The Looming Tower, nieuwe cultserie of gemiste kans?
© Hulu

The Looming Tower, nieuwe cultserie of gemiste kans?

Door Charlotte Deprez & Nora Antonissen
Leestijd: 1 min

Hou jij van spionage? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Hulu pakt uit met The Looming Tower, een nieuwe serie die zich bezighoudt met de gebeurtenissen die tot 9/11 hebben geleid. Leuk? Ja, maar er is een "maar"...

De pitch

De serie is gebaseerd op het boek van Lawrence Wright en vertelt het verhaal van twee FBI-agenten, John O’Neill (Jeff Daniels) en Ali Soufan (Tahar Rahim), en hun CIA-tegenhangers. Het verhaal speelt zich af in de jaren 90, op het moment dat beide geheime diensten de dreiging van Al-Qaeda en Osama bin Laden van naderbij beginnen te volgen.

FBI-agent John O’Neill is zowel opvliegend als briljant. Hij leidt een team van agenten (I-49) na de Islamitische extremistische dreiging. Ali Soufan is nieuw bij de FBI. Hij is geboren in Libanon en is daarmee een van de enige FBI-agenten die Arabisch kan. Hierdoor wordt hij al snel een essentieel element in de zoektocht naar Al-Qaeda.

Een zekere nuance

Het is meteen duidelijk dat er een gespannen sfeer hangt in deze serie. De agenten begrijpen dat ze met iets serieus te maken hebben. De eerste aflevering eindigt met de dodelijke aanvallen op de Amerikaanse ambassades in Dar es Salaam (Tanzania) en Nairobi (Kenia) in 1998.

Wat we enorm waarderen is dat The Looming Tower niet (volledig) in de typische stereotypen van Amerikaanse films en spionageseries vervalt. De personages zijn genuanceerd. Hun tekortkomingen, evenals het gebrek aan samenwerking bij de FBI en de CIA, worden getoond. De terroristen worden niet neergezet als bloeddorstige schurken. Ook zij hebben kinderen. Ook zij hebben duidelijk hun twijfels.

Maar…

Eén pijnlijk punt viel ons bij het bekijken van deze serie direct op: waar zijn de vrouwen? Wel, die zitten thuis, wachtend op hun man die af en toe wel eens lief uit de hoek komt. Ook worden ze misleid, voorgesteld als dom, achtergelaten in restaurants met het excuus “sorry, het is voor werk”… En als ze uiteindelijk dan toch mogen meedoen aan een actiescène, beginnen ze over Peter O’Toole’s blauwe ogen tijdens een belangrijke vergadering met de CIA. Of erger: ze worden onderworpen aan hun man. Zei iemand daar verdoken seksisme op TV?

Toch heb je de neiging om een excuus te zoeken voor de trieste weergave van vrouwen in The Looming Tower: “de hoofdspelers zijn mannen”, “er zullen wel nog machtige vrouwen in de reeks voorkomen”, “ah, hier is er eentje. Oh nee, ze is dood”. Maar het is duidelijk dat we na het bekijken van 6 van de 10 afleveringen van het eerste seizoen geen enkel excuus meer over hebben. Spijtig.

The Looming Tower, elke woensdag op Hulu.

Vond je dit interessant? Lees dan ook ‘De beste nieuwe films en series op Netflix in april‘.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: 9/11, Hulu, Serie, Spionage, The Looming Tower.