Bingewatchen: waarom jij deze kerstvakantie naar de Vlaamse webserie ‘brak’ wil kijken
© Pers

Bingewatchen: waarom jij deze kerstvakantie naar de Vlaamse webserie ‘brak’ wil kijken

Door Elspeth Jenkins & Enya Torrez
Leestijd: 3 min

'Brak' is een zelfhulpquote voor mensen die een hekel hebben aan zelfhulpquotes. Een stomp in de maag en tegelijkertijd een warme omhelzing. Maar 'brak' is vooral ook een Vlaamse webserie over authentieke, onvolmaakte vrouwen die ondanks al hun potentieel doordrongen zijn van zelftwijfel.

Drie jaar geleden kwam actrice Joke De Bruyn op het idee om een reeks te maken die vrouwen zoals zijzelf en haar vriendinnen vertegenwoordigde. Over hun neurotische, soms onaantrekkelijke, kleine kantjes. Maar ook over hun humor, hun merkwaardige denkpatronen en de strijd met zichzelf. Snel na haar lumineuze idee ontmoette ze regisseur Charlie Dewulf, die evenveel voeling had met het onderwerp. Ze bundelden hun krachten en ontwikkelden samen de Vlaamse webserie brak, nu te kijken op VTMGO.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door brak (@brak.official_)

/

3 Redenen waarom jij moet kijken

    1. Als kijker word je onderworpen aan een authentiek verhaal. De reeks is persoonlijk, realistisch en daardoor erg herkenbaar.
    2. Waarom zou je de laatste weken van december doorbrengen met het herbekijken van jaaroverzichten? Wij hoeven 2020 alleszins niet nog eens opnieuw te beleven. Een flinke dosis humor en ongemakkelijk herkenbare situaties zijn wat wij nodig hebben.
    3. De laatste en misschien wel de belangrijkste reden waarom jij deze kerstvakantie ‘brak’ moet bingen, is de indrukwekkende cast. Met actrices zoals onder andere Joke De Bruyn, Lize Feryn, Jennifer Heylen en Ania Van Der Sanden, is de webserie letterlijk een bolwerk van sterke vrouwelijke persoonlijkheden. En als deze powervrouwen je niet overtuigen, doen Nathan Naenen, Gene Berevoets en Yemi Oduwale dat vast wel.
/

10 Vragen na middernacht aan Joke De Bruyn

Joke De Bruyn ken je waarschijnlijk van haar rol als de ditzy Nicky in de serie Gina & Chantal. Vandaag is zij te zien in haar eigen reeks ‘brak’: over te hard uitgaan (hoe voelt dat nu ook al weer?), ‘brakke’ beslissingen nemen qua potentiële partners en situaties vol plaatsvervangende schaamte. Hoe zit het eigenlijk met haar nachtelijke uitspattingen naast het scherm?

Slaap je ’s nachts of ben je vaak wakker?

“Ik slaap! Mijn natuurlijk ritme ligt ergens tussen 5u ’s morgens en 22u. Zoals bij een klein kindje. Ik vind het zalig om tussen 5 en 7 een film te kijken, de zon te zien opkomen en het begin van de dag te voelen. Tenzij ik aan het uitgaan ben, dan ga ik hard. Waardoor ik me vervolgens een dag of twee jetlagged voel.”

Wanneer je buiten bent, waar vinden we jou dan ’s nachts?

“Meestal gewoon op café. Liefst op een terras, in de zomer. Met een mix van oude en nieuwe vrienden, en pintjes. Bij gelegenheid kan je me ook dansend op tafels aantreffen. Maar dan liefst op verjaardags – of filmsetfeestjes. Zelden in discotheken.”

Wat haat je aan de nacht?

“Weer thuis geraken wanneer je uit bent. Ik rijd nooit met de auto als ik uitga, dus het is òf lang fietsen in het donker, òf een taxi nemen – die trouwens waanzinnig veel te duur zijn. En om de één of andere reden krijg ik het vaak aan de stok met de chauffeurs. Ik pleit voor Uber in Antwerpen!”

Hoe ruikt de nacht?

“Thuis: naar frisse lakens. Ik gebruik een heerlijke wasverzachter die lang zijn werkt doet. Wanneer de geur er na een paar dagen toch uit is, was ik m’n kussenslopen.”

Welke kleur heeft de nacht?

“Zwart en soms neon roze.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door brak (@brak.official_)

 Op jouw nachtkastje?

“Een lamp met gedempt licht, een boek, handcrème, mijn gsm en een zonsopgang-wekker, die ik zelden gebruik omdat ik een crazy accurate ingebouwde klok heb.”

Ben je bezig met astrologie? Wat is je sterrenbeeld?

“Totààl niet. Ik heb de slechte eigenschap nogal smalend te doen als mensen astrologie als reden gebruiken voor bepaalde karaktereigenschappen. Ikzelf ben een boogschutter. Misschien is dat wel een eigenschap van een boogschutter om zo te zijn.”

Maakt de nacht je soms bang?

“Ik vind de nacht heel angstaanjagend als ik wakker word en de slaap niet meer kan vatten. ’s Nachts in bed durven er soms enge gedachten en demoontjes boven komen, die dan ’s ochtends vaak weer heel klein en pietluttig zijn.”

Wie kom je liever ’s nachts tegen?

“Als in: liever dan overdag? Zowat iedereen. Ik vind het best lastig om overdag mensen tegen te komen op straat en onvoorbereid aan smalltalk te doen. ‘s Nachts ben ik daar meester in. Kan ook aan de pintjes liggen…”

Met welk nachtdier zou je jezelf willen vergelijken en waarom?

“Welke zijn nu weer de nachtdieren?”

‘brak’ is nu te zien op VTM GO.

Lees meer Marie Claire op: Brusselse popsensatie Lous and The Yakuza brengt online documentairereeks uit, 7 nieuwe films en series op Netflix om in december te kijken en Met ‘The Wunderwall’ steun je jonge kunstenaars en de Belgische Voedselbanken.

Tags: Brak, Vlaamse serie, VTMGO.