Wanneer zijn je loopschoenen aan vervanging toe?
©

Wanneer zijn je loopschoenen aan vervanging toe?

Leestijd: 1 min

Als je regelmatig loopt, of het nu is voor plezier, fitness of competitie, dan weet je dat je schoenen een cruciale rol spelen in je prestaties en comfort. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om afscheid te nemen van je vertrouwde paar en te investeren in nieuwe loopschoenen?

Versleten demping:

Na verloop van tijd verliezen hardloopschoenen hun veerkracht en dempend vermogen, waardoor je minder ondersteuning hebt tijdens het lopen. Als je merkt dat je voeten meer pijn doen na het hardlopen, kan dit een teken zijn dat de demping versleten is. Neem af en toe de tijd om je loopschoenen te inspecteren. Let vooral op tekenen van slijtage aan de buitenzool, de tussenzool en het bovenwerk. Als je merkt dat de buitenzool dunner wordt, de tussenzool begint te scheuren of het bovenwerk versleten is, is het waarschijnlijk tijd voor een nieuw paar.

Lees ook: Zo hou je tulpen het langst mooi

/

Pijn of ongemak:

Als je tijdens of na het hardlopen last begint te krijgen van pijnlijke plekken, zoals blaren, pijnpunten of irritatie, kan dit een indicatie zijn dat je schoenen niet meer geschikt zijn voor je voeten. Het kan zijn dat je huidige schoenen niet meer de juiste pasvorm bieden of dat ze niet meer voldoende ondersteuning bieden voor je loopstijl.

/

Verandering in looppatroon:

Let op eventuele veranderingen in je looppatroon. Als je bijvoorbeeld merkt dat je meer naar binnen of naar buiten rolt tijdens het lopen, kan dit betekenen dat je schoenen niet meer geschikt zijn voor je voettype of dat ze versleten zijn.

/

Grote mijlpalen:

Sommige experts raden aan om je loopschoenen elke 500 tot 800 kilometer te vervangen, afhankelijk van factoren zoals je loopgewoonten, lichaamsgewicht en het type ondergrond waarop je loopt. Als je een hardloper bent die veel kilometers maakt, is het bijhouden van je totale afstand een goede manier om te bepalen wanneer het tijd is voor nieuwe schoenen.

Kortom, luister naar je lichaam en let op de tekenen die aangeven dat je loopschoenen aan vervanging toe zijn. Het investeren in een nieuw paar kan niet alleen je comfort en prestaties verbeteren, maar ook blessures helpen voorkomen.

Lees ook: 13 vragen aan Ella Soccorsi, Head of Design and Creative bij ARKET

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.