Dààrom maken koppels dus altijd ruzie in IKEA
© Shutterstock

Dààrom maken koppels dus altijd ruzie in IKEA

Leestijd: 2 min

Smoorverliefd wandelen jullie de draaideuren van de Ikea binnen en vloekend spurten jullie naar buiten. Klinkt dit scenario je bekend in de oren? Niet panikeren, jullie zijn lang niet de enige.

Hoewel de Scandinavische hebbedingetjes en de Köttbullar jullie eerder goedgemutst moeten maken, is vaak het tegendeel waar: voor je nog waar het linnengoed bent gepasseerd, zijn jij en je partner het grondig oneens over de grootte van de Ribba-fotolijstjes of de indeling van de Pax-kleerkast.

Ikea-relletjes blijken een gekend fenomeen, en onderzoek wees volgende conclusies uit.

Salontafel

Naar de Ikea gaan lijkt een banale activiteit an sich, maar er zit zoveel meer in een uitstap naar de meubelgigant. Al snel moet je je hoofd breken over niet te onderschatten beslissingen die het uitzicht van je hele woonkamer kunnen bepalen.

Wat op voorhand een goed plan leek – of zelfs een ontspannend uitje- eindigt al snel in een horrorverhaal. Eerst en vooral, de mensenmassa, de koppige kinderen die het ballenbad weigerden, de overload aan producten in alle kleuren, maten en stoffen, de ovevloed aan gereproduceerde mini-huiskamers,…

Je zou voor minder stiknerveus worden, toch?

De druppel die de Sockër emmer doet overlopen, is tot het besef komen dat de salontafel – die je overigens vooraf op de website al had gekozen – nog 9 houtvarianten heeft en ook verkrijgbaar is in 5 verschillende maten en vergezeld kan worden van 6 bijzettafels.

Bron voor conflict

Beslissingen nemen over belangrijke uitgaven is op zich al een archi moeilijke opgave. Doe daar de mening (zijn smaak telt òòk) en gevoelens van je partner bij, en je bevindt je al snel in een delicate evenwichtsoefening. Je eigen behoeftes en verlangens continu aftasten met die van je partner. Die balans vinden, is een potentiële bron van conflict.

Beslissingsenergie

De hoofdreden waarom veel koppels overgaan tot een dispuut, is die van het concept van de beslissingsenergie. Onderzoekers gaven deze term aan het aantal mentale energie die je hebt om beslissingen te maken, je cognitieve capaciteit. Geen verrassing dat je in de Ikea nog al snel in de min gaat (met die energie dan, hé), met als gevolg dat je “besluitmatig vermoeid” raakt.

Metafoor

Conflicten doen ons slecht voelen, en eens in die negatieve gemoedstoestand, herinner je je ook enkel nog maar negatieve punten. Vaak wordt het winkeluitje dan een metafoor voor alle andere dingen die niet gaan in de relatie:

“We kunnen al niet overeenkomen over een vaas, hoe kunnen wij dan bij elkaar passen?”.

Alsof die vaas een indicatie is voor de toestand van jouw relatie. Vaak worden die kleinigheden gigantisch overdreven, terwijl jullie conflict eigenlijk maar te wijten is aan de krijsende kids die niet naar Smälland wilden en de beperkte cognitieve capaciteit van dat moment.

Frustratie leidt tot… Méér frustratie

Eens de eerste discussie losbarst – hoe miniem ook – is er geen weg meer terug. Letterlijk zelfs, want vindt je weg maar eens terug in een overvolle Ikea. Maar ach, een hotdog kan veel goedmaken, toch?

P.S. en dan ben je zélfs nog niet begonnen aan de boel in mekaar te steken…

Bron: Men’s Health

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Gezondheid, Health, Koppels, Liefde, Love & sex, Psycho.