Anton Corbijn zoekt in nieuwe expo de cross-over op tussen fotografie en de modewereld
© Anton Corbijn

Anton Corbijn zoekt in nieuwe expo de cross-over op tussen fotografie en de modewereld

Leestijd: 1 min

In MOØDe presenteert de bekende Nederlandse fotograaf Anton Corbijn in wereldpremière beelden uit zijn rijke oeuvre, waarin hij de cross-over opzoekt tussen fotografie en de modewereld. Daarmee omarmt hij de term ‘mode’ in de meest ruime zin.

/

Corbijn vergaarde wereldbekendheid met zijn portretten van muzikanten. Hij was ook visual director van Depeche Mode, werkte decennialang samen met U2, maakte een videoclip van Nirvana en regisseerde de film Control over het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division. Kortom, hij staat bekend om zijn werk in de muziekwereld, al besefte hij gaandeweg dat kleren altijd een belangrijk rol hebben gespeeld in zijn oeuvre.

In de expo MOØDe focust hij voor het eerst op mode als rode draad in zijn werk. Naast zwart-witportretten van meer dan 150 rocksterren, acteurs en schrijvers belicht hij in wereldpremière zijn stappen in de modewereld. Zo kreeg hij in zijn carrière ook verschillende modellen voor zijn lens, zoals een toen nog piepjonge Kate Moss. Maar ook modeontwerpers als Ann Demeulemeester, Dries Van Noten en Donatella Versace. Hij werkt bovendien maandelijks voor Vogue US en UK.

/

“Toen ik rond 1972 begon te fotograferen werd ik me ervan bewust dat mensen het belangrijk vonden wat ze droegen op een foto en hoe ze een boodschap wilden overbrengen door middel van hun kleding. Ik realiseerde me ook dat mensen anderen beoordeelden op basis van de kleren die ze droegen”, aldus Anton Corbijn.

“Ik fotografeer vooral persoonlijkheden, maar mode maakt steeds deel uit van de shoots. En ik begon in te zien dat we ’s morgens allemaal beslissen wat we die dag zullen aantrekken, zelfs al gaat het slechts om een hoed of een zwart T-shirt. Mode wordt niet altijd in hoofdletters geschreven.”

/

De expo stond normaal gezien al gepland voor begin april, maar het stadsbestuur van Knokke zag zich genoodzaakt de première van Anton Corbijns nieuwste expo te annuleren door de coronamaatregelen. Gelukkig betekende uitstel geen afstel. De expo MOØDe is met wat vertraging nu te bewonderen in cultuurcentrum Scharpoord.

Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist. Meer info: knokke-heist.be.

Lees meer Marie Claire op: Fotograaf Pierre Debusschere dient een nieuw perspectief op diversiteit aan. Eerste overzichtstentoonstelling over Coco Chanel opent in Parijs. Amper 29 jaar, nu al een derde solotentoonstelling: maak kennis met Ben Sledsens. 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Anton corbijn, Expo, Fotografie, Knokke-Heist.