Eerste overzichtstentoonstelling over Coco Chanel opent in Parijs
© OLIVIER SAILLANT + MC

Eerste overzichtstentoonstelling over Coco Chanel opent in Parijs

Leestijd: 1 min

Coco Chanel moet een van de bekendste modeontwerpers ter wereld zijn. Toch waagde geen enkel museum zich voorlopig aan een overzichtstentoonstelling. Tot nu. In het Parijse Palais Galliera opent de expo 'Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto'. 

/

Coco Chanel – eigenlijk heette ze Gabrielle – draaide meer dan een halve eeuw mee in de mode en wordt nog steeds gezien als één van de meest revolutionaire ontwerpers ooit. Samen met enkele andere invloedrijke designers bevrijdde ze vrouwen begin twintigste eeuw letterlijk uit hun strakke keurslijf. Lees: korsetten, immense hoeden en vele onderrokken.

Zij vond dat vrouwen, net als mannen, recht hadden op comfortabele kledij. Ze droeg zelf vaak stuks van haar (ze had er drie) vriendjes en kwam er zo achter dat jersey sweaters, cardigans en losse pantalons veel prettiger waren om te dragen. Ze paste ze een beetje aan en introduceerde zo trenchcoats, blazers, simpele gestreepte truien en wijdvallende broeken met zakken in de garderobe van vrouwen. Du jamais vu in die tijd.

OLIVIER SAILLANT

/

1.500 vierkante meter aan kleding van Coco Chanel

Nog zo’n revolutie was het het beroemde kleine zwarte jurkje dat Coco Chanel in 1926 introduceerde. Het maakte mode plots een stuk praktischer en bovendien ook toegankelijker. Een simpele secretaresse kon namelijk geen galajurk betalen, maar zo’n simpel jurkje kon ze wel laten maken door een naaister. Ook vond ze de schoudertas uit, die ze een rode voering gaf zodat spullen beter zichtbaar waren.

Kortom, er valt veel te vertellen over het oeuvre van Chanel en die mening deelt ook het Parijs modemuseum Palais Galliera. Op een oppervlakte van bijna 1.500 vierkante meter stallen zij nu voor de expo ‘Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto’ meer dan 350 van haar meest iconische stukken uit. Het museum heeft bovendien de nieuwe kelderverdieping permanent naar de Franse ontwerpster vernoemd. 

De tentoonstelling loopt tot 14 maar 2021. De inkomprijs is € 14. Meer info: palaisgalliera.paris.fr.

OLIVIER SAILLANT

OLIVIER SAILLANT

Lees meer Marie Claire op: Dries Van Noten overtuigt ook zonder modeshow.  Marine Serre stelt SS21-collectie voor met een horrorfilm. Waarom de shopervaring steeds belangrijker wordt voor winkels. 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.