Dit kan je zelf doen om een klein maar impactvol verschil te maken voor het klimaat
© Unsplash

Dit kan je zelf doen om een klein maar impactvol verschil te maken voor het klimaat

Leestijd: 3 min

De opwarming van de aarde is ongetwijfeld de grootste uitdaging van onze tijd. En daarbij vragen veel mensen zich af wat ze als individu kunnen doen. Eén ding staat vast: meer plantaardig eten is de makkelijkste manier om je eigen ecologische voetafdruk te verkleinen.

De afgelopen maanden ging het in de media vaak over nieuwe golven van COVID-19, maar er is nog een belangrijke golf aan de horizon. Eén die een veel grotere bedreiging vormt voor de mensheid: klimaatverandering. En dat het niet goed gaat met het klimaat is wel het minste dat je kan zeggen. Zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat de mondiale temperatuur de komende tien jaar al 1,5 graden Celsius gestegen zal zijn ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Ook de zeespiegel zal tegen het einde van de eeuw nog eens 17 centimeter stijgen.

Lees ook: Steeds meer vrouwen willen geen kinderen vanwege het klimaat: “Mijn keuze is allesbehalve een gril”

Sinds de 19de eeuw is het klimaat al 1,1 graden warmer, en de afgelopen vijf jaar was het warmer dan ooit tevoren. Dat veroorzaakt uitputting van vers water en gewassen, het vernietigt koraalriffen en doet de Noordpool beetje bij beetje smelten. Ook op stroomvoorzieningen en infrastructuur heeft de opwarming van de aarde invloed.

Unsplash

/

Schuld van de mens

Voor 95 procent staat vast dat de klimaatwijziging en daarbij gepaarde opwarming van de aarde te wijten is aan de mens. Sinds 1750 zijn we à volonté broeikasgassen gaan uitstoten en dat heeft grote gevolgen. Meer dan de helft van de temperatuurstijging is te wijten aan menselijke activiteit. Zo stoot een gemiddeld Belgisch gezin per jaar gemiddeld 9,5 ton CO2-equivalente broeikasgassen uit. En daarbij komt ook nog eens indirecte CO2-uitstoot voor de productie van ons eten en onze spullen. Dat kunnen we in één woord omschrijven als ‘zorgwekkend’ en moet dringend veranderen als we willen dat onze (achter)kleinkinderen nog een aardbol hebben om op te leven.

Plantaardig eten als oplossing

Wat kun je dan zelf doen? We gaan er geen doekjes om winden: (meer) plantaardig eten is dé meest effectieve manier om je impact op het klimaat drastisch te verlagen. Daar zijn wetenschappers en beleidsmakers wereldwijd – en ook niemand minder dan David Attenborough – het al jaren over eens. Veeteelt is immers verantwoordelijk voor ongeveer 15 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Voor de productie van plantaardige voeding is van alle voedingssoorten dan weer het minste land- en waterverbruik nodig en het heeft de laagste CO2-uitstoot.

Lees ook: Interview met Eva De Keyser, duurzaamheidsexpert bij Alpro.

Veel minder vlees en vis op het menu zetten, is alvast een eerste stap. Daarnaast is ook opteren voor plantaardige melk een makkelijke oplossing. Geen grote fan van haver-, soja en andere consorten? Alpro bracht zonet nieuwe Not MLK-producten uit, de eerste plantaardige drinks die qua smaak en textuur bijna niet te onderscheiden zijn van dierlijke melk. Ze willen met deze innovatie de drempel naar meer plantaardig voor doorwinterde melkliefhebbers een stevig stukje verlagen.

Unsplash

/

Hogere ambitie, lagere drempel

Alpro

Met de knipogende naam Not MLK wordt meteen duidelijk dat dit net géén melk is, maar een plantaardige drink gemaakt op basis van haver en met proteïnen van erwten. Dankzij zijn neutrale smaak en een mondgevoel dat je verwacht van volle of halfvolle melk kan het moeiteloos ingepast worden in je alledaagse eet- en drinkgewoonten.

Dankzij de toegankelijke, herkenbare smaak moedigen de Not MLK plantaardige drinks consumenten van allerlei pluimage – van flexitariërs tot de meest doorwinterde melkliefhebbers – aan om een duurzamer, plantaardig alternatief voor zuivel te integreren in hun dagelijkse leven. Ze lenen zich dan ook perfect voor quasi alle gebruiksmomenten van dierlijke melk: ’s ochtends bij je ontbijtgranen, als snack in je smoothie, in je aardappelpuree, als warm drankje met honing in je zetel, noem maar op.

De groene blik vooruit

De Not MLK plantaardige drinks zitten daarnaast in verpakkingen die voor 88% uit plantaardig materiaal bestaan – onderdeel van Alpro’s ambitie om tegen 2025 alleen verpakkingen te gebruiken op basis van 100% plantaardige of gerecycleerde materialen. Om een tandje bij te steken op het vlak van minder waterverbruik, onthulde het vorige maand nog eens een spiksplinternieuwe waterhergebruikinstallatie in zijn Belgische productiesite in Wevelgem, waarmee het een groot deel van zijn proceswater circulair kan maken en zijn waterverbruik met een mooie 60% kan verminderen.

Het merk werd in ieder geval al beloond voor de moeite, namelijk met een B Corp-certificaat in 2018. Dit is een keurmerk dat de impact van bedrijven op de maatschappij en op het klimaat ijkt en vergelijkt, en daarbij een rigoureus verificatieproces hanteert. In april van dit jaar werd Alpro’s B Corp-certificaat trouwens vernieuwd, en kreeg het daarbij ook een hogere score als blijk van erkenning voor de extra initiatieven die het blijft nemen om effectief te verduurzamen. Hiermee werd Alpro op dat moment de hoogst genoteerde B Corp in de Belgische voedingssector, en behoort het zelfs tot de 17% hoogst genoteerde B Corps wereldwijd.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Onze favoriete duurzame mode-initiatieven van het moment.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Alpro, Duurzaamheid, Klimaatopwarming, Klimaatverandering.