Grammy Awards 2021: vrouwen aan de top en Beyoncé als recordhouder
© Getty Images

Grammy Awards 2021: vrouwen aan de top en Beyoncé als recordhouder

Door Florianne Thys
Leestijd: 3 min

Gisterennacht vond de 63ste editie van de Grammy Awards plaats en het waren vrouwen die in de spotlight stonden. Maar liefst elf vrouwen gingen met een Grammy Award naar huis waaronder Béyonce als recordhouder, Meghan Thee Stallion, Taylor Swift, Billie Eilish, H.E.R., Dua Lipa,...

Los Angeles liet gisteren de pret niet bederven door corona en deelde met plezier de Amerikaanse muziekprijzen uit. Mits enkele aanpassingen zoals geen publiek, een beperkte hoeveelheid bekende sterren, een livestreamuitzending en optredens in de buitenlucht, was het net zoals vorig jaar een succes voor de vrouwen. Alleen gaat dit jaar niet alle aandacht naar Billie Eilish, maar staat Beyoncé rijkelijk in de spotlight.

Beyoncé bereikt record

De Amerikaanse zangeres, actrice en modeontwerpster Beyoncé ontving zondag voor de 28ste keer een Grammy Award. Samen met haar dochtertje Blue Ivy en hun muziekvideo Brown Skin Girl kreeg Beyoncé een muziekbeeldje, alsook voor de beste R&B-performance voor Black Parade. Dit maakt van Beyoncé de vrouwelijke recordhouder van de Grammy Awards. Hiermee bokst ze op tegen haar mannelijke tegenhanger Quincy Jones die eerder ook 28 Grammy’s won.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Savoir Flair (@savoirflair)

/

Billie Eilish

De 20-jarige Billie Eilish kreeg na vorig jaar, ook dit jaar een Grammy in de handen geduwd. Haar record van vijf Grammy’s vorig jaar kon ze niet overtreffen, wat niet wegneemt dat ze opnieuw goed presteerde. Dit jaar won Billie de ‘Opname van het Jaar’ met haar liedje Everything I Wanted. Zij maakte van dit liedje een knaller en dat lijkt heel de muziekindustrie te vinden.

H.E.R. grijpt naar de keel met ‘I Can’t Breathe’

De award voor ‘Nummer van het Jaar’ ging naar de Amerikaanse zangeres en tekstschrijver Gabriella Sarmiento Wilson, kortweg gekend als H.E.R. Haar nummer I Can’t Breathe bracht ze uit als eerbetoon voor de dood van George Floyd en de protesten die hierop volgden. Met I Can’t Breathe maakte H.E.R. een statement over politiegeweld en rassendiscriminatie. Ze verwijst met de titel naar de laatste woorden van George Floyd en Eric Garner die beiden stierven aan verstikking tijdens hun arrestatie door de Amerikaanse politie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door H.E.R. (@hermusicofficial)

/

 Taylor Swift

Taylor Swift viel dit jaar in de prijzen met haar album Folklore. Ze won hiermee de award ‘Album van het Jaar’ en dat maakt haar de eerste vrouwelijke artieste die deze prijs drie keer wint. De eerste keer was in 2010 met haar album Fearless, gevolgd door haar album 1989 in 2016. Hiermee verovert ze een plaatsje naast het trio van Stevie Wonder, Paul Simon en Frank Sinatra die ieder op zich drie keer deze prijs wonnen.

Megan Thee Stallion

De 26-jarige Megan Thee Stallion klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar de jonge vrouw mag zich dit jaar ‘Revelatie van het Jaar’ noemen. Megan bracht vorig jaar haar allereerste album Good News uit, een mix van zang en rap. Één van de meest geliefde nummers in het album is Savage waarmee ze samen met Beyoncé succes boekte.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door (@theestallihottie)

/

Dua Lipa

De Brits-Kosovaarse zangeres Dua Lipa viel dit jaar in de prijzen met haar album Future Nostalgia. Ze won hiermee de award voor ‘Beste Pop Album’ en vormt hiermee de zesde vrouw in de lijst. Het album verscheen in 2020 met onder andere het nummer Don’t Start Now dat wereldwijd in de smaak viel. In verschillende landen haalde het zelfs de top vijf in de hitlijst.

Lady Gaga en Ariana Grande samen op Grammy Awards

Lady Gaga en Ariana Grande werden zondag met zijn tweetjes het podium opgeroepen. De jury reikte hen een award uit van ‘Beste Pop Duo’ voor hun liedje Rain on Me. Samen brachten ze een verhaal over hoe goed het kan doen om eens een potje te wenen en hoeveel opluchting hiermee gepaard kan gaan. Daarnaast vormt de tekst van het liedje voor Lady Gaga een metafoor voor de hoeveelheid alcohol die zij op een bepaald moment in haar leven dronk om zichzelf te verdoven.

/

Country op Grammy Awards: Miranda Lambert

De Grammy Awards zetten jaarlijks alle muziekgenres op een rijtje en pikken hier de beste van het jaar voor u uit. Dit jaar wist de Amerikaanse countryzangeres Miranda Lambert de jury te overtuigen met haar album Wildcard. Ze ontving hiervoor een Grammy voor ‘Beste Country Album’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miranda Lambert (@mirandalambert)

Brittany Howard en Fiona Apple

Ook het rockgenre passeerde de revue en bleek een succes te zijn voor Britanny Howard en Fiona Apple. De Amerikaanse muzikante, zangeres en tekstschrijver, Brittany Howard, won dit jaar de award van ‘Beste Rock Nummer’ met haar nummer Stay High. Fiona Apple, bekend als zangeres en pianiste kreeg de award van ‘Beste Rock Prestatie’ omdat zij met haar nummer Shameika de harten van de jury wist te veroveren. In het nummer hoor je een combinatie van zang en piano: een échte openbaring.

Lees meer Marie Claire op: Ontdek de beste muziek van overleden producer en artieste Sophie; Naar deze muziek luisterden jullie in 2020; Baanbrekend onderzoek toont aan hoe muziek ons gelukkig(er) maakt.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Grammy awards, Grammy's, Muziek, Muziekprijzen.