Touche Pas A Ma Pote, de nieuwe app tegen ongewenst seksueel gedrag op straat
© Facebook: @TPAMPbelgique - Foto: Ganaëlle Glume

Touche Pas A Ma Pote, de nieuwe app tegen ongewenst seksueel gedrag op straat

Door Eva Schroyen
Leestijd: 1 min

De documentaire 'Femme de la Rue' van Sofie Peeters en nobele hashtags als #MeToo en #TimesUp ten spijt, worden vrouwen, vooral in stedelijke context, nog steeds bijna dagelijks geconfronteerd met ongewenst seksueel gedrag op straat. Brusselse studentes zijn het zo beu dat ze de nieuwe app Touche Pas A Ma Pote bedachten.

Een recent onderzoek uitgevoerd door UGent wees uit dat maar liefst 4 op 5 Brusselse vrouwen al te maken heeft gehad met ongewenst seksueel gedrag op straat. Het wangedrag varieert van nagefloten worden tot ongewenste aanrakingen, maar de conclusie is duidelijk: het gebeurt en het gebeurt nog te vaak. In andere grootsteden, zoals Londen en Parijs, zijn de resultaten gelijkaardig.

Ontwikkeling

Staatsecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets ontwikkelde samen met de vzw Touche Pas A Ma Pote een applicatie waarmee zowel mannen als vrouwen straatintimidatie kunnen melden en slachtoffers te hulp kunnen schieten. De lancering van de app vond plaats in de Brusselse Hogeschool IHECS, nadat studentes in de wijk in een open brief klaagden dat ze regelmatig geïntimideerd werden op straat. De app is gebaseerd op het Franse Handsaway, waar een derde van de gebruikers mannelijk is en de app ook gebruikt wordt om gaybashing tegen te gaan.

In kaart gebracht

Het slachtoffer of een getuige kan via de applicatie meteen melding maken en de locatie doorgeven waar hij of zij werd lastiggevallen. De gebruiker duidt aan of het incident verbaal of fysiek was en kan tevens een getuigenis achterlaten. Op hetzelfde moment krijgen alle andere gebruikers een melding dat er een incident gaande is, wat hen toelaat om te hulp schieten als ze in de buurt zijn.

Dankzij de app is het mogelijk om een zicht te krijgen op de tijdstippen en plaatsen waarop seksueel wangedrag zich het vaakst voordoet. De wijkpolitie zal zich hierdoor slimmer kunnen opstellen en hopelijk zullen vrouwen zich in de toekomst wat veiliger voelen.

De App is beschikbaar via Google Play en binnenkort ook via de app store.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan zeker ‘Waarom veilig bevallen voor iedereen een recht zou moeten zijn‘.

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: App, Brussel, Geweld tegen vrouwen, Studenten.