Amper 29 jaar, nu al een derde solotentoonstelling: maak kennis met Ben Sledsens
© Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Amper 29 jaar, nu al een derde solotentoonstelling: maak kennis met Ben Sledsens

Leestijd: 2 min

Het gaat hard voor de jonge Antwerpse kunstenaar Ben Sledsens (29). Hij heeft overal ter wereld verzamelaars, stelde al tentoon in Los Angeles en momenteel loopt zijn derde solotentoonstelling 'Morning Moon' in Tim Van Laere Gallery. 

/

Het parcours van Ben Sledsens leest als een droomverhaal, net als zijn schilderijen. Al tijdens zijn studie aan de Koninklijke Academie werd hij opgepikt door Tim Van Laere Gallery. In 2016 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de bekende Antwerpse galerij. Hij werd vrijwel meteen omarmd door de internationale kunstscène en wordt ondanks zijn jonge leeftijd beschouwd als een van de grootste talenten van de hedendaagse Belgische schilderkunst. Wat maakt hem zo succesvol?

Referenties naar vroeger en nu

Ben Sledsens – Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp.

Centraal in zijn levensgrote werken staan de kunsthistorische referenties in combinatie met hedendaagse verwijzingen. Zijn kleurgebruik, naïeve perspectieven, doordachte composities en herinterpreteringen van het landschap doen enerzijds denken aan grote meesters zoals Claude Monet, Henri Rousseau (zijn held naar eigen zeggen) en Pieter Breughel De Oude. Anderzijds verwerkt hij ook moderne elementen in zijn werken, die vooral verwijzen naar de modewereld. Zo dragen de personages in zijn werken vaak kleding van modelabel BERNADETTE, opgericht door zijn vriendin Charlotte De Geyter. Gecombineerd met hippe sneakers van Nike of Balenciaga. Die dualiteit zorgt ervoor dat zijn werken bijzonder herkenbaar zijn wat als vanzelfsprekend belangrijk is als kunstenaar.

Nog opvallend is dat zijn werken niet zwaar of kritisch zijn. Ze zijn kleurrijk, romantisch en zelfs een beetje idyllisch. Ook dat onderscheidt de werken van Sledsens van die van andere hedendaagse kunstenaars.

/
Ben Sledsens

Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Morning Moon

Voor de werken in zijn derde solotentoonstelling liet hij zich nog meer dan anders inspireren door zijn directe omgeving. Zo duiken er in de meeste van zijn werken personages op die refereren naar de kunstenaar zelf en zijn vriendin. In deze tentoonstelling vinden we hen terug in werken zoals The Huntswoman and the Wanderer, Shooting Apples en Girl lying in the grass. Hierin gaat hij soms zelfs zo ver dat hij zichzelf en andere personages herleidt naar een archetype – zo typeert hij zichzelf vaak als The Wanderer en zijn vriendin als The Huntswoman.

Die interesse voor archetypes vinden we ook terug in zijn reeks dierenportretten. Zo zijn de vos en de ekster twee van de meest typerende dieren die in veel mythes en sagen opduiken doorheen verschillende culturen. Sledsens interesseert zich hier vooral in hoe één beeld verschillende betekenissen kan oproepen en hoe kortstondig die betekenis is afhankelijk van de plaats en tijd. Naast terugkerende motieven en personages verbindt Sledsens zijn werken ook door subtiele links te leggen binnen de composities van zijn werken.

Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Praktische info:

Ben Sledsens – Morning Moon
3 september – 10 oktober 2020
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50,
2000 Antwerpen

Lees meer Marie Claire op: Hoe ziet de toekomst van jonge modemerken eruit post-corona? Fotograaf Ruben Van Vreckem reist door Europa op zoek naar droombeelden. 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Belgische kunstenaars, Expo.