Overmatige huidverzorging bij kinderen en tieners: is het te veel van het goede?
© Unsplash

Overmatige huidverzorging bij kinderen en tieners: is het te veel van het goede?

Leestijd: 1 min

In de wereld van vandaag, waar sociale media en schoonheidsnormen de boventoon voeren, zien we een groeiende obsessie met perfecte huidverzorging, zelfs bij jonge mensen. Deze obsessie wordt "cosmeticorexia" genoemd en kan schadelijke gevolgen hebben, vooral voor kinderen en tieners.

/

Op platforms zoals TikTok zien we vaak uitgebreide huidverzorgingsroutines die worden gepromoot als dé manier om een vlekkeloze huid te krijgen. Maar het is belangrijk om te beseffen dat niet iedereen zoveel huidverzorging nodig heeft, vooral jonge mensen met nog steeds ontwikkelende huiden.

Voor kinderen en tieners is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn met huidverzorgingsproducten. Hun huid is nog in de groei en kan gevoeliger zijn voor schadelijke stoffen. Daarom is het slim om alleen het nodige te gebruiken en te vermijden wat schadelijk kan zijn, zoals parabenen, die in verband zijn gebracht met vroegtijdige puberteit bij meisjes.

/

Kwaliteit

Het is ook belangrijk om te letten op de kwaliteit van de producten die worden gebruikt. Veel producten die op sociale media worden gepromoot, hebben geen strenge controles ondergaan en kunnen zelfs problemen veroorzaken. Daarom is het verstandig om producten te gebruiken die worden aanbevolen door professionals.

Daarnaast moeten kinderen en tieners voorzichtig zijn met het gebruik van parfums en alcohol, omdat deze huidirritaties kunnen veroorzaken. En wees voorzichtig met producten die zijn ontworpen voor volwassenen, vooral als je een vette huid hebt, omdat ze problemen kunnen veroorzaken. In plaats van blindelings trends te volgen, is het belangrijk om een slimme huidverzorgingsroutine op te bouwen die is afgestemd op je leeftijd en huidtype. Goede hygiëne, een goede vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème zijn een goed begin.

Lees ook: Dit zijn de 10 beste reisbestemmingen voor 2024

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.