Europese vrouwen behoren tot de best beschermde vrouwen ter wereld: toegang tot anticonceptie, erkende rechten… Toch blijven er nog ongelijkheden bestaan als het gaat om het vrijwillig onderbreken van een zwangerschap. Binnen de Europese Unie verschillen de wetten met betrekking tot abortus van elkaar. Dit komt omdat deze wetten niet allemaal op hetzelfde moment tot stand zijn gekomen, waardoor de uiterste datum voor het afbreken van de zwangerschap niet overal dezelfde is.
Twee maten, twee gewichten
In sommige landen wordt abortus gedecriminaliseerd, dat wil zeggen dat een vrouw niet kan worden vervolgd. Maar in verschillende EU-landen is het nog steeds illegaal, bijvoorbeeld in Polen, Ierland, Malta en Cyprus. Ook in Andorra is het verboden, behalve in geval van risico voor de moeder. In Finland is abortus alleen toegestaan voor de leeftijd van 17 en na 40 jaar. In Italië, ten slotte, is abortus legaal, maar artsen weigeren regelmatig om de procedure uit te voeren.
Iets wat alle Europese landen gemeenschappelijk hebben, is de opkomst van pro-life bewegingen die op gewelddadige wijze abortus veroordelen. Sommige regeringen nemen zelfs radicale maatregelen. Sommige vrouwen worden geïntimideerd voor het ziekenhuis, er worden desinformatiecampagnes georganiseerd, en sommigen worden zelfs vervolgd voor illegale abortus (bijvoorbeeld in Noord-Ierland).
Polen, volledig tegen abortus?
In september 2016 was het onderwerp al veel in het nieuws. Aborteren is verboden in Polen, behalve om medische redenen die het leven van de moeder in gevaar zouden kunnen brengen. Dat gaat dan over verkrachting, incest of als het embryo lijdt aan een onomkeerbare pathologie. Polen heeft als doel elke persoon (vrouw of arts) te veroordelen die een beroep doet op abortus. Twee jaar geleden gingen meer dan 10.000 vrouwen in Polen de straat op om de regering onder druk te zetten om het wetsvoorstel te verwerpen.
Een paar dagen geleden zette Polen echter een nieuwe stap naar een totaal verbod op abortus. Zestien leden van de Poolse Commissie voor Justitie en Mensenrechten waren voorstander van het Stop Abortion project. Een wetsvoorstel dat abortus zelfs verbiedt in het geval van foetale misvorming. Mocht het wetsvoorstel aanvaard worden, dan is abortus enkel nog mogelijk in geval van gevaar voor de moeder, na verkrachting of na incest.
Volgens feministische organisaties in het land ondergaan jaarlijks tussen de 80.000 en 130.000 vrouwen illegale abortussen. En die zijn niet zonder risico. Complicaties kunnen soms leiden tot het overlijden van de vrouw. Ondenkbaar in de 21ste eeuw en toch gebeurt het zelfs binnen de Europese Unie.
En België in dit alles?
Bij ons is de ingreep toegestaan sinds 1990. Elke zwangere vrouw heeft het recht om vrijwillig een zwangerschap te beëindigen als haar gezondheidstoestand dit vereist. Als een zwangerschap niet gewenst is, kan de vrouw tot 14 weken na het begin van de laatste maandstonden een abortus ondergaan. Ben je al langer zwanger, dan wordt de zwangerschapsonderbreking enkel uitgevoerd in geval van gevaar voor de moeder of niet-levensvatbaarheid van de foetus.
Vond je dit interessant? Lees dan ook Touche Pas A Ma Pote, de nieuwe app tegen ongewenst seksueel gedrag op straat of Waarom veilig bevallen voor iedereen een recht zou moeten zijn.