Belgisch koppel creëert reizende kunstgalerij aan de andere kant van de wereld
© Pers

Belgisch koppel creëert reizende kunstgalerij aan de andere kant van de wereld

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Als je denkt dat corona je moet weerhouden om jouw dromen waar te maken, neem dan maar een voorbeeld aan Eugenie en Arthur. Het Belgische koppel uit Overijse ontwikkelde in Nieuw-Zeeland een origineel kunstproject genaamd: 'The Nomadic Art Gallery'. Samen hopen ze mensen over de hele wereld te doen nadenken over de perceptie van kunst.

/

Een kunstproject opzetten in het buitenland, het lijkt onmogelijk. Toch deden Eugenie en Arthur, een koppel uit Overijse, net dat. Het echtpaar vertrok in mei 2019 naar Nieuw-Zeeland. Hun plan was om een kleine vrachtwagen aan te kopen bij aankomst en een reizende kunstgalerij te ontwikkelen. Arthur organiseerde namelijk als curator al eerder tentoonstellingen in steden zoals Antwerpen, Brussel, Gent en Berlijn.

Toen de wereld op zijn kop werd gezet in 2020, reisde het koppel Nieuw-Zeeland rond. Het doel? Zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met lokale kunst: “Terwijl de binnenkant van onze mobiele galerij dient als ondersteunende structuur voor onconventionele pop-up tentoonstellingen en publieke interventies, is de buitenkant van de truck een publiek participatief kunstwerk dat Nieuw-Zeelandse kunstenaars ‘fysiek’ en ‘conceptueel’ verenigen tijdens een wereldwijde pandemie.” Maar liefst 106 artiesten op meer dan 70 verschillende locaties doorheen Nieuw-Zeeland voegden tijdens 2020 hun artistieke stempel toe. Dit resulteert in een uniek kunstwerk dat nergens ter wereld hetzelfde is.

Deze truck was niet alleen een reizende kunstgalerie en een kunstwerk op zich, maar het was ook een jaar lang het huis van Eugenie en Arthur: “Elke avond werd onze reizende galerij omgetoverd tot een echt kamertje”, vertellen ze aan RTBF.

/

Uitgeroepen tot sculptuur

Goed nieuws trouwens voor iedereen die post-corona graag een reisje naar Nieuw-Zeeland maakt. Sinds 1 januari dit jaar is de mobiele galerij officieel een sculptuur op het Waiheke Island geworden. “Onze visie en truck als publiek statement werd opgepikt door Connell Bay Sculpture park. Dit is naast Gibbs Farm één van de meest gerenommeerde sculptuurparken in Oceanië. Terwijl wij een boek aan het uitbrengen zijn in Oceanië en er een documentaire in de pijplijn zit, zullen zij ‘The Nomadic Art Gallery’ tentoonstellen voor een periode van 16 maanden”, aldus Eugenie en Arthur. Het koppel en hun artistieke wagen zijn met andere woorden nog lang niet uitverteld.

Ondertussen zijn Eugenie en Arthur weer op Belgische bodem, zonder de mobiele galerij weliswaar. Aan stilzitten, denken ze niet: “De volgende stap? We voelen ons aangetrokken tot het Afrikaanse continent… We willen ons project in veel verschillende versies tentoonstellen. Als we het in Italië moeten doen, zou het bijvoorbeeld met een Vespa zijn. We denken ook aan een boot. Ons doel is echt om kunst op een originele en onconventionele manier te ontdekken”, vertelde het koppel verder aan RTBF.

Meer informatie over het project en updates vind je op www.thenomadicartgallery.com.

Lees meer Marie Claire op: Brand samen een kaars met Candle Up! als steun aan de kunstsector, Is ‘Da Vinci of Debt’ het duurste kunstwerk ooit? en 7 nieuwe koffietafelboeken voor op je salontafel.

Tags: Brussel, Nieuw-Zeeland, The Nomadic Art Gallery.