Kwart van de Belgen is ontevreden met seksleven
© Unsplash

Kwart van de Belgen is ontevreden met seksleven

Door Laura Dabekaussen
Leestijd: 3 min

Een grootschalig onderzoek over het seksleven van de Belg laat ons met haar resultaten trillen op de benen. En niet op de goede manier. Hoe tevreden is de Belg met zijn seksleven? Marie Claire heeft alle cijfers.

Het is Christine le Duc, het grootste en oudste erotiekbedrijf van Nederland dat achter het seksonderzoek van het jaar zit. Voor de opening van haar nieuwe Belgische webshop werkte het bedrijf samen met Goedele Liekens, dé Vlaamse referentie op gebied van sekseducatie. Audrey van Ham, sterke vrouw en CEO achter le Duc, heeft al 15 jaar ervaring in het vak. Samen met Goedele wil ze het taboe van seksueel genot verbreken.

/

Alle cijfers op een rij

seksleven

Pers

Slechts 16% van de Belgen is helemaal tevreden met zijn huidig seksleven. Dat zijn 2 op 10 Belgen. Het is vooral de fysieke aantrekkingskracht die hier een rol speelt. 3 op 10 Belgen vindt zijn/haar bedpartner stiekem onaantrekkelijk. Wat zorgt voor weinig fantasievolle seks. Bovendien is regelmaat vaak nog het grootste probleem. 6 op 10 zou graag meer seks hebben, terwijl 3 op 10 dat dan ook effectief doet. Wat opvalt is dat het nog steeds mannen zijn die meer seks willen. 72% wil het meermaals per week doen, terwijl dat cijfer bij vrouwen slechts op 58% ligt.

Maar geen nood, de poes is nog niet verdronken. Volgens seksuologe en ambassadrice van Christine le Duc, Goedele Liekens ligt de oorzaak van de ontevredenheid niet aan de hoeveelheid seks.

“De hoeveelheid seks die iemand heeft zegt niet meteen veel over hoe tevreden die persoon is met zijn seksleven. Maar wat wel belangrijk is, is dat beide partners op één lijn zitten wat betreft die hoeveelheid. Het probleem ligt vaak bij de communicatie met de partner, en met name bij het initiatief nemen. En dat is iets wat erg afgeremd wordt door onzekerheid in bed.”

Audrey van Ham, Ceo van Christine le Duc vult aan:Om goede seks te hebben, moet je je sexy voelen, je goed voelen in je vel en voor jezelf zorgen. Zeker in een wat langere relatie durven mensen wel eens “vergeten” dat je je seksleven gemakkelijk wat leuker en spannender kan maken door wat moeite te doen om er goed uit te zien voor elkaar en voor jezelf, zodat je speciale, intieme momenten met elkaar kan beleven.”

/

Onzekerheid remt het seksleven af

seksleven

Pers

Onzekerheid doet onze zin in seks dalen. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Belgen meer seks zou willen als ze zich zelfzekerder voelden tussen de lakens. 1 op 4 geeft aan echt onzeker te zijn in bed. Het is een probleem dat zowel mannen als vrouwen ervaren. 1 op 5 respondenten geeft ook aan dat de partner te onzeker is in bed. Onzekerheid en ontevredenheid gaan dus hand in hand voor een goed seksleven. Wat we eraan moeten doen?

Goedele verklaart: “Niets is zo ON-sexy als onzekerheid in bed. Je hebt absoluut geen perfect lichaam nodig om sexy te zijn. Het is veel belangrijker dat je je goed in je vel voelt en dat je jezelf verzorgt. Op die manier creëer je voor jezelf een sterke basis waarmee die sexyness vanzelf komt.”

/

Vooral vrouwen moeten opkomen voor hun genot

seksleven

Unsplash

Het cliché der clichés wordt spijtig genoeg bevestigd in de enquête. Vrouwen delven nog altijd het onderspit wat genot in de slaapkamer betreft. Vaak is dit omdat ze niet bewust bezig zijn met wat ze wel en niet leuk vinden in de slaapkamer. 47% geeft aan niet bewust na te denken over wat ze willen in bed. Daarbij komt dat 55% van alle seksueel actieve Belgen vindt dat mannen meer aandacht aan hun eigen plezier geven dan dat van hun partner. Interessant is dat zowel mannen als vrouwen dit vinden. De oplossing is praten. 4 op 10 koppels geeft aan dat ze in hun relatie geen aandacht besteden aan ‘sekstalk’. Nochtans blijkt uit de cijfers van degene die dit wel doen dat 62% erg tevreden is met hun seksleven.

“Het wordt tijd dat de vrouw zich bewust wordt van haar eigen seksualiteit en er meer aan gaat doen om ervan te kunnen genieten », aldus Audrey van Ham. « Hoewel er al grote stappen gezet zijn, blijft seksueel genot bij vrouwen jammer genoeg minder bespreekbaar in vergelijking met mannen. 

Goedele: “Het is een probleem dat schuilt in de aard van vrouwen op sociaal niveau: ze cijferen zichzelf deels weg en leren van jongs af aan dat ze het anderen naar hun zin moeten maken. Daarnaast is het beeld van seksualiteit dat we te zien krijgen enorm gericht op de man. Workshops gericht op vrouwelijk seksueel genot kunnen hier dan ook zeker bij helpen.”

Lees meer Marie Claire: 10 dingen die je nog niet wist over je clitoris, 1 op 3 Belgen knuffelt het liefst de hele nacht met zijn partner, SOS Valentijn, waarnaartoe als je geen lief hebt, Wat doen we zoals onder de douche…en hoe vaak?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgen, Goedele liekens, Onderzoek, Seksuologe.