Waarom veilig bevallen voor iedereen een recht zou moeten zijn
© Pers

Waarom veilig bevallen voor iedereen een recht zou moeten zijn

Leestijd: 1 min

Een kind op de wereld zetten zonder al te veel pijn te lijden, laat staan je leven te riskeren. Voor ons Westerse vrouwen lijkt het een evidentie, maar dat is zeker niet overal ter wereld het geval. Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Vakantie en Memisa bundelen daarom met een nieuwe campagne hun krachten om dit probleem onder de aandacht te brengen (en in de toekomst hopelijk te kunnen oplossen).

“Dit is mijn vierde zwangerschap. Ik dacht dat alles goed zou verlopen, maar plotseling voelde ik heel veel pijn in mijn onderbuik. Ik wist dat er een probleem was.” Aan het woord is Sanza, een Congolese vrouw van 26. En ze staat niet alleen met haar verhaal. “In het dorp zijn er geen artsen. Het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum is 28 km verder. Gelukkig is mijn zoon hulp gaan zoeken, want mijn leven hing aan een zijden draadje. Ik heb veel geluk gehad.”

De harde realiteit

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er dagelijks 830 vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling. 99% daarvan woont in een ontwikkelingsland. In de Democratische Republiek Congo gaat het om ongeveer 1 op 150 vrouwen. Ter vergelijking: in ons land ligt dat cijfer 100 keer lager. Het behoeft geen betoog dat deze cijfers er heel anders uit zouden zien als ook vrouwen in ontwikkelingslanden toegang hadden tot goed opgeleid medisch personeel en uitgeruste gezondheidscentra zonder daarvoor een hele dag (of twee) te moeten lopen.

In beeld gebracht

Met een confronterende campagnevideo willen drie ngo’s ons bewust maken van dit nijpende probleem, in de hoop hier in de (nabije) toekomst verandering in te kunnen brengen. Memisa, Artsen Zonder Vakantie en Dokters van de Wereld hebben vijf prioriteiten voor ogen: geografische en financiële toegang tot gezondheidszorg, goed uitgeruste gezondheidsstructuren, opgeleid gezondheidspersoneel, kwaliteitsvolle medische behandelingen en medicatie, en last but certainly not least water en elektriciteit in de gezondheidsstructuren.

Stap mee achter het stuur

Wil je ook je steentje bijdragen? Deel dan de campagnevideo op je website, blog, Facebook, Instagram of Twitter. Een boodschap vindt alleen maar resonantie als hij op grote schaal verspreid wordt. Ook toprallyrijders Stéphane Henrard, Ari Vatanen en Vanina Ickx doen mee. “Het is eenvoudig: als ik tijdens mijn bevalling geen toegang tot basisgezondheidszorg had gehad, zou mijn zoon Ado er nu misschien niet zijn”, vertrouwt die laatste ons toe.

“Ik ga regelmatig naar Mali waar de meerderheid van de vrouwen op de vloer bevalt. Zonder arts. Zonder proper water. Zonder iets. Daar is een kind op de wereld zettten een klein wonder, meer dan waar ook. Maar ‘in leven blijven’ zou voor geen enkel moeder ter wereld een wonder mogen zijn.” En gelijk heeft ze. Daarom delen wij de video hieronder. Voel je vrij om hetzelfde te doen.

Een schreeuw in de nacht from Health for all on Vimeo.

Meer informatie over de campagne vind je op www.gezondheidszorgvooriedereen.be

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Bevalling, Gezondheidszorg, Ngo, Ontwikkelingslanden, Zwangerschap.