7 nieuwe koffietafelboeken voor op je salontafel
© EV

7 nieuwe koffietafelboeken voor op je salontafel

Leestijd: 4 min

Van een nieuw boek van Rinus Van de Velde tot een reisgids van Louis Vuitton. Deze 7 nieuwe koffietafelboeken zijn niet alleen interessant om te lezen, het zijn ook mooie pronkstukken voor in je interieur. Ontdek hieronder onze selectie. 

/

1. I’D RATHER STAY AT HOME,…

rv

De Antwerpse kunstenaar Rinus Van de Velde zette de afgelopen jaren opvallende stappen in de ontwikkeling van zijn werk. Terwijl hij aan het begin van zijn carrière vooral bekendstond om zijn grootschalige houtskooltekeningen profileert hij zich nu als een totaalkunstenaar, door het gebruik van verschillende media zoals tekenen, sculpturen, installaties en film.

I’D RATHER STAY AT HOME,… biedt hij inzicht in het ontstaansproces van zijn decors, videowerk, tekeningen en sculpturen. Tientallen foto’s tonen de kunstenaar en zijn team in zijn studio terwijl ze in de weer zijn met decorstukken, ambitieuze filmsets bouwen, tracking shots maken, enzovoort.

I’D RATHER STAY AT HOME,…, € 45, onder andere hier te koop.

/

2. Inspire Writing

rv

Montblanc presenteert, in samenwerking met Assouline, een gloednieuw koffietafelboek. In Inspire Writing neemt modejournalist Alexander Fury de lezer mee naar de archieven van het Huis Montblanc, pionier op gebied van de schrijfkunst. Het boek Inspire Writing vertelt het verhaal van een Huis dat er sinds de oprichting naar streeft om de smaak voor het schrijven bij te brengen, om zijn stempel te drukken op de gratie van de pen.

De woorden van Fury worden geïllustreerd met archiefbeelden, documenten en nieuw beeldmateriaal van ontwerpen door fotograaf Laziz Hamani. Het boek onthult op subtiele wijze de vele facetten van de identiteit van Montblanc. Het herinnert aan de kracht van het handschrift en de sporen van menselijkheid die verankerd liggen in elke letter die op papier wordt genoteerd.

Montblanc: Inspire Writing, € 195, onder andere hier te koop.

/

3. Engelenkeel

rv

2020 was geen slecht jaar voor de Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere. Voor haar nieuwe tentoonstelling Engelenkeel, nu te zien in het Maastrichtse museum Bonnefanten, liet ze zich inspireren door het figuur van de troostende engel. Die behoedt namelijk voor eenzaamheid, iets waar we massaal mee kampen door de coronacrisis.

Volgens Berlinde zorgt een engel met zijn warme, donkere vleugels voor beschutting, een toevluchtsoord tegen angst. Het is een mooi voorbeeld van de fragiele lijn die De Bruyckere bewandelt tussen artistieke dichterlijkheid en engagement met de actualiteit.

Het boek toont enerzijds de monumentale werken van engelfiguren die ze maakte tijdens de lockdown, maar ook studiobeelden van de kunstenares terwijl ze aan de beelden werkt. Er wordt ook aandacht besteed aan de verschillende materialen en texturen door middel van detailfoto’s.

Engelenkeel, € 44,95, onder andere hier te koop. 

/

4. Fashion Eye Normandie en Kyoto

Louis Vuitton Malletier

Louis Vuitton viert sinds 1854 de kunst van het reizen met eigen reisboeken. Het modehuis hoopt – net zoals ons – zo snel mogelijk opnieuw te ontsnappen aan de realiteit en publiceert daarom twee nieuwe titels in de Fashion Eye reeks: Kyoto door Mayumi Hosokura en Normandie door Jean Moral.

In Fashion Eye Normandie vereeuwigt fotograaf Jean Moral de Franse elegantie van de jaren dertig aan boord van het schip Normandie op de meest persoonlijke en natuurlijke manier. Het intieme Kyoto van de Japanse fotografe Mayumi Hosokura is dan weer een combinatie van azuurblauwe tinten en een reeks beelden waarin de fundamentele elementen het heilige aspect van deze plek onthullen, ergens tussen traditie en moderniteit.

Fashion Eye Kyoto en Fashion Eye Normandie, € 50, vanaf maart 2021 hier te koop. 

/

5. As Slow As Possible

rv

Het werk van de Antwerpse kunstenaar Tom Volkaert verhoudt zich tussen schoonheid en horror, tussen perfect en defect zijn. Zijn sculpturen doen ons nog het meest denken aan scènes uit Stranger Things en dwingen de kijker lang te zien. Pas als je grondig kijkt vanuit alle mogelijke hoeken, kom je immers te weten hoe het er echt uitziet. Zo merk je plots gezichtjes op in de ietwat bevreemdende werken. Naar aanleiding van zijn solotentoonstelling die nu loopt bij de Antwerpse galerij Everyday Gallery, brengt hij ook een eerste publicatie uit: een 200-pagina tellend allesomvattend overzicht van zijn oeuvre. Vormgegeven door het Antwerpse grafisch bureau Vrints-Kolsteren.

As Slow As Possible, € 45, onder andere hier te koop. 

/

6. Charo

rv

Charo is een prachtig eerbetoon aan een van de meest iconische Belgische modeontwerpers ooit: Martin Margiela. Het boek werd gepubliceerd door La Ribagorzana, een bedrijfje opgericht door een anonieme verzamelaar die 10 jaar van zijn leven heeft besteed aan het samenstellen van een van de meest indrukwekkende Martin Margiela archieven ooit. Hij verzamelde meer dan 250 stukken van over heel de wereld, en liet die voor dit boek fotograferen door Daniel Riera. De stukken zijn opgeborgen in een 16-eeuwse abdij in de bergen van Charo (Pyreneeën in Huesca), vandaar de naam.

Het resultaat is een poëtisch overzicht van 330 pagina’s, gedrukt op luxepapier en gepresenteerd in een prachtige case. Er werd zorgvuldig aandacht besteed aan elk detail, zodat dit handgebonden boek een kunstwerk op zich is en niet een gewone compilatie of catalogus. Je kan Charo bezien als een eerbetoon aan mode en Margiela. Een must have voor elke fan!

Charo, € 180, onder andere hier te koop.

/

7. Arne Quinze

rv

In de jaren tachtig begon hij zijn artistieke carrière als graffiti-artiest, maar al snel evolueerde hij van ‘street art’ naar ‘public art’. De internationaal geprezen Arne Quinze is synoniem geworden voor monumentale installaties – vaak in een felle kleur, en in hout – die je overal ter wereld vindt: van Duitsland en Frankrijk tot de VS, China en Brazilië. Maar zijn oeuvre omvat ook schilderijen, kleinere beeldhouwwerken en lichtinstallaties.

Arne Quinze brengt het hele verhaal aan de hand van meer dan 500 beelden en een uitgebreid interview in dit gelijknamige boek.

Arne Quinze, € 49,99, onder andere hier te koop.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: De 10 beste erotische scènes uit de filmgeschiedenis. Waarom musea belangrijk zijn in de opvoeding van je kinderen.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Boeken, Kunst, Mode.