Onderzoek: Cryoablatie vernietigt borstkankercellen door middel van kou
© unsplash

Onderzoek: Cryoablatie vernietigt borstkankercellen door middel van kou

Door Ariane De Wilde  & Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Een recente Amerikaanse studie die "bemoedigende resultaten" laat zien, heeft een nieuwe manier getest om borstkanker te behandelen, op een 'micro-invasieve' manier. Het houdt in dat cryoablatie wordt gebruikt, waarbij extreme kou op de tumor wordt aangebracht om kankercellen te vernietigen.

Vandaag de dag blijft borstkanker nog steeds de meest voorkomende en vertegenwoordigt het meer dan een derde van de kankers bij vrouwen elk jaar, merkt Ameli op. De behandeling varieert, afhankelijk van de zaak, de ernst van de tumor en de ontwikkeling ervan. Maar het steunt voornamelijk op chirurgie en kan worden aangevuld met andere therapeutische methoden zoals hormoontherapie, radiotherapie, chemotherapie of gerichte therapie.

Lees ook: Les Prix d’Excellence de la Beauté Marie Claire 2024: dit zijn de beste beautyproducten van het afgelopen jaar

Maar een nieuwe studie van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York, gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de Society of Interventional Radiology in de Verenigde Staten, heeft bemoedigende resultaten gepubliceerd over een nieuwe therapeutische methode: cryoablatie of bevriezing.

/

Wat is cryoablation?

Cryoablatie is een techniek waarbij tumoren worden vernietigd door zeer lage temperaturen te gebruiken, tot wel min 40 graden.

Een techniek die in het persbericht van de Amerikaanse Society of Interventional Radiology wordt beschreven als ‘micro-invasief’ en effectief voor ‘patiënten met een grote borsttumor’, soms onopereerbaar. Volgens Yolanda Bryce, radioloog-interventieradioloog bij het Memorial Sloan Kettering Cancer Center, “zou deze benadering effectiever kunnen zijn dan de huidige standaardzorg voor patiënten die niet in aanmerking komen voor een chirurgische ingreep”, legt ze uit in het persbericht.

Deze studie evalueerde de resultaten van 60 patiënten die cryoablatie ondergingen omdat ze niet in aanmerking kwamen voor een chirurgische ingreep of na weigering van een chirurgische ingreep vanwege hun leeftijd, hartproblemen, hypertensie of chemotherapie voor een andere kanker. “Hun tumorafmetingen varieerden tussen 0,3 en 9 cm, met een gemiddelde grootte van 2,5 cm. Patiënten met tumoren groter dan 1,4 cm werden behandeld met meerdere sondes (één sonde voor elke centimeter ziekte)”.

Dankzij deze procedure was het terugvalpercentage van kanker na behandeling slechts 10%, terwijl het Institut Curie schat dat tien jaar na de eerste diagnose 15% tot 20% van de kankers terugkeert. In combinatie met hormoontherapie of radiotherapie kan cryoablatie bijna 100% van de tumor vernietigen.

/

Procedure

Volgens de onderzoekers kan de procedure poliklinisch worden uitgevoerd, onder lokale verdoving of minimale sedatie, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt. Op dezelfde dag krijgt de patiënt twee cycli van bevriezing en ontdooiing, beginnend met 5 tot 10 minuten bevriezing, gevolgd door 5 tot 8 minuten ontdooiing.

Cryoablatie omvat één of meerdere naalden die percutaan in de tumor worden ingebracht, meestal geleid door echografie of CT-scan, legt het Universitair Ziekenhuis van Lausanne uit. “Met behulp van een systeem van vloeibare stikstofkoeling in de naald zal een ijsklontje zich rond het uiteinde van de naald vormen”, voegt het Amerikaanse Ziekenhuis in Parijs toe, wat de vernietiging van de tumor mogelijk maakt.

Het bevriezen van ziek weefsel is een erkende en al vele jaren gebruikte methode. In vergelijking met andere behandelingen zou het goed worden verdragen en weinig complicaties met zich meebrengen. Omdat het niet-chirurgisch is, heeft deze techniek ook het voordeel geen littekens achter te laten.

 

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.