Wat we zoal doen onder de douche… (en vooral hoe vaak)
© Shutterstock

Wat we zoal doen onder de douche… (en vooral hoe vaak)

Leestijd: 2 min

Ondergetekende staat er elke dag onder en hoopt eerlijk gezegd dat dat voor jou ook het geval is. Toch blijkt uit een recent onderzoek van GROHE dat dagelijks douchen slechts voor 50% van de Belgen een gewoonte is. Leuk weetje is wel dat als we onder de douche springen, we dat met het nodige vertier doen. Een woordje uitleg.

Negen op de tien Belgen heeft een douche (al dan niet in combinatie met een bad) en toch staat maar 50% er dagelijks onder. Inwoners van Brussel en Luik blijken de schoonste huidjes te hebben, want daar springen ze dagelijks minstens één keer onder de douche. Wie niet van vieze luchtjes houdt, vermijdt best de provincies Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, want daar woont het grootste deel van de respondenten die aangaven slechts één keer per week of minder onder de sproeikop te staan.

Facts & figures

Gemiddeld douchen we zo’n 10 minuten. Drie op de tien respondenten doucht 5 minuten of minder (we horen Moeder Natuur ergens klappen op de achtergrond), jongeren en alleenstaanden douchen gemiddeld een minuut langer dan 55-plussers en getrouwde of samenwonende Belgen.

Wie, wat, waar, wanneer

De ochtenddouche blijft het populairst, met maar liefst de helft van de respondenten die aangeeft ’s morgens direct na het opstaan onder de douche te springen. Een kwart doucht dan weer (ook) voor het slapengaan. Een zesde van de ondervraagde personen doucht bij thuiskomst van het werk en, verontrustender, slechts één op vijf Belgen vindt douchen na het sporten noodzakelijk.

Hij versus zij

Ook tussen de mannelijke en de vrouwelijke respondenten blijkt er een verschil (altijd als het op badkamergewoontes aankomt, nietwaar?). Beiden zien douchen vooral als een verwenmoment voor zichzelf, maar vrouwen doen er nog een schepje bovenop door de temperatuur van het water te verhogen (28% doucht warmer dan 37°C  versus 18% van de mannen) en zich aan een zangpartij te wagen die Julie Andrews het nakijken zou geven. Zo’n 24% van de vrouwen lanceert al eens een natte do-mi-mi, mi-sol-sol, terwijl bij de mannen slechts 17% aangeeft dat ooit te doen.

Zoek er eentje van ’t stàd

Hou je van douchepartijen met net dat kleine beetje meer? Dan raden we je aan, moest je nog geen lief hebben, om de man of vrouw van je dromen te gaan zoeken in Antwerpen. Zo’n 15% van de inwoners van ’t stàd geeft aan zich meerdere keren per maand schuldig te maken aan stomende douchepartijen. De Antwerpenaren worden op de hielen gezeten door de Oost-Vlamingen, van wie 5% zelfs zegt wekelijks seks te hebben onder de douche.

Ten slotte geven we je nog graag even mee dat 25% van de ondervraagden graag eens zijn of haar douche zou delen met een BV. Gevraagd naar wie dan in het bijzonder, blijken Véronique de Kock en Matthias Schoenaerts de grote favorieten. Ze zouden het ongetwijfeld graag horen.

douche

Wil je graag weten wat voor doucher jij precies bent? Ontdek het snel met de GROHE Doucheprofieltest. Doe het voor de wetenschap, maar ook een beetje voor jezelf, want door hem in te vullen, maak je kans op een SmartControl douchesysteem ter waarde van € 1.693!

Benieuwd naar meer? Check dan zeker ons artikel over het doucheonderzoek dat Bodysol in 2017 liet uitvoeren.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Badkamer, Douche, Douchen, Seks.