmfestival van Rotterdam, in de sectie Limelight.

Lees ook: The Queen’s Gambit: het verhaal achter de nieuwe verslavende serie op Netflix

Op 15 maart moet duidelijk worden of de film de shortlist haalt bij de Academy Awards voor “Beste Buitenlandse Film”. De 93ste ceremonie van de Oscars zal plaatsvinden op 25 april 2021, in het Dolby Theater in Los Angeles.

Je kunt de film zelf zien bij Proximus, Google Play, iTunes, Amazon en Cinemabijje­thuis.be. Bekijk hieronder alvast de trailer:

Lees meer: Bekijk hier gratis kortfilms van jonge Belgische filmmakers in competitie.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Film, Oscars.