Woman to watch: Raymonda Verdyck
© Pers

Woman to watch: Raymonda Verdyck

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Met onze rubriek Woman to watch zetten we regelmatig een vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze keer is het de beurt aan Raymonda Verdyck.

/

Haar leeftijd? 68 jaar.

Haar studies? Nadat ze haar middelbare studies afmaakte aan het Koninklijk Lyceum in Leuven behaalde ze een master in moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel.

Haar carrière? Toen Raymonda afstudeerde begon ze aan haar loopbaan als leerkracht zedenleer. 8 jaar later besloot ze verder te gaan als leerkracht bij de Humanistische Jongeren, een vrijzinnige humanistische jeugdbeweging die actief is in Vlaanderen en Brussel. Weer 9 jaar later, in 1994, maakte ze de overstap naar de Vlaamse overheid waar ze ambtenaar was en bij verschillende afdelingen werkte die te maken hadden met jongeren en onderwijs. In 2007 werkte ze bij Toerisme Vlaanderen waar ze de rol van administrateur-generaal vervulde. De laatste stap in haar rijkelijke carrière was haar functie als afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs waarna ze in 2021 met pensioen ging.

Haar motto? “Ik ben niet meteen iemand die levensmotto’s hanteert. Als ik er toch een moet geven, zou ik zeggen vanuit mijn vrijzinnig humanistisch perspectief: je kan geen onverschillige toeschouwer zijn die aan de zijlijn staat. Betrokkenheid en engagement zijn voor mij heel belangrijk. Je kan niet onverschillig zijn ten aanzien van wat er in de wereld en in ons land gebeurt, wanneer rechten en kansen van mensen geschonden worden. Het is belangrijk om je stem te laten horen en mee te streven naar een humanere wereld waarin mensen kansen krijgen en in alle vrijheid keuzes kunnen maken.”

“Verbinding is daarnaast ook een belangrijke factor. We zijn allemaal mensen, mensen die verschillen. We moeten leren om respectvol om te gaan met deze verschillen maar vooral ook kijken naar wat ons wel verbindt.”

Lees ook: Woman to watch: Liesbet Allaer

/

Waarom een powervrouw?

Raymonda’s carrière was uitzonderlijk gevarieerd, maar steeds met eenzelfde uitgangspunt. Zo draaide haar functies steeds rond humanisme, jeugd en onderwijs. Zelfs toen ze aan de slag ging bij de Vlaamse overheid liet ze die interesses niet los. Ze vervulde functies als adjunct van de directeur bij de afdeling Jeugdwerk, staflid van de directeur-generaal Cultuur en later als afdelingshoofd Studietoelagen bij het Ministerie van Onderwijs.

Onlangs werd Raymonda nog verkozen tot voorzitter van deMens.nu, de koepelorganisatie van vrijzinnig humanistische verenigingen in Brussel en Vlaanderen. Zelf ziet ze dit als een mooie verderzetting van haar engagement na haar rijkelijk gevulde carrière en een erkenning voor al het werk dat ze deed vanuit haar humanistische overtuiging.

Lees ook: Vooral vrouwen hebben last van slaapstoornissen: zo ga je om met slaaptekort

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Woman to watch.